Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatan árverés

Bori Bori # e-mail 2019.03.18. 21:12

A kiíráson mit értesz? Adatlap vagy hirdetmény? Gondoltam, én is megzavarlak, ha már ilyen könnyen meg lehet.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

mmvj # e-mail 2019.03.18. 21:08

Igen, csak máskor ki szokták írni, hogy 1/2+1/2=1/1 tulajdon kerül árverésre, és most nincs. Ez zavart meg. Amúgy kedves vagy, hogy a licitálás miatt aggódsz. Nem kell. Árvereztem már máskor is, nem volt gond a matekkal :)

Bori Bori # e-mail 2019.03.18. 21:00

Viszont a kérdésed nem jogi kérdés, hanem 5. osztályos matematikai. 1/2+1/2=2/2, törtek egyszerűsítése 1/1.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Bori Bori # e-mail 2019.03.18. 20:55

Igazán nincs mit, teljesen ingyen volt.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

mmvj # e-mail 2019.03.18. 20:47

Bori Bori, köszönöm a választ, még ha nem is a kérdésre vonatkozott :)

Bori Bori # e-mail 2019.03.18. 20:34

mmvj, Szerintem ne kezdj bele. Egy ilyen árverésnél később el kell tudni számolni 15-ig vagy 30-ig is akár. A licitnél a nullák számát már meg sem merem említeni.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

mmvj # e-mail 2019.03.18. 20:28

Üdv Mindenkinek! Egy kis segítséget kérek: adott egy árverezés alatt álló ingatlan, a kiírásban az szerepel, hogy az ingatlan 1/2 + 1/2 tulajdona kerül árverésre. Adósként egy név szerepel (a feleség), az ingatlan - a tulajdoni lap szerint - férj és feleség nevén van. Kérdésem, hogy az ingatlan fele, vagy teljes egésze kerül árverés alá, azaz az árverési vevő a fél vagy az egész ingatlan tulajdonosa lesz? Nem voltam erős matekból, sejtem, hogy az 1/2+ 1/2 = 1/1, de mivel nem egyértelmű, elbizonytalanodtam…. Köszönöm előre is

gerbera317 # e-mail 2019.03.14. 09:12

Igen, előfordul, hogy egy ingatlant a becsértékén, vagy leengedett becsértékén vásárolnak meg. Ez azt jelenti, hogy az az ingatlan nagyjából annyit ér, nem többet. Felkiáltójel nélkül.
És az is előfordul (szinte mindig), hogy a vételár nem fedezi a hitelezők követelését. Felkiáltójel nélkül.
Igen, bízhatsz az elévülésben. Felkiáltójel nélkül.
Aztán vagy bejön, vagy nem. Felkiáltójel nélkül.
Szívesen. Felkiáltójel nélkül.

EasyTommy # e-mail 2019.03.13. 18:34

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni önöktől!
Elárverezték az ingatlanamat ami deviza hittell volt terhelve! Töredékéért mint amit és és a legnagyobb baj az az hogy még a hitelt se fedezte!
A kérdésem a következő lenne! Nem áll módomban a tartozást vissza fizetnem! Kevés jövedelemmel rendelkezem, és se ingóság se ingatlan nincs a birtokomban tulajdonomban!
A vissza fizetésre semmilyen módom nincs!
Egyetlen dologban hogy a fent maradt tetemes összeg valamilyen módon lekerül a nevemről!
Bízhatok az elévülésben?

Előre is köszönöm a gyors válaszukat!
Tisztelettel G.T.

gerbera317 # e-mail 2019.03.13. 17:03

Léderer! 1) Miért nem elég neked a törvény? 2) Próbálkozni kell.

Lederer_Gy # e-mail 2019.03.13. 16:39

Grave7

Köszönöm szépen!

  1. Akkor a végrehajtó az "ingós" sablont küldte, mert vettem már pár ingatlant, és azokban sosem volt a vételár azonnali kifizetésére történő utalás.
  2. Igen folyamatosan hívom, és amikor éppen kicsöng, akkor rögtön automatára vált, ahol elmondja, hogy mikor van telefonos ügyfélfogadás, és hívjam akkor. Holott éppen az van.

Szóval szerintem ők hívást úgy am block nem fogadnak, mert ha éppen kicsöng, rögtön automatára áll.
Sebaj, majd egy rokont beküldök egy meghatalmazással, hogy kérdezzen rá a fizetési halasztásra már előzetesen.

Köszönöm még egyszer!

Grave7 #   2019.03.13. 16:17

@Lederer_Gy:
2. Ez az árverési rendszer sablonüzenete a nyertes árverezőnek. A Vht. 149. § (1) bek. szerint az árverési jegyzőkönyv aláírásától számított 15 napon belül kell megfizetni a vételárat, ingatlanárverés esetén. Ha ingóságról van szó, akkor valóban az aláírrsal együtt (vagy már az előtt) meg kell fizetni a teljes vételárat.

1. Kérhetsz, de nem köteles adni: sem garanciát, sem fizetési haladékot. Ilyenkor még mindig az a célravezető, ha a reménybeli árverező ügyfélfogadási időben felkeresi a végrehajtót és személyesen érdeklődik ezzel kapcsolatban. 500km távolságról ez valóban nehéz.

Úgy hívod telefonon "órákon keresztül", hogy 1-5 percenként próbálod? Nem jó.
Hívod - foglalt - kinyomod - újrahívás. Ezt ismételgeted, másodpercnyi szünetek nélkül.
Általában egy hívás sem tart tovább 10percnél, így lesz olyan időköz amikor lerakja az előző beszélgetést és ki fog csöngeni a telefon, majd felveszi neked.

Lederer_Gy # e-mail 2019.03.13. 13:45

Tisztelt Fórumozók!

Két kérdésem lenne:

1. Az árverési hirdetmény alapján:
"Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára.
A végrehajtó a vételár megfizetésére legfeljebb 2 hónapig terjedő halasztást adhat, ha ezt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi."

  • Tudok bármilyen garanciát előre kérni a végrehajtótól, hogy a jelentős összegre való tekintettel adjon majd legalább 30 nap haladékot? Máskülönben lehet nem venném meg az ingatlant a szűkös fizetési határidő miatt. Arról nem is beszélve, hogy simán érkezhet még jogorvoslat a befizetés után is (10.nap aláírok, 25. napon fizetek, míg jogorvoslat akár a 35. napon is érkezhet), és akkor áll a pénzem hosszú hónapokig feleslegesen. Miközben le van írva feketén-fehéren, hogy ha érkezik jogorvoslat akkor fizetnem sem kell, viszont az meg a végrehajtó jóindulatán múlik, hogy engedi-e ezt megvárni.

2. kérdés, hogy az alábbi levelet küldte a végrehajtó, ez gondolom csak egyszerű bepróbálkozás:

"jelenjen meg ....... cím alatt, az árverési vételár megfizetése és az árverési jegyzőkönyv aláírása és átvétele végett.

Már miért kéne fizetnem az árverési jegyzőkönyv aláírásakor?

Természetesen mindkét kérdésben próbáltam elérni a végrehajtót (ugyanannál van a két ingatlan).
1 hete(!) hívom minden áldott nap ügyfélfogadási időben órákon át, és mindig foglalt. Emailre nem reagál, személyesen nem tudok bemenni, mert 500km-re vagyok.

Köszönöm előre is!

gerbera317 # e-mail 2019.03.03. 23:11

1. Igen. Majdcsak. Valószínűleg az újabb árverési hirdetménnyel egyidejűleg kapod meg a sikertelenséget megállapító jegyzőkönyvet is.
2. Rossz kérdés. Egyébként az ingatlan nem attól lakott hogy benne lakik valaki, hanem a nejed 175/1000-ed részétől, függetlenül attól, hogy ott lakik-e. Egyébként nem igaz.
3. Rossz kérdés. Neked nem a vételárral van bajod, hanem a kikiáltási árral, ami azonos a becsértékkel. A végrehajtás 140. § szerinti szakaszában megvolt a lehetőséged a becsérték vitatására. Most már nincs. Egyébként végrehajtási kifogás formájában teheted meg. De minek...
4. Rossz kérdés.

Malachuszár # e-mail 2019.03.03. 21:56

Szép estét!

Pár kérdésem lenne, amiben a segítségeteket szeretném kérni.
2019. 02. 19. napján zárult le az ingatlanomra kért végrehajtási eljárás, azonban ennek végeredményéről mind a mai napig nem kaptam tájékoztatást.
A fent nevezett családi ház 825/1000 része az enyém, -az árverés is erre lett kitűzve- a maradék a volt feleségemé, aki nem dolgozik, és akinek semmilyen ingóság nincs a nevén.
Sok helyen megpróbáltam utánajárni, de egyértelmű választ sehol nem találtam.
Kérdéseim tehát, röviden:
1.) A végrehajtónak kötelessége-e értesíteni akkor is, ha sikertelen volt az árverés, és az ingatlan nem talált vevőre. Illetve amennyiben köteles, mennyi ideje van rá?
2.) Amennyiben az ingatlan elkelt, de lakott (én és az egyetemista lányom lakunk benne), és lakottként is volt meghirdetve, úgy tudom, hogy amennyiben az új vevő nem ajánl fel "csereingatlant", nem költöztethet ki minket, hanem köteles egy racionális bérleti szerződést kötni velünk. Ez mennyire igaz?
3.) Ha kifogással élek a vételár ellen, a sikeres végrehajtást követően (egy megközelítőleg 45 millió értékű családi ház kikiáltási ára 16 millió Forint volt) ezt hol és milyen formában tehetem meg? (Sajnos a becsérték megállapítás utáni 15 napból kicsúsztunk, mivel a becsérték még 2013-as!)
4.) Amennyiben igaz, hogy cserelakás/ingatlan nélkül nem költöztethet ki az új többségi tulajdonos, mivel 16 éve ebben a házban élünk, akkor kinek kell kezdeményezni a bérleti szerződés/haszonélvezeti díj fizetése iránti konszenzust?

A válaszokat előre is köszönöm, óriási segítség lenne!
További szép estét kívánok!

gerbera317 # e-mail 2019.02.21. 14:57

Mondjuk ez így elég homályos információ. A pontos szabály ez: 141. § (3) a) Lakottan kell árverezni az ingatlant, ha abban a végrehajtási eljárás megindulását megelőzően kötött, érvényes bérleti szerződés alapján bérlő lakik, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg, és a bérleti szerződés megkötésére e megállapodás ellenére került sor. Tehát csak az, hogy bérlő lakik az ingatlanban, nem jogalapja annak, hogy nem köteles kiköltözni; további feltételeknek is teljesülniük kell az alkalmazáshoz. Ha viszont teljesülnek, se Isten, se a NAV, sem senki nem fogja onnan kirakni a bérlőt.
A nyitókérdésből az is kiderül, hogy a kérdező az árverés adatlapján nézte csak meg, magát a hirdetményt nem. Ez persze nem jelent semmit, legfeljebb annyit, hogy a kérdező még igencsak kezdő árverező, aki minden lehetséges buktatóban meg fog botlani.

drbjozsef #   2019.02.21. 14:23

Én arra nem alapoznék, ahogy azt gerbera is javasolta.
De ha hinni akarsz nekik, beszéltesd ki, hogy mi lesz a pontos menete, milyen eljárást indítanak, milyen hatóságot keresnek meg, milyen határidővel vállalják a birtokbavételt. Én ezután se hinnék neki, de egy próbát megér.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

2345678 # e-mail 2019.02.21. 13:41

drbjózsefnek is köszönöm a segítséget.
A NAV a hirdetményben megadta az ügyintéző mobil számát.Az ügyintéző szavait értettem a NAV azt mondta kifejezésen. !
Tisztelettel

2345678 # e-mail 2019.02.21. 13:38

Kedves Gerberának !
Nagy tisztelettel megköszönöm a gyors segítséget.Maradok további nagyrabecsüléssel.

drbjozsef #   2019.02.21. 10:56

Mondjuk kíváncsi lennék a "NAV azt mondta" rejtély pontos feloldására...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2019.02.21. 09:21

Mivel az árverésre mind az adó- mind a közigazgatási végrehajtásban a Vht. szabályait kell alkalmazni, ezért a beköltözhető vs. lakott ingatlanstátusz itt id ugyanazt jelenti, mint a bírósági végrehajtásban tartott árverésnél. Ahogy a bírósági végrehajtás során, úgy itt sincs olyan, hogy "ők majd intéznek mindent",hogy birtokba tudjad venni. Nem fognak tudni intézni semmit (és nem is akarnak), neked meg lesz egy lakottan vásárolt ingatlanod.

2345678 # e-mail 2019.02.20. 22:01

Kedves Szakértők !
Van a NAV árverési oldalon, egy ingatlan (költözhető- nem). Nav azt mondja azért így hirdették meg,mert bérlő van benne,vagy az adós rokona. NAV azt mondja még,hogy ne törődjek a nem beköltözhető hirdetménnyel,mert ők majd intéznek mindent,hogy birtokba tudjam venni.Nem nyugodtam meg.Mert én úgy tudom,hogy ha az árverési vevő tudta,hogy nem beköltözhető az ingatlan,akkor a bérlőt nem lehet csak úgy kitenni,cserelakást kell neki adni,ha szeretné a vevő birtokba venni.
Nincs kérdésem,de ha van valakinek véleménye,tapasztalata ezzel kapcsolatban,azt szívesen veszem.

K_Laszlo # e-mail 2019.02.20. 15:58

Minden tiszta, köszönöm még egyszer!

lewho # e-mail 2019.02.20. 15:53

Vht.

153. §  
(2) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát

  1. az árverési vevő részére az árverési vétel igazolása céljából,

b) *  az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba való bejegyzése végett.

Megküldi magától.

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

Kérd, h készítsen jkv-et arról, h átadta a telket.  

K_Laszlo # e-mail 2019.02.20. 15:06

Még egy gyors kérdés elnézést.

Amennyiben árverésen telket vásároltam, ott is szükség van a végrehajtó felé jelezni, hogy birtokba vettem (kvázi rátettem a lábam a földre), és állítson ki erről jegyzőkönyvet, vagy mivel az összeg kifizetésre került, 30 nap az árverés óta már bőven eltelt, illetve jogorvoslati kérelem sem érkezett, így a tulajdonjog bejegyzést elindítja ő automatikusan?

Köszönöm!