Ingatan árverés


daweedka # 2020.04.23. 15:08

Tisztelt Fórumozók!

Kérdéseim azok lennének hozzátok, hogy ebben az vírus időszakban hogy, meg van hosszabbítva a kilakoltatási moratórium hogyan működik az árverés menete? Szeretnék megvásárolni egy ingatlant, az ingatlan tehermentes és beköltözhető a hirdetmény szerint(kívülről meg is néztem biztosan nem lakott az ingatlan, postaládából hullanak ki a levelek elhanyagolt minden) tegyük fel, hogy sikeres az árverés és enyém a nyertes licit. Kifizetem a vételárat a végrehajtónak. Onnantól megy minden ahogy a vírushelyzet előtt? Aláírhatom az árverési jegyzőkönyvet és bejegyezhetik a tulajdonjogot? Több e-mailt is írtam a végrehajtónak, hogy ebben a helyzetben hogyan van a "forgatókönyv" illetve átadható-e az ingatlan. De csak azt a választ kaptam tőle hogy: „Lakatlan ingatlant sem lehet birtokba adni a járvány ideje, vagy moratórium alatt.

Tudnátok esetleg tapasztalatot vagy tanácsot adni hogyan készüljek fel a dolgokra?

Kerestem a fórumon hasonló témájú kérdést de nem találtam (vagy nem jól kerestem) Bocsi ha volt már ilyen vagy nem jó helyre írtam.

Köszönöm a válaszokat előre is!

gerbera317 # 2020.04.10. 19:05

Ez csak egy követelésnek tűnik, amiért két adós felel egyetemlegesen. (Ha jól értettem. Nem volna hátrány, ha egyértelműen fogalmaznál.) És akkor további végrehajtást kérő nincs?
Nos, a végrehajtási kifogás akkor vezethet eredményre, ha a végrehajtó a támadott intézkedésével megsértette a végrehajtási eljárás valamelyik szabályát. Éppenséggel a hirdetmény kifüggesztésének hiánya ilyen, de az nem érdemi hiányosság. Tehát a kifogásnak a bíróság helyt ad, de az árverést csak ezért nem fogja megsemmisíteni.
Arra azért kíváncsi volnék, honnan, miből, mimódon szerzett az adós tudomást erről a hiányosságról. Egyáltalán: honnan tudja, hogy a hirdetményt a földhivatal hirdetőtábláján is ki kell függeszteni, és honnan tudja, milyen bizonyítéka van arra, hogy ez nem történt meg.
Ha a megszüntetés iránti perben a bíróság felfüggesztette a végrehajtást, akkor az árverést már nem lehetett volna megtartani. Ha csak utólag függesztette fel, akkor viszont eső után köpönyeg. Arról nem is beszélve, hogy azt a pert meg is kell nyerni.

lukacszoltan79 # 2020.04.08. 14:28

Két adós van (közös tulajdonuk az elárverezett ingatlan), a főadós vh ügyszáma alatt futott az árverés, de szerepel a hirdetményen a másik adós ügyszáma is.

gerbera317 # 2020.04.08. 14:25

Hány végrehajtási ügy szerepel a hirdetményen?

lukacszoltan79 # 2020.04.08. 14:11

Egy ingatlanárverés "sikeresen" lefolyt, a jegyzőkönyv megállapítja, hogy az árverező megvette az ingatlant. Az adós végrehajtási kifogást adott be az árverési jegyzőkönyvvel szemben, mert kiderült, hogy a hirdetmény nem lett megküldve a földhivatalnak, illetve az árverés ténye nem lett feltüntetve az ingatlan tulajdoni lapján. Párhuzamosan a követelés megszűnése miatt végrehajtás megszüntetése iránti per is indult, amiben felfüggesztésre került a végrehajtás.

Kérdésem, hogy mi a hatása a sikeres vh. megszüntetési pernek az árverésre, amennyiben a kifogást elutasítják? Az árverési vevő megszerzi az ingatlan tulajdonjogát, de a vételár az adósé lesz? Vagy a megszüntetett végrehajtással megszűnik az árverés joghatása is?

Grave7 # 2020.03.30. 14:04

VT526G írta 2020.03.30. 13:00-kor:
közölte velem a végrehajtó, hogy egy kifogás érkezett

Azt sem tudni ebből, hogy az adós nyújtotta-e be a kifogást.

gerbera317 # 2020.03.30. 11:42

Neked is 15 napod volt rá, nem 8. Az adós akár még a te 8 napos határidőtet is megtámadhatta, csak úgy, selejtmentes szórakozásból.

VT526G # 2020.03.30. 11:37

Az intézkedés ellen 8 napon belül végrehajtási kifogást terjeszthetek elő... és sajnos nem értettem ezt első körben. Nem is nagyon nézegettem a jegyzőkönyvet megmondom őszintén.

gerbera317 # 2020.03.30. 11:30

A jegyzőkönyv aláírása után két héten belül átadták az ingatlant.
Akár ezt is megtámadhatták. De az árverés érdemén ez nem változtat.
Mire kaptál te 8 nap határidőt?
A bíróság akármeddig is elüldögélhet rajta. Ha a PKKB az, akár évekig is. Figyu, addig sem kell adóznod, meg közterheket fizetned utána. Sőt...

VT526G # 2020.03.30. 11:27

Gerbera317 köszi a választ.

A jegyzőkönyv aláírása után két héten belül átadták az ingatlant.

Valóban igazad van a 15 nappal kapcsolatban, a 8 nap rám vonatkozik... az utolsó bekezdést most olvastam át újra és abban szerepel. Mostmár tiszta..

Egyébként általában ezek meddig húzódhatnak időben? Januári végi a kifogás dátuma..

gerbera317 # 2020.03.30. 11:21

birtokba is adták az ingatlant két héten belül
Mitől számítva 2 héten belül?
A jegyzőkönyvben 8 nap van, mint lehetséges fellebezési idő
Az nem lehet. Az árverési jegyzőkönyv mint végrehajtói intézkedés ellen 15 nap a jogorvoslatra nyitva álló idő. Ez a 8 napos megállapítás eleve jogsértő, és ha másért nem, pusztán ezért kifogással lehet támadni. Időhúzásnak tökéletes. Jó, itt most semmi nem motiválja az adóst az időhúzásra, de egyébként tökéletes volna.
Mindenképpen a Járásbíróság dönt ebben az esetben?
A végrehajtást foganatosító bíróság, ami azonos azzal a helyi bírósággal amelyik mellé a végrehajtót kinevezték.
a végrehajtó szerint már be van adva az ügy másfél hónapja.
Majdcsak. Egyébként, ha csak a "8 nap" miatt támadták meg a jegyzőkönyvet, akkor az nem lényegesen jogsértő, tehát érdemben nem változtat az árverés eredményén. Ugyanígy, ha birtokba adást támadták meg, az sem érdemi. Ha viszont magát az árverést, ott az eredmény akármi is lehet. Minden mást a végrehajtó fog tudni megmondani, ha hajlandó veled szóba állni.

VT526G # 2020.03.30. 11:00

ÜDV!

Korábban írtam még ezt a kérdést, kaptam is egy választ azt köszönöm (Még új vagyok a témában, de sikerült megvennem még januárban egy ingatlant árverésen. Kifizettem az árat, birtokba is adták az ingatlant két héten belül, viszont közölte velem a végrehajtó, hogy egy kifogás érkezett és nem lehet jogerősíteni egyelőre... Csak szóban tájékoztatnak arról, hogy kifogás érkezett. Ez normális folyamat? Erről semmilyen dokumentumot nem kell kapnom, hogy várnom kell a bíróságra?
Van -e erre vonatkozóan bármilyen szabályzat, hogy ennek az ügymenetnek mi a menete? Esetleg gyorsítani lehet valahogyan az eljárást?),

viszont lenne még valami...

a jegyzőkönyv aláírása és a végrehajtói kifogás között 10 nap telt el, mint most kiderült (írásban megerősítve). A jegyzőkönyvben 8 nap van, mint lehetséges "fellebezési idő", tehát időn kívül történt a kifogás. Mindenképpen a Járásbíróság dönt ebben az esetben? a végrehajtó szerint már be van adva az ügy másfél hónapja..

Köszönöm, ha valaki segít a kérdésben.

drbjozsef # 2020.03.29. 19:13

Bemehetek-e előtte,illetve használhatom-e az ott lévő műhelyt?

Nem. Miért mehetnél, ha még nincs átadva? Feltehetőleg van rá jogcíme az adóstól.

Ha már a tulajdonjogodat bejegyezték, akkor a 3. felet felszólíthatod, hogy adja át neked a műhelyt. Ha nem teszi, követelj bérleti díjat, utólag majd érvényesítheted. Mindezt természetesen írásban, tértis ajánlott levélben.

sasa66 # 2020.03.29. 19:04

Sziasztok!

Árverésen vettem egy ingatlant. Már jogerőre emelkedett.Megvan az átadás időpontja máj. 14. is.Bemehetek-e előtte,illetve használhatom-e az ott lévő műhelyt? Ezt a műhelyt most egy 3. személy használja egyéni vállalkozóként. Ez jogszerű-e és ha nem én kitehetem-e,vagy kérhetek tőle esetleg bérleti díjat? Nekem a műhely használatba vétele lenne sürgős. A lakóingatlan ráér pár hónapot. Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.03.21. 08:03

lola-922

Idézet végrehajtós topikból gerbera317-től :

Ha az ingatlan tárva-nyitva van, akkor vedd birtokba. Az árveréstől számított harminc nap elteltével jelentsd be a végrehatjónak, hogy az adós ingóságaitól kiürítve elhagyta az ingatlant, te azt birtokba vetted, és kéred a 154. § szerinti átadását.
Ez utóbbit a végrehajtó nem tagadhatja meg semmire hivatkozva sem (hacsak nem függesztik fel addig a végrehajtásokat teljes körben), úgyhogy ehhez a végletekig elmenve is ragaszkodj!

Ez arra vonatkozott, ha az ingatlan elhagyott, nem is gondozza senki, szemmel láthatóan nincs birtokosa, és az előző tulajt nem érdekli már mi történik az ingatlannal.
Ez nem teljesen szabályos eljárás, de több hónapot megspórolhatsz magadnak.
Ha az ingatlan zárt, a normális eljárás az, hogy vagy megkéred az előző tulajdonost/birtokost, hogy adja birtokba neked (jegyzőkönyvvel, óraállással, etc), és adja oda a kulcsokat, vagy adja le a kulcsokat a végrehajtónál, hogy az átadhassa neked.

A jogerős árverési jegyzőkönyvemmel csinálhatok bármit az ingatlanon?
Azzal önagában nem. Át kell adni, birtokba kell kerülnöd előbb.

A Földhivatalnak hány nap alatt kell kiállítania a tulajdonlapot?
Azt nem kiállítják, csak bejegyzik a tulajdonjogodat. 30 nap körül.

Kapunk-e erről értesítést? Ugyebár itt lenne illeték fizetési kötelezettség is.
Igen, kapni fogsz levelet a bejegyzésről.

A tulajdoni lap a kiállítást követően azonnal hatályos?
Nincs kiállítás, nem "hatályos". A levélben benne lesz. A bejegyzésnek is van jogerőssé válási határideje

A tulajdoni lap birtokában lehet csak önkényesen birtokba venni az ingatlant?
Nem, lásd fent. A tulajodoni lapnak és a birtokbakerülésnek a gyakorlatban nincs különösebb köze egymáshoz.
(Lehetsz birtokos, lakhatod akár bejegyzés nélkül is, és fordítva, lehetsz bejegyzett tulajdonos, de ha lakik bent valaki és akadékoskodik, akkor hónapokra, akár évekre is el tudja húzni a birtokbakerülésedet)

lola-922 # 2020.03.21. 07:09

Sziasztok! Február 16-án árverésen vettünk egy ingatlant. Az ingatlant nem lakják. Letelt a 30 nap, senki nem adott be panaszt/kifogást az árverés miatt. Elvileg március 17 óta jogerősen a miénk az ingatlan.
A kérdésem az hogy hogyan folytatódik tovább az ügy?

  • A jogerős árverési jegyzőkönyvemmel csinálhatok bármit az ingatlanon?
  • A Földhivatalnak hány nap alatt kell kiállítania a tulajdonlapot?
  • Kapunk-e erről értesítést? Ugyebár itt lenne illeték fizetési kötelezettség is.
  • A tulajdoni lap a kiállítást követően azonnal hatályos?
  • A tulajdoni lap birtokában lehet csak önkényesen birtokba venni az ingatlant?

Ezek a folyamatok nem teljesen tiszták számomra, és a jelenlegi állapotok is nagyban bonyolítják a helyzetet.
Köszönöm előre is a válaszokat!

alsovonal # 2020.03.14. 06:09

Köszi gerbera!

Kellemes hétvégét mindenkinek!

gerbera317 # 2020.03.13. 20:10

A végrehajtást kérő kevesebbet követelhet, de többet semmiképpen.

gerbera317 # 2020.03.13. 20:09

Megfizetendő = végrehajtható okirat alapján felszámított összegek + a végrehajtási költségek - a térülések.
Ha a végrehajtást kérő kevesebbet követelhet, de többet semmiképpen.

Fanni111 # 2020.03.13. 16:58

Kedves Hozzáértők!

Alsovonal felvetése engem is érdekelne. Most a végrehajtónál nyilván tartott vagy a végrehajtást kérő szerinti összeg adja ki a tartozást? Melyik a mérvadó?

alsovonal # 2020.03.13. 14:24

Frissítés:

Jártam ma a végrehajtó irodájában.

Valóban nem kaptam levelet, nem volt tértije gerbera. Egy héten egyszer postáznak, de már kiküldték. Fos a rendszer, de ez az én véleményem.

Az árverési hirdetményen szereplő ügyszámok tekintetében kértem kimutatást a tartozásokról.

Mindkét kimutatást jegyzőkönyvön megkaptam, a végrehajtó számlájára bankban be is fizettem.
A vh-jelölt tájékoztatott, hogy azzal a vh-kérővel, amelyikkel részletfizetésben állapodtam meg (=zálogjogosult) tájékoztassam a tartozások rendezéséről és kérelmezzem, hogy nyilatkozzanak: nem kérik az árverés lefolytatását. Ezt is megtettem.
Javasoltok tenni még valamit, hogy május elejéig (licit utolsó napja) sikerüljön leállítani az árverést?

Ami aggaszt, hogy az árverést kérő bank által 2019. 02. havában szintén kaptam kérésre egy kimutatást. (kb. 2,8M)
A vh-nál nyilvántartott összeg jóval kevesebb (kb. 1,3M), mint amit korábban küldött a bank. Azt mondták az irodában, hogy jegyzőkönyvön lévő összeget fizessem be.

Mit gondoltok, az árverést kitűzését szorgalmazó vh-kérő ilyen esetben tehet valamit?

Köszi a választ.

alsovonal # 2020.03.12. 14:54

Köszi az infókat gerbera.

Ha lesz “nem kerestés” tértije, máris 2, akkor a Posta lesz a hunyó. A korábbi ügy óta nem dugjuk homokba a fejünket, minden MOKK-s + végrehajtói levelet (na meg minden mást is) átveszünk.

Magamtól kellett volna kérnem új becsérték megállapítását, amikor nem volt kitűzve árverés a korábbi intézkedés megsemmisítése óta? Na ezt nem tudtam. Nem simliskedek, az igazat írom.

Igyekszem nem hülyeségeket irkálni.

Az árverést a végrehajtó árverési hirdetményben tűzi ki. Ha tehát a hirdetményről tudsz, akkor a kitűzésről is. És ugyanez fordítva is. Ugyebár.

Nem rajtunk múlott, hogy tudjak róla, nem böngészem az MBVK oldalát...

Távol álljon tőlem összeesküvést sejteni az intézkedés mögött,

Ebben teljes mértékben igazad van, még ha tudnék is teljesíteni valamennyit, számukra nem vagyok hiteles. S ha valami csoda folytán záros határidőn belül kifizetném a tartozást megszüntetné a végrehajtó az intézkedést?

gerbera317 # 2020.03.12. 14:08

valóban fura, hogy 7-8 nap alatt nem kaptuk kézhez
Ez nem a végrehajtón múlik. De nyugodsz lehetsz afelől, hogy lesz tértivevénye.
A 140-t értem, nagyjából.
Dehogy érted. 3 év elteltével kérhettél volna új becsérték-közlést, és megtámadhattad volna, ha az sem tetszik. Ennek semmi köze az árverés kitűzéséhez. Illetve csak annyi, hogy most éppen nem kérhetsz ilyet, mert ki van tűzve.
sem az árverés kitűzéséről, sem a hirdetményről nem értesültünk
Ne írkálj hülyeségeket. Az árverést a végrehajtó árverési hirdetményben tűzi ki. Ha tehát a hirdetményről tudsz, akkor a kitűzésről is. És ugyanez fordítva is. Ugyebár.
megérteni, hogy jött ez össze.
Hát hogyan? valaki, akinek érdeke fűződik hozzá, nyilván kérte, hogy legyen már kitűzve újabb árverés. Nem kell itt összeesküvésre gyanakodni.
részletfizetési kérelemmel érdemes a vh-kérőhöz/vh-hoz fordulni vagy
Vagy. És hinne neked bárki is, hogy komoly a szándékod? Három évvel ezelőtt megfúrtad az árverést. Aztán semmi, most pedig, hogy újabb árverés van kitűzve, újra fizetési hajlandóságot mutatnál? Hát ki fogja ezt neked elhinni?

alsovonal # 2020.03.12. 13:19

Igen, megsemmisítették, 12:31-es hozzászólásban javítottam.

Nem érkezett levél... Más mulasztáson nem tudom mit értesz. A hirdetmény 03. 04-i keltezésű, valóban fura, hogy 7-8 nap alatt nem kaptuk kézhez.

Az eredeti 2016-os becsérték közlésekor előzetes letartóztatásban voltam. A BV-be nem kézbesítették, kifogásolni nem tudtam.

A 140-t értem, nagyjából. Azt viszont nem, hogy sem az árverés kitűzéséről, sem a hirdetményről nem értesültünk. (utóbbiról is csak a testvérem ismerőse által)

Értem, köszi.

Nem szeretnék kötözködni, tisztán látni inkább és megérteni, hogy jött ez össze.

A gyakorlat szerint részletfizetési kérelemmel érdemes a vh-kérőhöz/vh-hoz fordulni vagy ilyen szakaszban már felesleges próbálkozás?

gerbera317 # 2020.03.12. 13:00

Akkor nem megszüntették, hanem megsemmisítették. Ez nem szóhasználati különbség, hanem eleve eltérő fogalmak!
Akkor vagy nem vettétek át, vagy valami más mulasztásotok van. Egy végrehajtó sem olyan hülye, hogy éppen az adósnak ne küldjön árverési hirdetményt.
Lehet. De inkább az előző.
Igen, jogszerű. Mit nem értesz abból, amit a 140. §-ról írtam?
A hirdetményen az eredeti tőkét kell közölni, nem a fennálló tartozást.
Kötözködni csakis ésszel, és felkészülten érdemes.