Ingatan árverés


Csuklósbusz # 2021.08.13. 11:51

Ha nyilatkoztatnia kell akkor nyilván részt kíván venni majd. Tehát akkor egyben lesz árverezve a két rész igen nagy eséllyel. Első teher és egyben egyetlen közös is a jelzálogjog. Ha felkeresem a zálogjogosultat és megegyezek vele akkor átvehető valahogy a tulajdonrész? Zálogjogosult abszolút első vagy felosztási terv szerint csurran, cseppen neki? Tehát van-e értelme neki ajánlatot tenni?

Csuklósbusz # 2021.08.13. 10:49

Tehát akkor egyszerre lesz az árverés..
Zálogjogosult meg abszolút elsőbbséget élvez kielégítéskor? Vagy felosztási terv szerint jut amennyi jut...? Ő a legelső teher a tulajdonin és az egyedüli közös is. Ha a zálogjogosulttal beszélek, akkor esetleg megszerezhetem azt a tulajdonrészt amelyiket csak ez terhel?

Grave7 # 2021.08.13. 10:21

@Tamás111: Miért gondolod, hogy itt látatlanban (hirdetmény és tulajdoni lap nélkül) jobban fogjuk ezt tudni, mint az aki készítette az árverési hirdetményt?

Tamás111 # 2021.08.13. 07:06

Jó reggelt!

Nem teljesen értek egy hirdetményt:
kivett beépítetlen terület . . . kertvárosias lakóterület, összközműves, talaja kötött . . . Az ingatlan közérdekű használati joggal terhelten, lakottan kerül árverésre.
Hogy lehet az hogy beépítetlen és mégis lakottan kerül árverésre?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.13. 05:32

A végrehajtónak nyilatkoztatnia kell a zálogjogosultat, hogy bekapcsolódik-e a végrehajtásba.

Csuklósbusz # 2021.08.13. 00:44

Köszönöm a válaszokat!

Időközben kiderült hogy pontosan jelzálogjog magánszemélytől van tulajdoni hányadra utalás nélkül tehát az egészre bejegyezve, meg VH jog a másik félre.

Tehát egy ingatlan két külön személy nevén, egyiken jelzálogjog, másik felén VH jog. Ha a magánszemély tegyük fel nem kezdeményezett még semmit akkor a végrehajtó csak mint feletulajdont tudja árverezni?
Vh felkeresi a zálogjogosultat is vagy pont nem foglalkozik ilyenekkel?
Az én szempontomból mint leendő "dologi adós" van lényegi különbség a VH jog és a jelzálogjog között?

Más: dologi adós leszek az 1/2 részen és dologi a másik 1/2 részen. a feleségem. Árverésen ha egyszerre vagy külön írják ki, egymás tulajdonrészeire licitálhatunk?

Vevo123 # 2021.08.10. 08:57

Köszönöm Grave!

Sajnos már megy a hagyatéki 2 éve. Azt az infót kaptam, hogy ilyenkor megkeresnek távolabbi rokonokat is, hogy nekik is felajánlják az örökséget és emiatt ilyenkor sokáig tart. Ez nem így van?

Grave7 # 2021.08.10. 08:43

@Vevo123: Mindig meg kell várni a hagyatéki eljárást és utána a végrehajtási eljárásban a jogutódlás megállapítását - lásd Vht. 39. § (5) bek.

Attól még, hogy hallottál egy (állítólagos, konkrétumok nélküli) 5 éves hagyatéki eljárásról, nem ez lesz az általános.
A hagyatéki eljárások általában akkor húzódnak el, ha sok vagyontárgy, sok örökös és köztük vita is van. Ha mindegyik törvényes örökös visszautasítja a hagyatékot (vagy lemond), akkor ez simának tűnik.

Vevo123 # 2021.08.10. 08:24

Kedves Milena!
Használati díjat onnantól kérhetsz, amikor tulajdonos leszel, tehát te szerepelsz tulajdonosként az ingatlan nyilvántartásban.
A "Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni" rész félrevezető, engem is megtévesztett. Egy lakottan árverezett ingatlanból senki sem köteles kiköltözni. Használati díjat nem kérhetsz Társtulajdonostól, azt az adóstól kérhetsz, amennyiben ő egy élő személy.
Amit tudok javasolni, ha hajlandó az együttműködésre a társtulajdonos, akkor cseréld el a tulajdonhányadát haszonélvezeti jogra, így az övé lesz a haszonélvezeti jog a teljes lakásra, a tiéd meg a tulajdonjog, így ő békében élhet, aztán ha meghal tiéd az egész lakás töredék áron, mindenkinek ez a legjobb.

Vevo123 # 2021.08.10. 08:02

Tisztelt Szakértők!
Adott egy ingatlan, aminek a tulajdonosa elhunyt. Az adósság az ingatlanon jóval magasabb, mint az ingatlan értéke, az örökösök emiatt lemondtak az egész örökségről.
Ebben az esetben meg kell várni, hogy vége legyen a hagyatéki ügynek, vagy el lehet indítani az árverést a hagyatéki ügy közben is? Végrehajtási jog be lett jegyezve az ingatlanra még a tulajdonos halála előtt.
Sajnos értesüléseim szerint a hagyatéki eljárás akár 5 évet is igénybe vehet és a ház állapota vészesen romlik. Mindenkinek jobb lenne ha gyorsan rövidre lenne zárva az ügy.

Milena # 2021.07.31. 06:57

Kedves Fórumozók, egy lakás 50 %-os tulajdoni hányadát árverésen megszereztem. Lakottan lett árverezve, nekem szándékom, hogy a bentlakó tulajdonostárstól használati díjat kérjek. Dilemmám van. Áprilisban volt az árverés, én a végrehajtónak kifizettem az árat még abban a hónapban, ő viszont csak júliusban adta be a földhivatalnak az árverési jegyzőkönyvet. Most szeretném tudni, praktikusan pontosan milyen időponttól kezdve vagyok én a tulajdonos, s vagyok jogosult használati díjat kérni a tulajdonostárstól?

  1. Amikor kifizettem a végrehajtónak a teljes összeget?
  2. Amikor ő beadta a földhivatalba a papírokat?
  3. Amikor a földhivatal ténylegesen bejegyez engem tulajdonosként?

Nem mindegy, hogy áprilistól, vagy mondjuk augusztustól kérhetem a használati díjat.
Köszönöm előre is a segítséget.

papinianus88 # 2021.07.29. 11:20

Csuklósbusz:

Én még mindig úgy érzem, hogy úgy gondolod, az Elektronikus Árverési Rendszer nem több, mint egy szerencsekerék. Keresgéled a kiskapukat, de anélkül, hogy mély tudásod lenne a témában, én nem ezzel foglalkoznék... Ahhoz, hogy valaki olyan árverező legyen, hogy csak ritkán nyúl sz@rba, az bizony munka.

Amúgy ha terhelten veszel ingatlant, arról mint vevő tudomásod van (nyilván), dologi adósi státuszba kerülsz (a többit leírta gerbera)

Annyival egészíteném ki, hogy véleményem szerint nem licitálhatsz az ingatlanra, mert az abszolút kizáró okoknál, a Vht.-ben felsorolt "adós", az én értelmezésemben gyűjtőfogalom, így sem a dologi adós, sem a "személyes" adós, a konkrét vagyontárgy tekintetében nem vehet részt az árverésen. (Vht. 123. § (2) bek. e) pontja)

gerbera317 # 2021.07.29. 09:24

külön-külön a két részt vagy egybe fogják árverezni ezt az ingatlant?
Ez ízlés dolga: van végrehajtó, aki a világ pénzéért nem tűzné ki egy hirdetménnyel az árverést, és van olyan is, aki a világ pénzéért sem tűzné ki két hirdetménnyel.
akkor viszont már 1/1-ben árverezhetik tőlem?
Nem tőled. Te csak tűrni leszel köteles, hogy elárverezzék az időközben tulajdonodba került ingatlant. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezen az árverésen te is részt vehetsz.
ha az egyik fele nekem, a másik fele a feleségem nevére megy akkor már külön árverés lesz?
Ez ugyanúgy ízlés dolga.
Cél az olcsó lakhatás
...ami éppen nem célja a végrehajtási eljárásnak.

Csuklósbusz # 2021.07.29. 08:52

Adott egy ingatlan 1/2, 1/2 tehát két különböző magánszemély tulajdonában.
Az egyik tulajdoni hányad dugigvan VH joggal a másikon még csak egy van kissebb összeggel magánszemély általi VH kéréssel.
Kérdés: külön-külön a két részt vagy egybe fogják árverezni ezt az ingatlant?

Illetve ha a nagyon terhelt részt nekemajándékozzák terhekkel együtt, sőt a másik rész is a nevemre kerül terhekkel együtt akkor viszont már 1/1-ben árverezhetik tőlem?

Vagy ha az egyik fele nekem, a másik fele a feleségem nevére megy akkor már külön árverés lesz?

Cél az olcsó lakhatás és utánna az árverésen esetleges vételi ajánlat tevése, ami ugye olcsóbb lenne ha 1/2-ben írják ki...

gerbera317 # 2021.07.26. 20:04

154/A. § (1) (szerkesztve): Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ha az ingatlant a végrehajtó adta át, akkor azt ingóságoktól kiürítettnek kell tekinteni. Ha azzal adta át, hogy az adósnak még vannak ott ingóságai, akkor álláspontom szerint a 182. § (2) alkalmazandó: a vevő az ingóságokat 60 napig köteles tárolni, ezt követően megszünteti az ingóságok további őrzését, és az ingóságok megsemmisítése vagy hulladékként való átadása iránt intézkedik (esetleg megtartja őket magának). .

drbjozsef # 2021.07.26. 16:27

papimate,

Nem, nem lesz az ingatlan tulajdonosáé az ingóságok tulajdonjoga. Legalábbis nem egyszerűen.
Birtokon belül vagy már ? Átadta a végrehajtó az ingatlant?

Egyébként : Vht. 182.§.

papimate # 2021.07.26. 12:45

Kedves Fórumozók!
Az alábbi esettel kapcsolatban kereslek most Benneteket.
Adott egy ingatlan, mely tele van ingóságokkal (jakuzzi, szauna, bútorok) és árverezésre került.
Amennyiben az árverés sikeres lezárása után sem történt meg ezeknek az elszállítása (kvázi az eladó ott hagyta őket), akkor ezeknek a tulajdonosa immáron a nyertes licitáló?
Vagy ezzel ellentétben a későbbiek folyamán megkeresheti a nyertest a régi tulajdonos mondván, hogy neki voltak az ingatlanban ingóságai?
Köszönöm a válaszotokat előre!

gerbera317 # 2021.07.03. 07:44

Ha a másik lakásban a kötelezett ingóságait vagy egy részüket nem lehetett elhelyezni, raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükről - a kötelezett költségére és veszélyére - a végrehajtást kérő gondoskodik. A végrehajtást kérő az ingóságokat 60 napig köteles tárolni, ezt követően megszünteti az ingóságok további őrzését, és az ingóságok megsemmisítése vagy hulladékként való átadása iránt intézkedik.

Foldrobert # 2021.07.03. 04:17

Sziasztok,
Atadast kovetoen mennyi ido utan lehet az ados altal az ingatlanban hagyott dolgoktol megszabadulni/ertekesiteni? Koszonom!!

Grave7 # 2021.06.06. 15:53

@Imre6262:
A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 142. §-a alapján megfelelően alkalmazandó 132/G. § (7) bekezdése mondja ki.

Imre6262 # 2021.06.06. 13:50

Tisztelt fórumozók tudnának még abban segíteni, hogy, mi a pontos neve a törvény paragrafusnak. Ami azt mondja ki hogy ha a következő árverésen alacsonyabb összegért adják el a házat. A külömb{zetet nekem kell fizetni.

Grave7 # 2021.06.05. 18:15

@Imre6262: A 112/2021. (III. 6.) Korm. rendelet 2021.03.08-án lépett hatályba, ennek 7. § (1) bekezdése kimondja:
"A végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának árverezése iránt - az ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzététele iránt - legkorábban a szigorított védekezés megszűnését követő 15. napon intézkedhet."

A május 21-én zárult árverés kezdete március 21/22 lehetett.
Jogértelmezési kérdés, hogy mi a hirdetmény közzététele iránti intézkedés: már a hirdetmény elkészítése és feltöltése az árverési rendszerbe, vagy csak amikor március 21/22-én nyilvánosan megjelent az árverési oldalon.

drbjozsef # 2021.06.05. 16:47

Imre6262,

Feltételezem a kifogás miatt elhalasztotta a végrehajtó a hátralék kifizetését.

Ha nem fizeted meg az összeget, akkor az új árverésen nem indulhatsz, az előlegedet elveszíted, valamint ha a megismételt árverésen alacsonyabb áron kel el az ingatlan, akkor a különbözetet is meg kell fizetned a végrehajtónak.

Imre6262 # 2021.06.05. 12:48

A tulaj ide jött a házamhoz, hogy amennyiben nem lépek vissza. A moratórium végére szét szedi a házat. "kicsit" agresszív a banda..... Ha vissza lépek a végre hajtó szabhatki rám valamien büntetést ha csak én voltam az egyedüli licitáló?

Imre6262 # 2021.06.05. 12:43

A végrehajtó 2021.március.2 - án tűzte ki az árverést