Magáncsőd


runningman # 2015.10.01. 13:18

A magyarban sem kell visszafizetni mindent.

Egyébként meg az egyik legnagyobb pénzügyi terrorban tartott nép vagyunk a világon.

Nem ismerem a részleteket, de van egy jóbarátom aki erősen gondolkodik egy ilyenen, neki segítek feltérképezni, hogy mivel tartozik kinek, ki kinek adta tovább, stb, stb.

Amikor néztem azt írták: létérdekek központja ott legyen, hogy egyáltalán befogadják a kérelmet, minden hitelezőt be kell jelenteni (asszem volt egy értékhatár ami alatt nem lehet, de ez nem biztos, vagy csak bizonyos esetekben nem lehet). Utána ott élsz, dolgozol, neveled a gyereket, stb. Időről-időre ellenőriznek, meginterjúvolnak. Az elején van egy nagy elbeszélgetés a bíróval aki kikérdez töviről hegyire ki vagy, mi vagy, anyagi helyzeted, jövedelmed, stb. Ha leadtad a hitelezőket felhívja őket, hogy van-e olyan infójuk miszerint a létérdekeid mégsem Angliában vannak mert akkor jelezzék, ha egy adott időpontig nem jelentik be (30 nap talán?) akkor utána már nem is abajgathatnak. Ellenben bárki, bármikor befújhat a bírónak, ha nem úgy van ahogy mondtad - van mégis más jövedelem, van mégis más vagyontárgy, nem ott laksz, kamuzol. Egy - másfél évig vonják a jövedelmed talán 40%-t, ezt szétosztják a hitelezők közt. Utána az ember kap egy papírt a folyamatról, benne van mely követelések párologtak el (ill nem érvényesíthetőek). Elvileg ezt a papírt már lobogtathatod itthon, ha a végrehajtó vonni kezdené a ráfázolos hiteledből megmaradt 15m ft-t és akkor neki tudomásul kell venni, hogy nem hajthat végre. Ha mégis, akkor végrehajtási kifogás, bíróság, esetleg egész Strasszburgig ha te vagy az első fecske és nem tudnak mit kezdeni veled.

Kint vannak ügyvédi irodák akik jó pénzért beadjusztálják a külföldi pácienst, de maga az eljárás megindítása is olyan 800- 1100&

De én nem tanácsot adok, csak egy érdekes lehetőségre hívom fel a figyelmet.

Bea1 # 2015.10.01. 13:04

pl ezt találtam:

"Magáncsőd esetén azonban, bár szigorú feltételeknek kell megfelelni az érintett időszakban, ennek egy idő után vége lesz. Angliában ez az idő például 7 év."

mondjuk feltünt az is, hogy ezt írod runningman:

Németországban több év a magáncsőd kifutása, (talán öt?), míg Angliában minimum egy év ami néhány hónappal meghosszabbodhat.

tehát minimum 1 év, maximum 7 év.

vagy nem?

Bea1 # 2015.10.01. 12:54

de miben más az angol eljárás?

a magyarban vissza kell fizetned mindent. itt nem? ez elég érdekes.

Business Law:

  • sajnos nem láttam senkit 2008-ban, amikor felvettem a jelzáloghitelemet nulla pénzügyi ismerettel, kiszámoltuk, hogy a futamidő végéig 100 000 ft-al többet fizetek csak vissza, és kb ennyi kell az ügyintézéshez is, nem láttam senkit, aki figyelmeztetett volna arra, ami mára bebizonyosodott, hogy roszhiszeműek voltak.

És mi van akkor, ha mr Orbán, és mr Cameron szándékosan egyezett meg így? Hagynak egy kiskaput...

szóval, kérdésedre válaszolva, hogy mit akarok kezdeni az információval:

egyértelmű, hogy jelezni szeretném az adott hatóságnak az eljárásbeli hibát, mert ezzel kár érheti az államháztartás költségvetését, és mint külföldön élő magyar, a jogi forum rendszeres olvasója, ezt nem hagyhatom

(valójában csak én is akarok olyan lex nevet, amit te a múltkori, külföldön lakást bérlő, itthon meg kiadó személyek esetében tettél. a lex Bea1-re pályázok. :-)

runningman # 2015.10.01. 12:39

nem magyarországon kell magyarként csődbe menni, hanem angliában?

A cikkek szerint nem érvényesíthető az az adósság ami olyan országban van ahol létezik magáncsőd szabályozás, ha az angol magáncsőd feltételeknek megfelelve az angol magáncsőd-eljáráson megy át az adós. Ekkor egy - másfél év alatt véget ér az eljárás és szabadul adósságaitól. Be kell jelenteni a meglévő adósságokat - azaz a magyart (németet, osztrákot, írt, stb) az angol magáncsőd eljárásban.

bankcrupty tourism

Ennyi a lényeg, konkrétumoknak utána kell nézni mielőtt bárki bármit tesz.

Bea1 # 2015.10.01. 10:56

kedves runningman

nem magyarországon kell magyarként csődbe menni, hanem angliában?

Bea1 # 2015.10.01. 10:54

ezt nem értem pontosan. Miért tünne el a magyarországi adóságom, ha életvitelszerűen angliában élek?

Egyjogász # 2015.10.01. 10:45

Nemrégiben láttam egy ilyen riportot, ahol a csóka az ügyvédjével jelent meg és minden kérdésre az ügyvéd válaszolt - a válaszainak 70 %-a valóban abból állt, hogy magát fényezte.

Kb. 5 perc után a riporter (aki az elején még nagyon örült, hogy ott van ügyvéd úr is) rájött, hogy nagyon rábaszott, és próbálta a csókát kérdezni, de az akkor is hallgatott, mint a sült hal, az ügyvéd meg mondta, mint akit felhúztak.

Rexor # 2015.10.01. 09:37

Elég szomorú ez.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.01. 09:34

Az ilyen ügyvédi nyilatkozatoknál mindig számítsd be, hogy legalább 70%-ig marketing. Ez meg konkrétan 100%-iga az. Szerintem.

runningman # 2015.10.01. 08:05

"Beindult az adósságturizmus

Dr. Kovács Attila, Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda ügyvédje a Gazdasági Rádiónak adott nyilatkozatában arról is beszélt, hogy az utóbbi időben egy érdekes tendencia is megfigyelhető Európában: az adósok azon országokba vándorolnak, ahol kedvezőbb lehetőséget találnak hitelproblémáik rendezésére."

http://www.piacesprofit.hu/…ki-mentheto/

Mondta ezt 2013 januárjában. Magyar nyelven erről olyan sok minden nincs.

Bankruptcy tourism - ez egy sima wikipédia szócikk, itt említi a német, osztrák, majd ír adósságturizmust Angliába. Angolul bőséges irodalma van, csak elég felületes(nek érzem). -----------------------------------------------
Még annyi, hogy miután belépett a magáncsődbe, Angliában is korlátozott, hogy legfeljebb mennyit - a jövedelme mekkora hányadát - hajthatják be rajta. Vagyona meg hát ugye nincs...
Rexor # 2015.10.01. 07:53

Látatlanban is azt mondom, hogy szerintem ez esélytelen, főleg fennálló kötelezettségek esetében. Plusz EU-n belül igen könnyű a végrehajtás is a tagállamok közötti együttműködés miatt. Másrészt ez a több százezres szám szerintem eléggé légbőlkapott, attól még hogy valaki elmegy pl. Angliába dolgozni nem szükségszerűen jelenti azt hogy a családot is felpakolta.

runningman # 2015.10.01. 07:51

Nem ezert van a jogszabaly.

Hát?

runningman # 2015.10.01. 07:49

Rexor: egyetértünk, de ez a lehetőség - szerintem - a most Angliában dolgozó, tanuló, gyerekeket iskolába járató, stb, stb, több százezer honfitársunk részére adott. Akár most költözött ki, akár évek óta ott van, akár vissza akar jönni, akár most fog kimenni. Nekik - úgy gondolom - érdemes lenne rendezni a helyzetüket, hogy ha/amikor visszajönnek Magyarországra, egy fillér adósság nélkül tehessék azt. (Mondom ezt úgy, hogy nem ismerem az angol magáncsőd rendszert, csak átolvastam róla régebben egy ottani kormányzati honlapot meg egy ügyvédi iroda tájékoztatóját meg néhány tucat cikket. TEHÁT UTÁNA KELL ALAPOSAN JÁRNI!)

Más kérdés az adósságturizmus: ez is megérheti - szerintem - annak akit itthon fojtogatnak a hitelei, viszonylag szarul keres, vagy épp munkája sincs. Lehet, hogy neki(k) megérné egy-két év angliai munka után adósságmentesen visszajönni az országba, még viszonylag kevesebb, néhány millíós adóssággal is, amiből itthon nem lábalna ki soha.

Nyilván egy parkolási bírság miatt nem érdemes...

Rexor # 2015.10.01. 07:39

Nem tudom mennyire működhet ez a gyakorlatban, és mi igaz az egészből, mert a létérdekekek központját egyik országból a másikba helyezni azért nem olyan egyszerű. Attól még hogy csinálsz magadnak egy postafiók címet vagy alapítasz egy társaságot még semmi nem történik. Vagy gondolod, hogy emiatt valaki feladja a lakását, megélhetését és csak úgy pikk pakk átmegy családostul egy másik országba? Többe kerülne a leves mint a hús :)

runningman # 2015.10.01. 07:29

Miért lenne ez bűncselekmény? Élünk - ha lehet - egy úniós szabállyal amivel úniós polgárok százezrei éltek és élnek a mai napig.

Én is úgy tudom, hogy valamennyire szigorúbb lett, de annak - eddig még - nem jártam utána, hogy a törvényes feltételei változtak meg, vagy "csak" az ellenőrzés szigorodott?

runningman # 2015.10.01. 07:17

A magáncsődöt szeretném egy sajátos oldalról megközelíteni.

Van egy olyan úniós szabály, miszerint azok az úniós országok, ahol létezik magáncsőd-szabályozás, kötelesek elismerni és tiszteletben tartani a más úniós országokban lezajlott magáncsőd eljárások eredményeit, lezárását, ítéleteit, stb.

Németországban több év a magáncsőd kifutása, (talán öt?), míg Angliában minimum egy év ami néhány hónappal meghosszabbodhat. Ezért okos németek a fenti úniós szabályt felhasználva megfeleltek az angol magáncsőd szabályainak (létérdekeinek központja Angliában legyen vagy valami hasonló - ott dolgoztak, ott béreltek lakást, ott jártak a gyerekeik iskolába, ott indítottak vállalkozást, stb, stb) és az egy év magáncsőd időszak után, beintettek németországi hitelezőiknek, akiket egyébként az angol szabályok szerint rendben be is jelentettek az ottani magáncsőd eljárásba.

Cikkeztek róla, hogy magáncsőd-turizmus indult meg Angliába, az EU szinte minden országából, ami azért hagyott alább, mert egyre szigorúbban kezdték vizsgálni, hogy az adósok létérdekeinek központja tényleg Angliában van -e, mivel sokan visszaéltek ezzel, és csak papíron laktak Angliában, vállalkozásuk nem csinált semmit, stb, stb.

Vajon mi megcsinálhatjuk -e azt a ziccert amit a németek? Egy (másfél) év Anglia után meg lehet -e szabadulni minden magyarországi vérszipolytól?