Ingatan árverés


drbjozsef # 2023.05.08. 05:22

pdb,

Szerintem nem sok esélyetek van sajnos. Az esetek 99,999%-ában szabályos az, a végrehajtó tudja mit csinál.

A kérdésem az lenne, hogy meg tudjuk e támadni.
Persze, nem tilos megtámadni. Majd elutasítják.

Ha bármelyik fél a megállapított becsértékkel nem ért egyet, akkor jogorvoslatként végrehajtási kifogást nyújthat be,
Valszeg fél vagy. Nyújtottál be kifogást? Na, akkor megváltoztatták volna.

Arról kaptunk papírt, azóta nem.
A másik az, hogy tudtommal 60 nappal kellett volna értesíteniük az árverésről.

Vagy nem a lakcímeden laksz, vagy nem a lakcímed van az ingatlan tulajdoni lapján feltüntetve nálad, vagy helyettes átvevő vette át szabályosan, csak nem értesített.

Tanácsot ennyi alapján azt adhatjuk, hogy menj be a végrehajtóhoz, és nézz bele az aktába. Nézd meg, határidőben küldték-e a megfelelő értesítéseket, mivel, hogyan érkezett vissza a tértivevény, nem évült-e el esetleg. Ezeket akkor érdemes, ha elég jól ismered a Vht.-t. Ha nem, akkor tanácsos egy ügyvéddel konzultálni.

De szinte bizonyosan eső után köpönyeg lesz ez. De hátha találsz valamit az aktában. Ki tudja. Csak nem valószínű.

pdb # 2023.05.08. 05:12

Te figyelj már egy kicsit oda, amit írok!
Hozzáértőt kérdezek jogi lehetőségekről!
Nem kell belekötni!

pdb # 2023.05.08. 05:10

OTP Devizahitel.
Korábban próbáltunk egyezkedni a faktoringgal de reménytelen. Hónapokig húzták a semmit mondó választ. Próbáltam vevőket is intézni de nem könnyű. Ha szólt volna anyám, hogy megy az árverés, akkor becsőltünk volna de este tudtam meg s már lezajlott. Csak akkor tudtam meg, hogy volt licit.
Lényeg, hogy évekkel ezelőtti becsértéken zajlott ez és nem is értesítettek elõre.
Én adóstárs vagyok.
Engem sose értesítettek erről, anyám meg most szólt és már késõn.

Szomorú örökös # 2023.05.08. 05:10

pdb

Nem szólt anyám

Jah, és majd ezt akarod kifogásként valahogy előterjeszteni? Ugye viccelsz?

pdb # 2023.05.08. 04:51

Szia!
Nem szólt anyám.

Szomorú örökös # 2023.05.08. 04:16

pdb

27.-én lezárult egy árverés érvényes licittel. Sajnos tegnap tudtam meg.....tudtommal 60 nappal kellett volna értesíteniük az árverésről......Soha semmilyen papírt nem küldtek se becsértékről se a tervezett árverésről. Csak arról, hogy elkezdik az árverést az évekkel ezelőtti becsértéken. Akkor járt itt utoljára becslõ (önkormányzati és független)

Ezek szerint küldtek róla értesítést és mégis csak tudtad, hogy lesz árverés. Azért az sem szokott csak úgy hipp-hopp véget érni. Tuti lett volna időd közbelépni. Miért nem jelezted azonnal, hogy ez így nem oké?

Egyébként miért is indítottak árverést az ingatlanodra?

pdb # 2023.05.08. 03:39

"A végrehajtó a megállapított becsértéket közli a felekkel. Ha bármelyik fél a megállapított becsértékkel nem ért egyet, akkor jogorvoslatként végrehajtási kifogást nyújthat be, amelynek alapján a becsértéket a bíróság – szükség esetén szakértő közreműködésével – állapítja majd meg."

Erre gondolok pl.
Soha semmilyen papírt nem küldtek se becsértékről se a tervezett árverésről.
Csak arról, hogy elkezdik az árverést az évekkel ezelőtti becsértéken.
Akkor járt itt utoljára becslõ (önkormányzati és független)

pdb # 2023.05.08. 03:13

Sziasztok!

27.-én lezárult egy árverés érvényes licittel.
Sajnos tegnap tudtam meg.
A kérdésem az lenne, hogy meg tudjuk e támadni.
Ha jól tudom, 6 hónapnál régebbi becslést nem használhatnak fel és nálunk 2020-ban volt utoljára becslés.
Arról kaptunk papírt, azóta nem.
A másik az, hogy tudtommal 60 nappal kellett volna értesíteniük az árverésről.
Támadható ez?
Meg akartam csinálni a csődvédelmet de gondolom ezt már nem lehet....
Talán van más hiba is.
Tud valaki segíteni?

Köszönöm

tmisi024 # 2023.03.07. 13:22

Köszi a választ, az szép lesz akkor max 5-6 millióért ha elmegy egyébként egy kállósemjéniház ha kiváncsiak vagytok ma 10 órakor járt le ott a nagy licit

drbjozsef # 2023.03.07. 09:58

tmisi024,

Az MBVK szabályzatában a licitálásról ez van :

Az árverezõ a vételi ajánlat elküldése elõtt köteles meggyõzõdni vételi ajánlata összegének helyességérõl. A kar és az árverést lefolytató végrehajtó nem vállal felelõsséget a vételi ajánlat összegének begépelése során vétett, elírásból eredõ, az árverezõ szándékától eltérõ összegû árajánlat megtételéért.

Ha nem írja alá a jegyzőkönyvet, arra pedig az alábbi szabály vonatkozik :

Vht.132.§(7) Ha a második árverésen az ingóságot alacsonyabb áron adták el, mint amelyet az első árverésen a legmagasabb ajánlatot tett árverező felajánlott, a különbözetet a korábbi legmagasabb ajánlatot tevő és a vételár fizetését elmulasztó árverező a végrehajtó felszólítására 15 napon belül köteles megtéríteni. Ha ezt elmulasztja, a végrehajtó az erről szóló iratokat beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz, amely végzéssel kötelezi a fizetést elmulasztó árverezőt a különbözet megtérítésére; a megtérítendő összegbe az elvesztett előleget be kell számítani. Az elvesztett előleg és a fizetést elmulasztott árverező által megtérített különbözet a végrehajtás során befolyt összeget növeli.
...
142. § Az ingatlan árverése során az elektronikus ingóárverés szabályait a jelen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Ez nagyon fog fájni ennek a figyelmetlen licitálónak. A rendszer felajánlja a licitlépcsőt, mi a fenének piszkál bele?

tmisi024 # 2023.03.07. 09:35

Sziasztok. MBVk-n adott egy ingatlan ami olyan 10-15 milliót ér, az árverésen 3,3 milliónál járt a licit gondolom a kedves úriember a számítógép másik végén 3,5 milliót akart írni licitnek, de helyette 33,5 milliót írt ami írreálisan magas csak elgépelés lehet. Ha eláll a fizetéstől, 30 nap múlva visszarakják újra 60 napra és kikell fizetnie egy kis végrehajtási költséget és ennyi? Nem találom a pontos jogszabályt erre valamit én voltam az előtte lévő utolsó érvényes licitáló gondolom nincs olyan helyzet, hogy a gépelési hiba miatt az enyém lesz a ház.

ole44 # 2022.12.06. 16:57

Rendben, köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2022.12.06. 15:58

Nem figyeltem eléggé: tehát már ki van tűzve az árverés? Nos, akkor az árverési vételár a megállapított becsértékek arányában oszlik meg. Mivel örökösként egyetemlegesen feleltek a hagyatéki tartozásokért, a vételárból a végrehajtó először a követeléseket elégíti ki, majd a fennmaradó összeget fogja a megállapított becsértékek arányában szétosztani a volt tulajdonosok között. Utána ti azon úgy vitatkozhattok, ahogy akartok.

ole44 # 2022.12.06. 13:41

Még mindig kérdezném, hogy ha közben érkezik érvényes licit és lezárul az árverés, hogyan osztja el a maradványösszeget a végrehajtó, tulajdoni hányad arányosan 50-50%-ban, vagy az egymástól eltérő becsértékekből kiindulva?

ole44 # 2022.12.06. 13:33

Gerbera köszönöm, elolvasom. Nem is gndolkoztunk árverésen kívüli eladásban, a tulajdoni lapon feljegyzett végrehajtási jogok miatt, ki venné meg így? Lehet, meg kellett volna próbálni mégis, most viszont már folyik az árverés, igaz, licit nincs még rá. De már nem lenne idő meghirdetni, azt gondolom, mert így, hogy nagyon alacsony áron van kikiáltva, bármikor érkezhet rá érvényes ajánlat.

gerbera317 # 2022.12.06. 13:07

A végrehajtó által megállapított becsérték, csak az árverésnél számít. Ha ti szereztek vevőt az ingatlanra, akkor az ingatlan becsértéke a kialkudott vételár, egyenlő arányban. Ha van vevőtök, akkor kérni kell a végrehajtót, hogy adja el árverésen kívül de árverés hatályával az ingatlant az általatok megjelölt vevőnek, az általatok megjelölt vételáron. A végrehajtást kérőknek ebbe nincs beleszólásuk mindaddig, amíg a vételár fedez mindent.
Ajánlott olvasmány: Vht. 157. §

ole44 # 2022.12.06. 13:03

Hát igen, értem én, de még a szeptemberi becsérték is alatta van az aktuális ingatlanpiaci áraknak, és itt nem az irányárat nézem, hanem azt, amennyiért el is kelnek itt a lakások, viszont a gyors értékesítés érdekében elfogadtam azt. Viszont a januárban megállapított becsérték, az már irreálisan alatta van. Az árverés kiírásakor nem kellett volna azonos becsértéken meghatározni a kikiáltási árat? És mi a helyzet akkor, ha elkelne így a lakás, miután levonták a követelést és a járulékokat, én többet kapok majd a maradvány összegből, mint a testvérem? Ezt nem érzem igazságosnak, egyáltalán lehet ezt így?

drbjozsef # 2022.12.06. 12:53

ole44,

Nincs.

A becsérték közlés után lett volna 15 nap, illetve ha két év eltelt volna a megállapítása óta, akkor lehetne kérni az újramegállapítást (Vht. 140.§). Esetetekben a 162.§ sem játszik.

Egyébként a piaci ár pontosan az lesz, amennyiért árverésen megveszik. Annál tisztább értékelés, mint egymástól független licitek, nincsen.

ole44 # 2022.12.06. 12:24

Tisztelt Fórumozók!

Ingatlan-végrehajtási ügyben kérnék tanácsot: a testvéremmel együtt örököltünk egy lakást, és azzal együtt némi adósságot is, amit az örökség bőven fedezne, ha értékesíthetnénk. Csakhogy a lakáson túladni végrehajtási jogokkal terhelten eléggé problémás, ezért a végrehajtást kérőkkel megegyeztünk az elárverezésben.

Én szeptemberben kaptam egy becsértékközlő iratot, amelyben az ingatlan ½ tulajdoni hányadának ‹beköltözhető› becsértékét 29 mó Ft-ban állapították meg, amit én elfogadhatónak találtam. A testvérem viszont jóval korábban, még januárban kapta meg, de abban 22,5 mó Ft-os becsérték van a beköltözhető ½ tulajdoni hányadra.

Az árverési hirdetményt most kaptam kézhez, amelyben a két becsértéket simán összadták és így 51,5 millióban van megállapítva az 1/1 tulajdoni hányad ‹beköltözhető› kikiáltási árának 100%-a, ami durván alatta van a szeptemberben közölt, jóval reálisabb becsértéknek.

A kérdésem arra irányul, hogy nem kellett volna aktualizálni a januárban megállapított becsértéket, és összehangolni a két, egymással teljesen megegyező tulajdonrész becsértékét? Nem érzem ezt így arányosnak, mert jelentős eltérés van a két értékmegállapítás között.
Van esetleg valamilyen jogorvoslati lehetőség erre, miután január óta több mint hat hónap eltelt, kérhetjük-e a testvérem tulajdonrészére vonatkozóan a becsérték újbóli megállapítását, hogy a kikiáltási ár közelítse legalább az ingatlan aktuális piaci árát? Előre is köszönöm a segítséget, tiszteletem.

Majordomus # 2022.11.21. 21:28

Heteken belül lezárul az ügy...

drbjozsef # 2022.11.21. 17:41

Csillamos,

Ezt persze látatlanban nem tudhatjuk.
Legfeljebb annyit, amennyit írtunk : ilyen kérelem befogadásának az esélye csekély. Nem zérus - pláne, hogy nem ismerjük a pontos körülményeket, de az adósét valszeg te magad sem -, de ritka kivétel az, amikor az adós igazolni tudja az esetleges mulasztását.

Csillamos # 2022.11.21. 16:18

Miért annyira sürgős a kérdezőnek a tulajdonjog bejegyzése? Miért nem lesz az jó egyszerre?

Csak amiatt lenne "sürgős" tudni hogy esetleg újra kiirják-e árverésre a 2 tulajdonrészt, mert ha igen akkor licitálnék egy másik házra ami november 30-ig fut már a 3. fordulóban.
Amúgy nem sürgős, csak lenne valami előrelépés bármilyen irányba.

Csillamos # 2022.11.21. 16:13

Ez tényleg két árverés volt? Két külön ügyszámon, külön kellett licitálni, más lett a nyertes összeg a kettőn?

Igen, két árverés volt. Egyébként nem licitált
más, így a kiinduló áron lett meg mindkét licit. Nyertes összeg egyezik mindkettőnél. A végrehajtó iroda alkalmazottja a becsértéket mondta, ami miatt kifogással élt az adós .

gerbera317 # 2022.11.21. 12:17

A liciteredmény elleni kifogás nagyon gyorsan és egyszerűen elbírálható, és a bíróság nem bírálhatja azt felül. És mindez nem igényli a végrehajtás felfüggesztését. Mit tököl ezen a bíróság? Ha a kikiáltási ár a probléma, az ellen korábban, a becsérték közlésekor lehetett volna kifogással élni.
Miért annyira sürgős a kérdezőnek a tulajdonjog bejegyzése? Miért nem lesz az jó egyszerre?

drbjozsef # 2022.11.21. 11:59

A feleség kifogassal élt az alacsony licitár miatt

Úgy érted, az alacsony becsérték miatt?
Azt vitatni meghatározott időben lehet, ha nem önhibájából mulasztotta el, akkor van utólag egy nagyon szűk körű, nagyon csekély esélye a kifogás célbaérésének.
Valószínűleg el fogják azt utasítani, nem lesz itt új árverés.

Ez tényleg két árverés volt? Két külön ügyszámon, külön kellett licitálni, más lett a nyertes összeg a kettőn?