Ingatan árverés


gerbera317 # 2019.02.08. 13:11

Új hirdetmény kell.

DMachine # 2019.02.08. 12:08

Üdvözlök mindenkit!

Kérdésem a következő:
Folyamatos árverés alatt lévő ingatlanomra az egyik végrehajtást kérő új becsérték megállapítását kérte, ami meg is történt tavaly szeptemberben, változott is a becsérték a korábbihoz képest.
Ez esetben nem kell új árverési hirdetményt készítenie a végrehajtónak? A legutolsó hirdetmény 2 éves már, valótlan adatok szerepelnek rajta.

Köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2019.02.02. 06:03

45 napot szokás számolni a feladástól.

K_Laszlo # 2019.02.01. 15:10

Ismét csak egy gyors kérdésem lenne a Hölgyekhez/Urakhoz.

Az árverés lezárását követően a jogorvoslati kérelem benyújtásának határideje 15 nap.

A gyakorlatban ez mennyit jelenthet maximum?
Úgy értem:

Mondjuk 1-jén zárul az árverés.
3-án postára kerül a végrehajtótól a levél.
Tegyük fel 5-én megérkezik, de az adós nem veszi át.
10-én megkísérlik kivinni újra, de az ismét sikertelen.
15-ig van a postán, tehát tegyük fel az adós az utolsó nap átveszi.
Innen indul a 15 napja, ami már 30-a. Ekkor postára kerül a levél, ami 32 nappal a feladás után érkezik meg a végrehajtóhoz, és még teljesen jogszerűen.

Jól okoskodom, hogy vevőkén a jogorvoslat "nem létét" a 32. napon realizálhatom biztosan?

Másik kérdés, hogy ha jól olvastam, akkor az adós tehet panaszt közvetlenül a bíróság felé a végrehajtó hanyagsága, egyéb mulasztása miatt. Erről a végrehajtó értesül ugyanígy 32 napon belül?

Ha nem, akkor én honnan tudhatom biztosan, hogy sem a végrehajtóval szemben, sem az árveréssel kapcsolatban nem élt a jogorvoslati lehetőséggel az adós?

Kértem 45 nap haladékot a fennmaradó összegre, tehát elvileg biztosan tudhatom addigra, hogy mi a helyzet ugye?

Nagyon köszönöm!

Dr.GL # 2019.01.28. 14:15

Sikeres arveres-nek!

Ezért nem szerencsés egyből kifizetni a vételár hátralékot. Kérni kell a halasztott fizetést a végrehajtótól. Ennek a költsége minimális.alap esetben 30 napod van rá. Ezután ha kéred a halasztást, nyersz még 60 napot. Ez idő alatt azért lehet egyezkedni az adóssal. Egy birtokba adás akár egy évig is elhúzódhat ha ügyes az adós.

Dr.GL # 2019.01.28. 14:09

Én pl. szoktam venni 1/2-ed részt. Ha sikerül megegyeznem a másik fél tulajával, akkor vagy megveszem azt is vagy közös értékesítés útján oldjuk meg a dolgot. Ha makacs és bent is lakik akkor albérleti díjat kérek Tőle. Vagy kérvényezem a bíróságon a közös tulajdon megszüntetését. Ezek nem rövid folyamatok, de megtérülő befektetések lehetnek. Aki nem jártas a témában annak tényleg "necces" belevágnia. DMachine, ha gondolja vegye fel velem a kapcsolatot. vegrehajtasiugyek@gmail.com

DMachine # 2019.01.28. 13:47

Örülök, hogy tetszik gerbera317 :-)

gerbera317 # 2019.01.28. 13:45

Ha az ingatlan 1/1 beköltözhetően sem kell senkinek, az azért van, mert senkinek nem ér meg annyit. Méghogy "áron alul" kínálják, höhöhö...

DMachine # 2019.01.28. 13:29

Esetünkben hiteltartozás miatt lett árverezve a teljes ingatlan.

drbjozsef

Igen, én mint tulajdonostárs is megvehetném, de sajnos nem állok úgy anyagilag, még ha áron alul is van az ingatlan becsértéke.
Viszont amikor magánúton hirdettem (mert ilyennel is próbálkoztam) több érdeklődő is volt, ezért nem értem miért nem jelentkezett még árverésre senki...

drbjozsef # 2019.01.28. 10:37

DMachine,

Laszlo egy telek felét vette meg, azért az más történet, mint egy lakóingatlan. Pláne, ha lakott az lakás/ház.

De amúgy ott se szokatlan. Nagyon ritkán veszi meg kívülálló, idegen, de ha lát valami lehetőséget az ingatlanban, előfordul az is.
Viszont olyan, hogy tulajdonostárs, családtag veszi meg a lakás másik felét, az nem olyan ritka.

Ha olyan áron alul van, miért nem veszed meg te? Elvileg hitellel is lehet, bár az árverés viszonylag szigorú szabályai és határidejei miatt ez közel sem egyszerű, általában nem tanácsos. De nem is lehetetlen.

oligaliga # 2019.01.28. 10:37

DMachine

Lehet, ha csak az egyik fél van árverésre bocsátva.

Hiteltartozás esetén általában az egész ingatlan meg van terhelve, ezért az egészet árverezik. Az "érdektelenségnek" sok oka lehet.

DMachine # 2019.01.28. 09:43

K_Laszlo
Elnézést, hogy beleszólok, de ha jól értem, egy közös tulajdonú ingatlannak a felét vetted meg árverésen? Ilyet is lehet csinálni?
Csak azért kérdem, mert nekem is közös tulajdonú ingatlanom van a volt férjemmel, ami évek óta árverés alatt van, de még soha senki nem jelentkezett az árverésre és mindig is csodálkoztam azon, hogy miért nem, ráadásul annyira áron alul becsülték fel, hogy ezért is hihetetlen nekem ez az érdektelenség....
Ha másért nem is, legalább azért hasznos volt olvasnom a lentieket, hogy létezik egyáltalán SIKERES árverés...

Köszönöm.

K_Laszlo # 2019.01.25. 20:21

Így fogok tenni. Nagyon köszönöm még egyszer!

gerbera317 # 2019.01.25. 19:54

Lakóingatlant ne vegyél lakottan! Azt csak arra szakosodott, tőkeerős cégek vesznek. Te maradj meg a beköltözhetőnél; ott is macerás tud lenni a birtokba jutás, de olyan még nem volt, hogy ne sikerült volna.

K_Laszlo # 2019.01.25. 19:27

gerbera217 nagyon szépen köszönöm, ezek szerint ez nem lehet kifogás.
Egy 3000nm-es telekről van szó, ez esetben a birtokon belül kerülés remélem nem olyan macerás, mint egy lakóingatlannál.
Utóbbi esetében (lakóingatlan résztulajdon vásárlásánál) egyébként ez mennyire körülményes? Kacérkodtam már a gondolattal, és időm is lenne kivárni a végét igazából. Ahogy olvastam a másik tulajdonos részének megvásárlása, a saját eladása, vagy az ingatlan közös értékesítése ebben az esetben a járható út, vagy végső soron a közös tulajdon megszüntetése bíróság által.
Ami nyilván göröngyös lehet, de végső soron csak idő kérdése gondolom.

gerbera317 # 2019.01.25. 19:09

Vht. 140/B. § (1) Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogok jogosultjai részére a végrehajtó valamennyi szükséges tájékoztatást - ha nem ismert más cím - az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett, illetőleg az ingatlanügyi hatóság által közölt címre küldi meg. (2) A tájékoztatás megtörténtéhez fűződő jogkövetkezmények az (1) bekezdésben megjelölt címre történő kézbesítéshez fűződnek, az eljárás folytatásának nem akadálya az, ha e címre történt kézbesítés sikertelen.

Azt már tudod, hogyan fogsz birtokon belülre kerülni?

K_Laszlo # 2019.01.25. 18:22

Szép jó estét!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy árverésen megvásároltam egy ingatlan felét. Mikor elmentem az árverési jegyzőkönyvet aláírni (két nap múlva), a végrehajtó elmondta, hogy a tulajdonostárs bent volt már másnap, és ki volt borulva, hogy ő nem kapott semmilyen értesítőt, és az anyja sem (akinek a részét megvettük).

Hogy akkor hogyan került oda már az árverés másnapján, azt nem tudom :D

Az árverés 16 napja volt, ma azt mondta a végrehajtó, hogy jogorvoslati kérelem még nem érkezett, a tulajdonostárs, akivel viszont 5 napja beszéltem (ott hagyta a számát a végrehajtónál) azt mondta az édesanyja ügyvédje már "intézkedik a végrehajtónál", mert egyikük sem tudott az árverésről, mivel már nem azon a címen laktak, ahova a levelek mentek.

Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben (nem is az első árverés volt ráadásul) mennyi esélye van annak, hogy megáll az az érvelés, hogy egyikük sem kapott állítólag értesítőt? A valódi lakó/tartózkodási hely be nem jelentése gondolom semmi alól nem mentesít.

Már az teljesen életszerűtlenné teszi a dolgot, hogy a tulajdonostárs másnap a végrehajtónál volt.

A másik kérdésem, hogy a jogorvoslati kérelem a határideje a kézhezvételtől számított 15 nap. Ez valójában gondolom 20-25 napot jelent minimum, hiszen a végrehajtó sem azonnal adja fel a levelet, és a jogorvoslat feladása után is eltelhet még pár nap mire a végrehajtóhoz ér.

A segítséget előre is köszönöm!

gerbera317 # 2018.10.25. 06:52

A tulajdonjogod akkor kerül bejegyzésre, ha 1) a teljes vételárat megfizetted (megvolt), 2) az árveréstől eltelt 30 nap (megvolt), és 3) az árverés ellen előterjesztett jogorvoslatot jogerősen elbírálták (természetesen azzal, hogy nem semmisítették meg az árverést).
Az adós kiköltözésére a határidő a jogerőre emelkedéstől számított 15 nap.

Sikeres arveres # 2018.10.24. 18:44

Tisztelt Forumozok/Szakertok!
Kerdesem az alabbi lenni (elnezest az ekezet nelkuli iromanyomert)!
Sikeresen vasaroltam egy ingatlant online licitalason! Ala is irtam a jegyzokonyvet ki fizettem a hatralekot mindent a jogszabalyban meghatarozott idon belul! Nos a jogerore emelkedes elott kifogassal elt a "tulajdonos". Az ingatlan nem volt lakott mar tobb mint 2 eve tehat a moratorium ilyen szempontbol eltekintheto? Kerdesem az lenne, maximum mennyi ideig kell varnom az ingatlan nevem torteno bejegyzesere? (Birosag, ugyeszseg stb, alt. meddig dolgozik egy ilyen vegstadiumu kifogason?) Nem vagyok turelmetlen csupan nem kis osszegem van epp a levegoben! :) Koszonom a hozzaerto valaszokat!

gerbera317 # 2018.09.30. 10:10

A lakás bérlőjét is érintő végrehajtási cselekményekről a bérlő a bérbeadó adóstól értesül.

Triplee # 2018.09.29. 17:16

Sziasztok!

Következő szituáció, van egy ingatlan, amiben a szüleim laknak albérlőként. Kiderült, hogy a tulajdonos benne volt mindenféle hitelezési és adócsalásokban,bíróság,tárgyalások stb.. a nav bűnügyi zárlat alá vonta házat. A kérdésem az, hogy mindenképpen a nav fogja árverezni? Vagy az mbvk? vagy bármilyen más oldal? honnan tudhatnám meg, hogy erre mikor és melyik rendszerben kerül sor? Erről értesítik a lakókat, vagy egyszer csak bekopogtatnak, hogy pakoljtok ki? Sajnos teljes sötétségben tapogatózok :( Válaszokat előre is köszönöm!

Vadsuhanc # 2018.09.23. 11:40

Kedves Andrea Márta!

SS és SE között milyen viszony van ? ( házastárs, testvér stb )

Az árverezés pontosan melyik ügyben indult? Egyik helyen azt írtad más ügyben másszor azt, hogy az OTP ügyben ? Ennél is fontosabb lenne, gy az árverési hirdetmény megküldésekor az OTP-nek be volt-e jegyezve már a végrehajtási joga?

SE kapott-e felszólítást már a banktól, hogy teljesítsen mivel SS nem fizetett a tartozást?

Számtalan kérdés merül fel sajnos megértem, hogy egyszerú halandó számára nagyon nehéz kiigazodni a jogszabályok között.

Andrea Márta # 2018.09.23. 04:02

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Bár jelentéktelen, de nem SE vagyok. A kérdésem az első üzenet volt. Ügyvéd mondta, hogy SE részét nem árverezhető, amit nem hittem el.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.22. 22:13

SE nem adós, sem kezes.
Csak zálogkötelezett. Nem is fogják más vagyontárgyát végrehajtás alá vonni, csak ezt az ingatlant.

Tulajdonképpen mi a bajod? Mit szeretnél, SE?

Andrea Márta # 2018.09.22. 16:47

Tisztelt Vadsuhanc!

Nem tudom felidézni a szavait pontosan, csak annyit, hogy így külön már nem árverezhető. Megütötte a fülemet, de hihetetlennek tartottam. Az a gond, hogy nem kaptunk időben jogi segítséget. A végrehajtás körül vannak érdekes dolgok. Az ingatlan forgalmi értéke több, mint 10 millió forint, és az OTP Faktoring altal kezdemenyezett vegrehajtas soran SS. 2/4 tulajdoni resze 1,5 millió forintért kelt el. A végrehajtó tanácsolta, hogy ne licitáljunk, mert nem veszik meg. És utolsó nap, utolsó órákban érkezett egy licit, egy olyan illetöről, aki vélhetően előre tudott a végrehajtótól mindenről. Nem minden levél jött meg időben, a bank évekig nem keresett minket. Kiküldtek SE részére levelet, miszerint a levél tartalmat küldtél ki SS adós részére, de a levél soha nem érkezett meg hozzánk. SE zálogkötelezett többször kereste a bankot, hogy kifizeti, adják neki részletre, az adós eltűnt, elutasítottak minden próbálkozást. Megpróbálta kiabáltatni, eladni az ügyletet, de az adós korábban egyéni vállalkozó volt, és évek óta nem adott be adóbevallást, ezért elutasították a segítség kérést. SE nem adós, sem kezes. Nincs megfelelő jogi képviselet, akit még tudnának fizetni. Több ügyvédnél jártak, annyit mondták hogy várjanak, nem lehet mit tenni.