Magáncsőd


Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.08. 09:53

Jogi ügyekben általában nem felesleges ügyvédhez fordulni. (Igen, hazabeszélek... De attól még igazam van.)

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.10.08. 09:10

Magáncsőd esetén teljesen felesleges ügyvédhez fordulni.

  1. El kell menni a főhitelező bankhoz, ott el kell indítani az eljárást. Ki kell tölteni az ehhez szükséges nyomtatványt, ami viszonylag hosszú, de csak az adós tud rá válaszolni. Eljárási díja van. Ha megállapodnak, akkor minden rendben.
  2. Ha nem állapodnak meg, akkor a kormányhivatal csődvédelmi szolgálatához kerül az ügy és ők fognak eljárni.

A kérdezőnek gondolom valamilyen részletkérdésben lenne szükséges válaszra.

Bori Bori # 2015.10.08. 06:43

Lajdika, tedd fel a kérdésed, mert abból fog kiderülni, hogy ki tudja megszakérteni.

Lajdika # 2015.10.08. 06:06

Sziasztok!

Kellene nekem egy kis segítség az ingatlan árverezéssel kapcsolatban.
Kérem, hogy aki képben van a magáncsőd törvénnyel kapcsolatban, az jelezze!
Köszönöm

Vh-ügyes # 2015.10.03. 09:20

könyörgöm, Madáchcsal már had szabadjon egyetérteni...:) (ne essünk már egymásnak (tényleg nem ismerlek...) inkább véleményezd - kérlek - a másik topicban feldobott szakmai kérdést.)

Vh-ügyes # 2015.10.03. 09:01

ha tényleg rendben volnál, pont lesz..-nád hogy én mit gondolok... (na hagyjuk...)

Vh-ügyes # 2015.10.03. 08:04

mókás ahogy kapálódzol...
saját természeted megítélésében ekkora magabiztosság...
"nagy könnyebbség a megnyugvás hitünkben"

Vh-ügyes # 2015.10.03. 06:47

:) hát persze...

Vh-ügyes # 2015.10.03. 04:21

csak mert teret engedtetek a jóerkölcs és a bűnrosszaság párharcának... (különösen neked Business Law)

ÁDÁM
Ím, nagy Isten,
Tekints le és pirulj, mi nyomorult,
Akit remeknek alkotál, az ember!
AZ ESZKIMÓ
Nagyon haragszik társad, éhes ő is?
LUCIFER
Sőt, mert nem éhes, épp azért haragszik.
ÁDÁM
Mi helytelen faragsz rosz élceket!
LUCIFER
Igazság az, nem élc. Okoskodásod
A jóllakotté, míg itt társadé
Éhes gyomornak filozófiája.
Okokkal egymást meg nem győzitek,
De egyetérttek rögtön, hogyha te
Kiéhezél, vagy ő majd jóllakott.
Igen, igen, akármint képzelődöl,
Mindég az állat első bennetek,
És csak midőn ezt el birád csitítni,
Eszmél az ember, hogy nagy-gőgösen
Megvesse azt, mi első lényege. -

runningman # 2015.10.03. 04:14

Es az egesz tetejebe: simlis, tisztessegtelen ember.

Inkább én vagyok az, Bea csak latolgat, ötletel, próbálkozik. És még én is, nem a szomszéddal, nem a kisboltossal, nem az óvónénivel, nem a körzeti orvossal szemben vagyok tisztességtelen és simlis. Csak a lehúzós intézményekkel, cégekkel szemben vagyok ilyen.
Mert ezt láttam tőlük.
Majd ezt kaptam tőlük.
És most igyekszem visszaadni.

runningman # 2015.10.03. 04:07

"deszki ház árából 1.5m-t kapott," helyett szegedi lakás árából 1.5m-t kapott
/bár lényegtelen/

runningman # 2015.10.03. 04:00

Mert a szandek eleve buncselekmenyre iranyul, vagyis csalasra.

Arról az esetről beszélünk, amikor valaki feje felett összecsaptak a hullámok és túl sok az adóssága és ezt nem bírja fizetni. Ebből a helyzetből való kilábalásra ad törvényes lehetőséget a magáncsőd eljárás, már Magyarországon is. Az úniós szabály meg azt mondja, minden magáncsőd szabályozással bíró úniós ország köteles elfogadni egymás magáncsődös cselekményeit, lezárást, felosztást, stb. Az únió alapjogai között van az, hogy ott élhetsz, dolgozhatsz, tanulhatsz ahol akarsz - emberek szabad áramlása. Nem beszélünk bűncselekményről, amire a törvény lehetőséget biztosít az nem bűncselekmény.

Aztan mikor valaki mondjuk maganszemely - az Angol Jog szerint - csodot jelent, akkor megvizsgalja a hatosag, hogyan es miert jutott csodbe, valos e a csod allapota.

Majd amit kideritenek, es bizonyitanak lepesekben azon torvenyek, vagyis Act - ek lapjan szankcionaljak, kezdve majd a Fraud ACT 2006 s 1 pontjaval es igy tovabb.

Így van, megvizsgálják a csőd körülményeit - elsősorban az adós közlései alapján amit szükség esetén ellenőriznek.

Ezt fogja előadni a tipikus lecsúszott magyar adós - és ebben szemernyi hazugság nem lesz - és ebbe kössenek bele a fraud act alapján: /elmondás alapján/ -----------------------------------------------
  • 2005-ben a flextronics szegedi alvállalkozójánál dolgoztam már négy éve, nagyon odatettem magam, hajtottam, megfogtam a munkát, középvezető lettem havi 280 nettóval. Megszületett a kisfiam, 2004-ben és a feleségem újra terhes lett. Emiatt úgy döntöttünk, hogy albérlet helyett veszünk Szeged egyik külvárosában egy lakótelepi két és félszobás lakást, 20 év törlesztés után inkább legyen saját lakásunk minthogy albérletre dobálnánk ki a pénzt. Volt 1m ft megtakarításunk, ennyit tettünk félre az évek során. Felvettünk 5m ft devizahitelt, mert harmada volt a kamata mint a forinthitelének és kevesebb a törlesztője mint az albérletnek. A kormány azt mondta hamarosan bevezetik az eurót, a bank azt mondta, 180ft-s svájci frank árfolyamnál itt már államcsőd lenne, minden borulna, ne aggódjak az árfolyamváltozás miatt, max egy 10-15% lehetséges fel vagy le. Ha felmegy az árfolyam egy picit bukok, ha esik akkor meg nyerek, nem lehet előre tudni - mondta nekem a bank.

2006-ban havonta, kéthetente kellett már szerelőhöz hordani az apósomtól/apámtól ajándékba kapott 16 éves opel astránkat (egyes golfunkat, ladánkat, stb), ezért amikor a fizetésem 305e-re emelkedett és megkaptam a karácsonyi jutalmat, vettünk egy új Suzuki Swiftet (Opel Astrát, stb) 15% önrésszel. Ugyanekkor vettünk a feleségemnek egy számítógépet, hogy a két baba mellett legyen kilátása egy picit a világra és esetleg valami pénzt is tudjon keresni az internettel vagy otthoni munkát találjon. A számítógépet kedvező chf áruhitelre vettük, öt évre, hogy ne legyen sok a havi törlesztő.

2008-ban apósom felajánlotta, hogy ők bejönnének a panelba, hogy közel legyenek a kórházhoz, mi meg menjünk ki az ő családi házukba lakni Szeged mellé Deszkre. Megbeszéltük, úgy gondoltuk megéri az a 10 perc napi többletút azért, hogy a kicsik falusias, jó környezetben legyenek, a nagyobbik hamarosan iskolába megy, apósom mondta, hogy csak mutatóba van a faluba cigány. A házat fel kellett újítani, mert apósomék erejéből az utóbbi 10 évben nem futotta. Mivel a feleségem volt munkahelye azt ígérte, hogy visszaveszik a gyes után, és elvégzett időközben egy könyvelői tanfolyamot is, úgy döntöttünk, hogy belevágunk. A bank adott a felújításra hárommillíót, ha fedezetként a szegedi panel mellé bevonhatja a deszki házat is, ill apósomék a kezeseink lesznek. Sajnos nem volt elég, drágább lett a tetőcsere mint amennyit mondott a vállalkozó és kiderült, hogy szét van rohadva a szennyvízcső is a ház alatt. Egyéb kisebb problémák is voltak, külön-külön kevés, együtt tekintélyes költség. Sajnos fel kellett vennem egymillíó személyi kölcsönt, a munkahely is adott 500.000-t kamatmentesen.

2009-ben a kisebbik fiam óvodába ment, a feleségem visszavette a volt munkahelye, majd fél év múlva csődbementek. Szerencsére sikerült munkát találnia, egy szociális otthonban takarított négy órában és elkezdett bedolgozni egy könyvelőirodának.

2010-ben egyik napról a másikra elbocsátottak, majd a flextronics bezárt, még az előregyártott csarnokait is elvitte az országból. Közben erősödni kezdett a svájci frank, már 7m volt az adósságunk az eredeti 5m helyett, a 3m-s felújítási hitel is 4m volt már, hiába fizettük rendesen. A bank elkezdett kamatot emelgetni, így a törlesztőm is duplán nőtt a magasabb tőke és a magasabb kamat miatt. A feleségem két nyomorúságos keresményét egy az egyben a törlesztésre fordítottuk. Én munkát kerestem, meg apósom segítségével megtermeltem a család zöldség és gyümölcsszükségletét a kertben. Ennivalót az apósomék által adott havi 20-30.000-ből vettünk.

Meghirdettük a deszki házat, majd levittük az árat, majd még lejjebb. Végül jött egy ingatlanos, aki azt mondta, bár szép nagy ház, de itt a faluban nincs rá semmi kereslet, ad érte két és félmillíót készpénzben. Ekkor már 12m-val tartoztunk a banknak az eredeti 5m és 3m helyett. Meghirdettük a szegedi lakást is, arra 4.5m-ért lett volna vevő, így ha mindkét lakást eladjuk, még rajtunk maradt volna 5m adósság és mehetünk a gyerekekkel (apósomékkal együtt) albérletbe, úgy, hogy a két hitel miatt évekig vagy törlesztjük a fizetés és nyugdíj legalább felét, vagy vonni fogják tőlünk. Ezt vállalhatatlannak tartottuk, ennyiből albérletet, reszit, ennivalót néha gyógyszert fizetni nem lehet. Vártunk, abban reménykedve, hogy én munkát, esetleg normálisabb munkát találok, ill véget ér az ingatlanválság és el tudjuk adni jobban az ingatlanokat. Végül mégis belementünk volna, hogy adjuk el mindkét ingatlant mert a frank emelkedett, de a bank azt mondta erre nincs lehetőség. A vételárnak el kell érnie a hitel összegét, semmivel sem lehet kevesebb.

Az autóhitelt, az áruhitelt és a személyi kölcsönt nem tudtuk fizetni, mindent a lakáshitel törlesztésébe tettünk, nehogy elvigyék az ingatlanokat. Apósomék visszaköltöztek hozzánk Deszkre és a szegedi lakást kiadtuk. Annyira nem érte meg, csak egy pici pluszt jelentett, mert anyósom pont a kórház miatt költözött be a panelba, heti háromszor hordtam be a kórházba, rendszeres kezelésre.

Az áruhitelből már csak 18.000 ft volt hátra. Felmondták, továbbadták a bank faktorcégének. Azok kiküldtek egy 10.000 ft-s felszólító levelet, kijött egy nő (kiszállás 10.000) követelőzni. Továbbadták az intrum justitianak (eos faktornak, dunacorpnak, stb), azok engedményezési meg ügyviteli díjat számoltak fel, telefonálgattak, végül végrehajtásra adták. Így lett a maradék 18.000 ft-ból 280.000. A végrehajtó lefoglalta a hiteles autónkat, erre a bank (Merkantil vagy cib autóhitel, stb) felmondta az autóhitelt. A hatéves, akkor 1.1m-ra értékelt kocsimat 300e ft-ért adta el a végrehajtó és még 50e tárolási díjat is levont belőle.

Mivel az autóhitelből szinte semmit nem kapott a Merkantil, nem élvezett előnyt, ezért végrehajtást indított. A végrehajtó lefoglalta a házat és a lakást is. Erre az Erste bank felmondta a lakáshiteleinket is. A szegedi lakás 3.5m-ért ment el. A deszki házban ottmaradhattunk, mert az első árverésen nem volt vevő, utána meg a kormány moratóriumot vezetett be amit többször meghosszabbított.
Az Erste a deszki ház árából 1.5m-t kapott, kétmillíót levontak illetékekre és végrehajtási költségre. Maradt 10m lakáshitel, ami azóta 18m-ra hízott, már kétszer engedményezték, büntetőkamatozzák folyamatosan. A személyi hitelt már nem is számolom, 1m-t felvettem, két évig törlesztettem, most már vagy a hatodik cégnél van a hitel valahol négymillíó felett kamatoztatják. Az autóhitel is ketyeg tovább, az is faktorcégnél van már hárommillíó körül járunk. Egyedül a munkahelyi kölcsön nem terhel már, mert a végkielégítésemet és az utolsó havi béremet amit nem fizettek ki, beleszámította a felszámoló. Még én kaptam 3.800 Ft-t...

Apósom nyugdíjának a felét folyamatosan vonják, anyósom 2012-ben elhunyt, feleségem fizetését szintén vonják, amikor a könyvelőirodánál tud keresni azt alkalmi munkavállalónként teszi, így ahhoz nem nyúlhatnak. Tőlem is vonják a fizetésem felét, munkám az elmúlt öt évben négy különböző helyen volt, kicsivel a minimálbér felett, a munkahelyek közt sok-sok munkanélküliséggel. Ezalatt felfejlesztettem az angoltudásom jórészt saját magam, kisebb részben egy ismerős tanárnő által, emiatt nagyon hibásan beszélek, a kiejtésem is rossz, de igyekszem megértetni magam.

Ide Angliába azért jöttem ki dolgozni, hogy tudjam segíteni az otthoniakat - sofőrként dolgozom - de jövőre megszűnik a moratórium, ezért két hónapja utánam jött a feleségem is a gyerekekkel, hogy az iskolát már itt tudják elkezdeni. Apósom egyelőre a házban van Deszken, ha kiteszik onnan, akkor vagy utánunk jön és velünk lakik, vagy odaköltözik a testvéréhez aki tavaly özvegyült meg. Én nettó 1.110 fontot keresek, a feleségem egyelőre semmit de talán el tud menni itt is takarítani, a lakásbérlet egy hónapra 500, a rezsi meg az önkormányzati adó úgy 200, a közlekedés 100 font. Élelmiszerre és minden egyébre marad 310 fontunk, amiből szűkösen ugyan, de kijövünk. Ha a feleségem is talál munkát, könnyebb lesz.

Ha kicsit összeszedtük magunkat, pár év múlva hazamennénk, szeretjük a hazánkat, a szép tájainkat, az embereket, csak a rendszert nem ami még mélyebbre taszítja az embert ha bajban van. -------------------------------------------------
Mit mond erre a fraud actod? Hol követ el ez az ember bűncselekményt?????????????????????? B+
Bea1 # 2015.10.02. 17:10

nos, köszönöm a jellemzést

Bea1 # 2015.10.02. 15:51

szóval te láttad előrre mi történik pár éven belül.

a mostani eszemmel nyílván ezt csinálnám. az akkorival szinte gyerekként, nem tudtam ezeket. én kérek elnézést. :-(

Bea1 # 2015.10.02. 12:51

Szerintem nem az emberek eszével volt baj...

Rexor # 2015.10.02. 08:19

Ezt a kérdést szerintem felesleges ragozni, mert semmi értelme nincsen. Eleve fontos, hogy a magáncsőd célja nem az, hogy valaki olajra lépjen a meg nem fizetett kötelezettséggel, hanem hogy lehetőséget adjon a tartozás kifizetésére minden fél számára megnyugtató módon. Tehát a magáncsőd a fizetni akaró adósoknak kínál megoldást.

Bea1 # 2015.10.02. 07:30

a bűncselekmény olyan dolog, amit a törvény büntetni rendelt.

egy ilyen cselekmény esetén, amikor mindent a törvényeknek megfelelően tesznek, milyen büntetést ír elő a törvény?

runningman # 2015.10.02. 00:04

Ismetlem, te buncselekmenyre hivod fel a figyelmet.

Akár igazad is lehet, de támaszd alá miért bűncselekmény ez. Az kevés, hogy kinyilatkoztatod.

(Mi ilyen megkérdőjelezős, kétkedős nép lettünk a rendszerváltás után, tekintélytisztelet nulla.)

Bea1 # 2015.10.01. 17:02

csillagosötös

Bea1 # 2015.10.01. 16:05

nem vagyok csődben.

Bea1 # 2015.10.01. 16:01

ítélkezés: ötös

Rexor # 2015.10.01. 14:19

Senki sem kényszerítette a "népet", hogy "pénzügyi görényekkel" szerződjön. A "nép" esetleg elolvashatja a szerződést, amit aláír, a "nép" esetleg számba veheti a kockázatokat. És végül, de nem utolsó sorban a "pénzügyi görények" mögött is emberek vannak, nem utolsó sorban a "nép", aki például a pénzét befektetésként helyezi el náluk.

runningman # 2015.10.01. 14:14

Ezekkel a pénzügyi görényekkel szemben NINCS HELYE a becsületünkre, felelősségünkre, tisztességünkre, stb hivatkozni. Ezeknek az alkalmazása a magyarországi intézményi hitelezőket és szolgáikat nem illeti meg. (bank, faktoring, biztosító, szolgáltatók, sok közüzem)

Szerintem

Rexor # 2015.10.01. 14:03

"Senkinek (egyetlen hivatalosságnak, pénzügyi tényezőnek) nem érdeke, hogy leírassa a nép az adósságot a francba.": persze, hogy nem, de ideje lenne felnőni, és vállalni a döntéseinkért a felelősséget. Senki sem kényszerítette a "népet", hogy hitelt vegyen fel, az pedig elég kisstilű dolog, hogy felelősségvállalás helyett inkább olajra lépjen valaki. Jó lenne, ha az iskolákban pénzügyi kultúrát is tanítanának.

runningman # 2015.10.01. 13:26

Minimum egy év, de ha elrontod és azt mondják, hogy a te hibád volt, hogy csődbementél, ill abban tevékenyen részt vettél, van olyan hely Angliában, ahol 15 évre is meghosszabbíthatják. (Ehhez állítólag nagyon hülyének kell lenni, meg egyértelműen rosszhiszeműnek.)

Részleteket nem tudom, utána kell járni. Magyarul ami infó van az kamu. Senkinek (egyetlen hivatalosságnak, pénzügyi tényezőnek) nem érdeke, hogy leírassa a nép az adósságot a francba.