Ingatan árverés


Lagopagosz # 2020.05.13. 10:39

Illetve ha elég kicsi a méret nem kell földművesnek sem lennem a vásárláshoz?

Lagopagosz # 2020.05.13. 10:37

Az állami földárverésről kérdeznék.
https://index.hu/…_marciusban/

Vannak zártkertek is de becsérték nem látszik.

Akkor mi alapján adjak ajánlatot ha se minimálár se semmi nem látszik az https://epr.nfk.gov.hu/ oldalán?

gerbera317 # 2020.05.13. 06:33

E-mailben nem kommunikálnak, az nem hivatalos forma
Fogalmazzunk úgy, hogy az e-mail útján elterjesztett kérelem, nyilatkozat hatálytalan. Három csatorna van, ami alkalmas joghatást is kiváltó közvetítésre: 1) postai út, 2) e-papír, 3) VIEKR.

drbjozsef # 2020.05.13. 04:33

Kétszer kérelmeztem e mailben az ingatlan kiüritését. Eddig még válaszra sem méltattak.

Ez teljesen normális. E-mailben nem kommunikálnak, az nem hivatalos forma.

Határidőben küldj ajánlott, tértis levelet. Egyelőre úgy is el lesz halasztva, de ha eljön az ideje, hogy foganatosítani lehet a kiürítést, akkor fel tudd mutatni, hogy Te időben, és igazolhatóan benyújtottad a kérelmet.

gerbera317 # 2020.05.12. 19:09

megküldte a jegyzőkönyvet. Ez lenne a jogorvoslat?
Most csak tréfálsz, ugye? Hát tudom én, hogy mi áll abban a jegyzőkönyvben? (Gy.k.: Nincs olyan, hogy "a jegyzőkönyv". Csak olyan van, hogy az erről-arról-amarról szóló jegyzőkönyv.)

Totem1 # 2020.05.12. 18:59

Kedves Gerbera317!
A végrehajtó levélben megküldte a jegyzőkönyvet.
Ez lenne a jogorvoslat? Kétszer kérelmeztem e mailben az ingatlan kiüritését. Eddig még válaszra sem méltattak. Holnap ismét felhívom őket, mert csütörtökön vagy pénteken letelik a 30+15nap.
Azt hiszem, hogy postafordultával is feladom a kérelmet.
Nem egyszerű evvel a végrehajtóval.
Megvolt beszélve az időpont a jegyzőkönyv aláírásához, ezt megelőzve át utaltam a vételár különbözetet. Természetesen a megj. rovatban az árverési ügyszámot és a felhasznn. beírtam. Mikor ott voltam aláírni a jegyzőkönyvet, mondtam, hogy már kB 1 hete átutaltam az összeget. Nem találták a szokásos határidőt megadták és mondták, hogy járjak után a a pénz hollétének.
Engem kivert a víz, hogy hová tünt a pénz. Idegeskedés, telefonálgatások. A jegyzőkönyv aláírása napján számláról történő utalásról is küldtem képernyő fotót a végrehajtónak, semmi reag. Másnap de. felhívtam őket, ők nem látják, hívjam vissza őket másnap.
Megtalálták, csak épp tojtak felhívni vagy e mailben tájékoztatni.

gerbera317 # 2020.05.12. 07:34

Jogorvoslatról nem esett szó, úgyhogy ezt az opciót most hagyjuk. A lényeg, hogy főszabály szerint az adósnak az árveréstől számított 30. napig kell az ingatlant elhagynia és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ez a kiköltözési határidő. Az árverési vevő az innentől számított 15. napig kérheti az ingatlan kiürítését (gyakorlatilag az árveréstől számított 45. napig). Ez a főszabály. Ezt mindenkinek, aki a végrehajtó irodájában telefon felemelésére jogosult, kötelessége volna tudni és elmondani. A kérdezőnek ezek szerint két alkalmatlan személlyel sikerült eddig beszélni.
Jogorvoslat esetén ezek a fenti határidők tolódnak. Az árverési vevő valóban nem fél, ezért a bíróság nem tekinti az intézkedések címzettjének. Azonban vitathatatlanul a Vüsz 40. § (1) szerinti olyan személy, aki a jogi érdekét az ügyben - de legalábbis a jogorvoslatot illetően - igazolta, ezért a bíróságnak ezen el kellene gondolkoznia. Az árverési vevő onnantól válik féllé, hogy a végrehajtó kitűzte a kiürítést, és ez tart a kiürítés végéig, ide értve az ellene előterjesztett jogorvoslatot is.

Totem1 # 2020.05.11. 19:15

drbjozseef!

Köszönöm a gyors választ.

drbjozsef # 2020.05.11. 19:00

Totem1,

Ez egészen pontosan így hangzik :

Vht.154/A.§
(1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
[...]
(10) Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.

Az a probléma ezzel, hogy jogorvoslat esetén az árverési vevő nem "fél", ezért ő nem fogja megtudni, mikor lett jogerős az adott végzés, és mikor kezdődik ez a bizonyos 15 nap.

Ha jól rémlik, gerberanak szokott erre javaslata lennie, mégpedig olyasmi, hogy az árverés utáni 30. és 45. nap között kérd írásban az ingatlan kiürítését, beleírva, hogy ha folyamatban van jogorvoslat, akkor tekintse a kérelmedet időben beadottnak, egyben tájékoztasson haladéktalanul ha beáll a jogerő. De majd pontosít.

Totem1 # 2020.05.11. 17:49

Üdv Mindenkinek!

Árverési vevőként a végrehajtó irodában a jegyzőkönyv aláírásánál a hölgy úgy tájékoztatott, hogy miután megküldi a jegyzőkönyvet azt követően 15 napom(munkanap?) van kérelmezni a kilakoltatást illetve a birtokba vételt. Ma egy úrral beszéltem, aki nem tájékoztatott, annyit mondott, hogy ez nem egészen így van. Küldjem el e mailben a kérelmemet maga sem tudta megmondani, hogy milyen jogszabályra hivatkozva.

Most hogy is van ez a 15 napos határidő, milyen jogszabályra hivatkozva kérelmezzem a kilak. illetve a birtokbavételt?
Előre is köszönöm.

lajbiohhun # 2020.05.10. 15:07

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.05.10. 15:01

lajbiohhun,

Minden további nélkül.

Sőt, az ott lakó rokon, ismerős, tulajdonostárs is licitálhat. Csak az adósok és a végrehajtás eljárásban résztvevők és azok közvetlen hozzátartozói nem:

Vht.123.§(1) Az árverező személyesen vagy megbízottja, illetve képviselője útján árverezhet.
(2)Az árverésen sem személyesen, sem megbízottja vagy képviselője útján nem árverezhet, az árverező képviseletében sem járhat el, és a dolgot árvereztetéssel közvetve sem szerezheti meg - a (3) bekezdésben foglalt kivételekkel -

  1. végrehajtó, végrehajtó-helyettes, végrehajtójelölt, végrehajtó egyéb alkalmazottja, végrehajtói iroda, végrehajtói iroda tagja és alkalmazottja,
  2. az a jogi személy, gazdasági társaság, amelyben az a) pont szerinti személy vagy szervezet többségi befolyással rendelkezik,
  3. az ügyben eljáró végrehajtónak, végrehajtó-helyettesnek és a végrehajtói iroda tagjának, valamint a végrehajtó és a végrehajtói iroda alkalmazottjának közeli hozzátartozója és élettársa,
  4. az ügyben eljáró végrehajtást foganatosító bíróság állományába tartozó személy és
  5. az adós.
lajbiohhun # 2020.05.10. 12:23

Az alábbi kérdés merült fel. Ha a nagymama ingatlanát írják ki elektronikus árverésre, akkor a más lakcímen lakó felnőtt korú unokája tehet-e érvényes árverési ajánlatot?

Magyarul a kérdés lényege, hogy akivel szemben az árverés zajlik, annak valamely családtagja részt vehet-e az árverésen?

daweedka # 2020.04.25. 11:00

drbjozsef

Köszönöm a hasznos tanácsokat!

gerbera317

Nagyon tetszik a gondolat az önkényes birtokbavételről köszi. :D :D

alsovonal # 2020.04.24. 07:41

gerbera317 2020.04.23. 21:50

OFF Köszi gerbera, jól indult a napom!! :D :D

gerbera317 # 2020.04.24. 06:21

pert bármikor indíthat
Nem pert. Feljelentést tehet betörés miatt.

drbjozsef # 2020.04.24. 02:09

daweedka,

Finomítva gerberát :
Igen, felnyitod, lecseréled a zárat. Lehetőleg két tanúval mész (ami a mostani vészhelyzeti időben problémás, esetleg valamiféle videoval dokumentálsz), az ingóságokat leltározod, jegyzőkönyvezed, kivédve azt amennyire lehet, hogy az adós ne rajtad keresse a gyémántgyűrűit.

Ezután bejelented a végrehajtónak, hogy az adós átadta neked az ingatlant kiürítve, kéred, hogy adja át neked az ingatlant a Vht.154.§-a szerint. Nincs szükség kilakoltatásra, nincs szükség helyszíni eljárásra, ezt jegyzőkönyvvel megteszi.

Igen, ezt csak azután tedd meg, hogy bejegyeztek a tulajdoni lapra.

Vannak jogvesztő határidők, de ha bizonyítani tudja, hogy nem valósat állítottál a végrehajtónak, pert bármikor indíthat - ez esetben már csak ha kár éri, mert az eljárást, ha Vht. szerint zajlott, amúgy sem tudná érdemben támadni.

gerbera317 # 2020.04.23. 19:50

Hogyan néz ki egy ilyen önkényes birtokba vétel?
Odamész baxi, berúgod az ajtót, és melledet verve világgá ordítod, hogy ez már a tied, és aki ezt vitatni meri, annak a szájába adod a saját f@arkát. Ha nem hiszed, járj utána...

daweedka # 2020.04.23. 17:43

@drbjozsef

Próbáltam megkeresni de nem találtam, ha igazak a forrásaim talán Németországban él a tulaj. De már évek óta, azóta senki nem lakik a házban.
Hogyan néz ki egy ilyen önkényes birtokba vétel? Mert nem hinném, hogy problémázna a tulaj nem is járt évek óta arra.
Ezt gondolom az után tudnám megtenni, hogy be vagyok jegyezve a tulajdoni lapra?
Fogom magam zárat cserélek és jelzem a végrehajtónak hogy birtokba vettem?
Mennyi ideje van ilyenkor a tulajnak panaszt tenni, hogy én elfoglaltam az ingatlant?
Köszi a válaszokat előre is :)

drbjozsef # 2020.04.23. 17:10

daweedka,

Ha biztosra akarsz menni, meg kellene keresned az adóst/tulajdonost. Megbeszélni vele, hogy átadja neked az ingatlant, vagy, ha önkényesen birtokba veszed, nem fog ez ellen felszólalni, kifogást benyújtani, fellebbezni. Ez utóbbi nevében benne van, hogy nem teljesen szabályos, de ha nem panaszkodik az, aki jogosult lenne rá, akkor nemigen érdekel senkit.

Ha birtokon belül vagy, és nincs jogorvoslat, akkor a végrehajtó át tudja neked adni "papírmunkával" is.

daweedka # 2020.04.23. 15:51

@Grave7

Köszönöm szépen, így már értem :)
Tehát nagy vonalakban: Fizetek, papírozás, és ha vége a vészhelyzetnek (ha nem november 15. utánra esik) ingatlan átadás/kiürítés.

Grave7 # 2020.04.23. 15:38

@daweedka:
A veszélyhelyzet időtartama alatt a végrehajtó nem fog az ingatlanhoz kimenni és átadni/kiürítés iránt intézkedni.
Más nem változik.

57/2020. (III. 23.) Korm. rendelet
3. § (1) A veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható, helyszíni eljárási cselekmény nem foganatosítható.
[...]
(3) Ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet azzal, hogy az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő - a (4) bekezdésben foglalt kivétellel - a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik. [...]

daweedka # 2020.04.23. 15:08

Tisztelt Fórumozók!

Kérdéseim azok lennének hozzátok, hogy ebben az vírus időszakban hogy, meg van hosszabbítva a kilakoltatási moratórium hogyan működik az árverés menete? Szeretnék megvásárolni egy ingatlant, az ingatlan tehermentes és beköltözhető a hirdetmény szerint(kívülről meg is néztem biztosan nem lakott az ingatlan, postaládából hullanak ki a levelek elhanyagolt minden) tegyük fel, hogy sikeres az árverés és enyém a nyertes licit. Kifizetem a vételárat a végrehajtónak. Onnantól megy minden ahogy a vírushelyzet előtt? Aláírhatom az árverési jegyzőkönyvet és bejegyezhetik a tulajdonjogot? Több e-mailt is írtam a végrehajtónak, hogy ebben a helyzetben hogyan van a "forgatókönyv" illetve átadható-e az ingatlan. De csak azt a választ kaptam tőle hogy: „Lakatlan ingatlant sem lehet birtokba adni a járvány ideje, vagy moratórium alatt.

Tudnátok esetleg tapasztalatot vagy tanácsot adni hogyan készüljek fel a dolgokra?

Kerestem a fórumon hasonló témájú kérdést de nem találtam (vagy nem jól kerestem) Bocsi ha volt már ilyen vagy nem jó helyre írtam.

Köszönöm a válaszokat előre is!

gerbera317 # 2020.04.10. 19:05

Ez csak egy követelésnek tűnik, amiért két adós felel egyetemlegesen. (Ha jól értettem. Nem volna hátrány, ha egyértelműen fogalmaznál.) És akkor további végrehajtást kérő nincs?
Nos, a végrehajtási kifogás akkor vezethet eredményre, ha a végrehajtó a támadott intézkedésével megsértette a végrehajtási eljárás valamelyik szabályát. Éppenséggel a hirdetmény kifüggesztésének hiánya ilyen, de az nem érdemi hiányosság. Tehát a kifogásnak a bíróság helyt ad, de az árverést csak ezért nem fogja megsemmisíteni.
Arra azért kíváncsi volnék, honnan, miből, mimódon szerzett az adós tudomást erről a hiányosságról. Egyáltalán: honnan tudja, hogy a hirdetményt a földhivatal hirdetőtábláján is ki kell függeszteni, és honnan tudja, milyen bizonyítéka van arra, hogy ez nem történt meg.
Ha a megszüntetés iránti perben a bíróság felfüggesztette a végrehajtást, akkor az árverést már nem lehetett volna megtartani. Ha csak utólag függesztette fel, akkor viszont eső után köpönyeg. Arról nem is beszélve, hogy azt a pert meg is kell nyerni.

lukacszoltan79 # 2020.04.08. 14:28

Két adós van (közös tulajdonuk az elárverezett ingatlan), a főadós vh ügyszáma alatt futott az árverés, de szerepel a hirdetményen a másik adós ügyszáma is.