Végrehajtási kifogás - felülvizsgálat


Sati66 # 2019.01.14. 08:20

Tisztelt segítők / szakértők!
Röviden:
OTPFaktoring, 2 éve nem fogadta el Nemzeti eszközkezelőt (NET), elindította a végrehajtást, majd a Faktoring kérte újra a NET kérelmet (mondván most tuti elfogják fogadni), melyet 1 hónapja elfogadtak, jelenleg a NET visszajelzésére várunk. Igen ám, de a végrehajtó iroda még mindig végrehajtja a több mint 1 millió végrehajtási költséget a semmire. Ez most jár neki? Ezt most miért csinálták? Miért jó, hogy most még 1 millióval több a tartozásom? Ez milyen jog?
Köszönöm előre is az esetleges válaszokat!

drbjozsef # 2019.01.08. 06:27

(Viszont, ha 5 év előtt eladnátok ezt az ingatlant, akkor az ajándékozás miatt valószínűleg több adót kellene fizetni, ezt érdemes figyelembe venni, ha nem tervezitek megtartani legalább 5 évig.)

drbjozsef # 2019.01.08. 06:26

Amennyiben a férjem tőlem megvásárolná az 1/2 részt, Ő illetékmentességet kapna, mert kevesebb a megvásárolt ingatlan vételára, mint az eladott ingatlan rá jutó része, de én adóznék a vételár után, mivel a vásárlást követő 5 éven belül adom el (nyugdíjasként, bár ennek biztos nincs jelentősége)? Jól gondolom?

Így van, házastársak között minden ügylet illetékmentes, viszont nem adómentes.

Ugyanakkor, Te a férjednek ajándékozhatod illetékmentesen az 1/2 részt, és akkor nincs adó sem. Csak az ügyvédi és földhivatali költség.

Árverésen részt venni csak alapos előzetes felkészültséggel érdemes - különben jön a tanulópénz.

Reménykedők # 2019.01.07. 22:57

Gerbera317! Köszönöm gyors válaszát! A regisztráció alkalmával kapott felhaszálónévre utaltam helytelenül a regisztrációs számmal. Elnézést. Sajnos így is meg kell fizetnünk a tájékozatlanság árát. A nehezen, hitelből kifizetett lakás (gyerekeknek vettük albérlet helyett az egyetemi évekre) eladása után igénybe vehető illetékkedvezményt csak részben tudjuk érvényesíteni és nem lesz könnyű a fennmaradó összeg után kifizetni az illetéket.
Amennyiben a férjem tőlem megvásárolná az 1/2 részt, Ő illetékmentességet kapna, mert kevesebb a megvásárolt ingatlan vételára, mint az eladott ingatlan rá jutó része, de én adóznék a vételár után, mivel a vásárlást követő 5 éven belül adom el (nyugdíjasként, bár ennek biztos nincs jelentősége)? Jól gondolom?

gerbera317 # 2019.01.07. 22:03

Nem létezik olyan, hogy regisztrációs szám. Az sem számít, hogy a megszerzett ingatlannak több tulajdonosa volt. És árverésrnél nem készül adásvételi szerződés.
A tulajdonszerző csak az árverési vevő lehet. Ha többen akarnak tulajdont szerezni az ingatlanban (például 1/3+2/3 arányban), akkor ugyanilyen formációban kell árverezőként redisztrálni. Annak, hogy ténylegesen ki kattintgat az egérrel, nincs jelentősége, csak ne valami idióta legyen.
A közös tulajdon már csak úgy valósulhat meg, hogy megveszed az árverési vevőtől azt a tulajdoni hányadot, amit árverezőként kellett volna megszerezned.

Reménykedők # 2019.01.07. 21:31

Tisztelt Szakértők! Szeretnék tanácsot kérni, hogy van-e esélyem közös tulajdonra bejegyeztetni a földhivatalnál egy olyan ingatlant, amit liciten nyertem/nyertünk el életünk első licitjén.
A fiammal mentünk be a végrehajtóhoz regisztrációs számot kérni. A végrehajtó megkérdezte, hogy ki lesz a licitáló. Mondtuk, hogy én, mivel a család többi tagja dolgozik, én intézem a licittel kapcsolatos teendőket.
Az eredményes licitet követően megkaptam a jegyzőkönyvet, mely tartalmazta, hogy 30 napon belül a kitöltött B400-as adatlapot a végrehajtói irodában le kell adni, hogy azt a földhivatalhoz továbbíthassák. Miután letöltöttem az adatlapot a pontok között találtam arra vonatkozó kérdést, hogy be kívánjuk-e számíttatni az 1 éven belül eladott ingatlan árát.
Miután mi októberben eladtunk egy lakóingatlant, megkerestem a végrehajtót, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy a megszerzett ingatlan a férjemmel közös tulajdonba kerülhessen. (Az eladott ingatlan is közös tulajdonban volt, s annak az árából tudtunk licitálni.) Ő közölte, hogy semmit, akkor kellett volna ezt jelezni, amikor a regisztrációs számot kértük. Nehezen tudom elfogadni, hogy ne legyen valamilyen megoldás a problémánkra.
Sajnos fel sem merült bennünk, hogy licittel „vásárolt” ingatlan nem kerülhet közös tulajdonba és nem az az eljárás, mint a korábbi adás-vételnél. Már ügyvéd után érdeklődtünk, aki megírja az adás-vételi szerződést, hisz mi vagyunk a vevők. Tudom, hogy a jogszabályok nem ismerése nem mentesít, de talán elvárható lett volna, hogy a végrehajtó a regisztrációs szám adásakor arra felhívja a figyelmet, hogy eredményes licit esetén csak az jegyezhető be tulajdonosként, aki ezzel a számmal rendelkezett.
A végrehajtótól kapott tájékoztatás szerint a B400-as adatlapot a földhivatal felhívására is benyújthatom, nem probléma, ha hozzá a 30 napos határidőn belül nem juttatom el (12-én jár le az egy hónap)!? Itt a fórumon olvasva a kommenteket - ha jól értelmezem - 6000 Ft megfizetése mellett pótolhatom a B400-as adatlapot a földhivatalhoz? Válaszukat előre is köszönöm.

eljenmajusegy # 2019.01.03. 00:33

Ja. Majd igyekszem hogy teljesen profi legyek.

gerbera317 # 2019.01.02. 22:50

Na, akkor meg pláne meg kéne tanulni, hogy ki kicsoda, meg mi micsoda.

eljenmajusegy # 2019.01.02. 21:50

Nagyon rossz kovetkeztetes , de csak neked es csak most: a csaladunkban ket arverezes zajlik eppen. Az egyik a sogor , az o sztorijukat irtam most le , a masik az en testverem , sajnos abban mint adostars en is szerepelek , mert tiz evvel ezelott johiszemuen beleegyezesemet adtam hogy eladjak , vagy kolcsont vegyenek fel az ( orokles utani) kozos ingatlanunkra. Ez utobbira meg mindig zajlik az arveres , a hocipom mar tele van az egesszel , a sogoreke mar eluszott.
Senkinek nincs semmifele tartozasa az egesz csaladban , csak a legkozelebbi hozzatartozoinknak , ezert probalgatok informaciokhoz jutni innen-onnan , hatha tudok segiteni.
Egyebkent meg ha ezen tul vagyunk , akkor lassak bankot meg vegrehajtot meg koveteleskezelot meg az egesz rohadt verszivo bandat mikor a hatam kozepet!

gerbera317 # 2019.01.02. 21:37

Egyébként a hozzászólásaidból arra tudok következtetni, hogy kacérkodsz a gondolattal, hogy megélhetési árverezővé lépsz elő. Na, akkor meg pláne nem hátrány, ha nem ragaszkodsz a saját hülyeségeidhez, hanem megtanulod a legalapvetőbb fogalmakat, mint ingatlan, tulajdoni lap, tulajdoni hányad, árverés, árverési hirdetmény, kikiáltási ár, minimálár, licit, licitnapló, vételár, vevő. Ha ezeket nem tartod fontosnak, hamar hülyére vesznek a többiek, és az első néhány milliódat elvesztett előlegekre fogod költeni.

gerbera317 # 2019.01.02. 21:27

Milyen jo hogy igy volt a hirdetmeny kiteve, á, csak veletlenul...
Ezt csak te állítod.

eljenmajusegy # 2019.01.02. 21:19

De nem erdekes hogy az lep vissza a vasarlastol aki nyolcmilliot licitalt a kikialtasi arra , es az marad nyeregben aki csak egymillioval fizetett tobbet es eleve is meg akarta szerezni az ingatlant? Milyen jo hogy igy volt a hirdetmeny kiteve, á, csak veletlenul.....

eljenmajusegy # 2019.01.02. 20:55

Na ja gerbera , de most az ember nem kezdi atbongeszni a tobbszaz hirdetest hogy ugyanannak a lakasnak nem arverezik-e a masik felet!( mondjuk ha en vagyok a vevo , akkor az biztos hogy minden apro reszletet megtudok a vegrehajtotol(Jobai Gabor), foleg azt hogy mi van a lakas masik felevel.
De szerintem azt jelezni kellett volna hogy a masik felet is arverezik.

gerbera317 # 2019.01.02. 20:35

semmi nem jelzi hogy ugyanannak a lakasnak a ket felerol van szo?
Esetleg a helyrajzi szám?

eljenmajusegy # 2019.01.02. 20:22

Sikerekben gazdag boldog uj evet mindenkinek!
Ez mar egy regebbi ugy , szerintem nem is lehet semmit tenni , csak kivancsi vagyok a T. Szakertok velemenyere hogy ez igy rendben volt?
Adva van egy hazaspar , akinek kulonfele tartozasok miatt arverezni kezdik a belbudai lakasat. Kulon kiirva az arveresi hirdetmenyekben a ferj tartozasa , 1/2 tulajdoni hanyaddal , bekoltozheto , senki nincs aki nem kikoltozheto. Ugyanigy a felesege , de semmi nem utal arra hogy ez ugyanaz a lakas. Egy illeto joval az arverezes elott potom penzert megvenne , de annyiert nem adjak. Az arverezesen ez az illeto pici felarral megveszi az egyik felet , a masik felet pedig egy masvalaki , ketszeres aron mint amennyi az ar volt. Ez utobbi illeto visszalep mikor megtudja hogy van egy tarstulajdonosa , akivel osztozkodni kellene( vagy eleve a masik vevo stromanja volt es csak jol feljajtotta az arat).
Most kiirtak a lakas masik felere is az arverezest megint , de mar nem bekoltozheto , es a tarstulajdonost nem lehet kitenni.
Na vajon ki fogja igy megvenni?
Senki , kiveve az eredeti vasarlo , megiscsak fillerekert jut majd hozza.
Kerdem en , szabad igy kitenni egy arveresi hirdetmenyt hogy semmi nem jelzi hogy ugyanannak a lakasnak a ket felerol van szo?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.27. 14:02

Finoman szólva is zavaros ez a tényállás.

gerbera317 # 2018.11.27. 13:08

Vagy úgy. Ha még határidőn belül vagy, kérheted a felülvizsgálatot.

ljubityel # 2018.11.27. 13:05

A fellebbezésben megfelelően lett előadva a probléma. A II. fokú tárgyaláson pedig szóban is rá lett erősítve a bírói tévedésre. A II. fokú ítéletet szvsz. felülvizsgálatra kellett volna tovább vinni, de t. ügyvéd úr "lelépett". Így maradt az egymásnak ellentmondó két jogerős ítélet.

gerbera317 # 2018.11.27. 12:09

Ja, hát fellebbezni nem úgy kell, hogy "fellebbezek (pont)". Hanem úgy, hogy "fellebbezek, mert (és itt jön az ellenkérelem)". Nem elég arra várni, hogy a bíróság majd észleli a tényeket, hanem azt "észleltetni" kell vele.

ljubityel # 2018.11.27. 11:48

Köszönöm szépen!
Nem helyezte hatályon kívül. Nem vette észre a bíró(?) hogy ugyan a közös vagyon megszüntetéséről szól az ítélet, de a közös lakást (szvsz. jogsértően, ui. a Ptk. szerint minden közös vagyon elemről a a vagyonközösség megszakadásának időpontjára vonatkozóan kell ítélni)) kivette a rendelkezés alól, és arra a többletlakáshasználati díj fizetését rendelte. A közös lakásra vonatkozóan felhívta a figyelmet, hogy új keresettel lehet kérni a megszüntetését. A tulajdoni lapon rajta is maradt a vagyonmegosztási viszontkeresetem alapján rátett perfeljegyzési széljegy.

oligaliga # 2018.11.27. 11:20

ljubityel

Nem mindegy, hogy többlethasználati díj vagy lakáshasználati díj.

gerbera317 # 2018.11.27. 10:54

56. § (1) a) A végrehajtást elrendelő bíróság végzéssel megszünteti vagy korlátozza a végrehajtást, ha közokirat alapján megállapította, hogy a végrehajtandó határozatot jogerős határozat (...) hatályon kívül helyezte, megváltoztatta, illetve a végrehajtandó határozat hatályát vesztette.
Azt kell megvizsgálnod, hogy az újabb ítélet az eredeti ítéletet megváltozatatta vagy hatályon kívül helyezte-e a többlethasználati díj vonatkozásában. Mert ha igen, akkor a többlethasználati díj vonatkozásában elrendelt végrehajtást az azt elrendelő bíróságnak meg kell szüntetnie (vagy korlátoznia kell, attól függően, hogy abban a végrehajtásban nem fizetsz-e mást is, például gyermektartást).

ljubityel # 2018.11.27. 10:17

Volt feleségemmel történt vagyonmegosztási perben nem született rendelkezés a közös lakás megosztásáról. Az ítélet szerint a lakásban én maradok és többletlakáshasználati díjat fizetek a volt feleségemnek. Később a volt nejem kérte a lakás részére történő kiürítését, amit meg is ítéltek a részére. A bíróság tévesen állapította meg a lakásra vonatkozóan a közös a vagyonközösség megszünését. Fellebeztem, a másodfok helyben hagyta a tévedést. A végrehajtó elrendelte a kiürített lakás átadást, ugyanakkor továbbra is végrehajtja a többletlakáshasználati díjat. Ugyanarra a dologra két, egymásnak ellentmondó ítélet van. Mi a teendő ilyenkor?

gerbera317 # 2018.11.09. 10:51

egy újabb végrehajtási kifogásban mire kellene hivatkozni
Végrehajtási kifogásban kizárólag arra hivatkozhatsz, hogy a végrehajtó az intézkedésével, vagy valamely intézkedésének elmulasztásával megsértette a végrehajtási eljárás szabályait. Ha olyan "végrehajtási kifogást" terjesztesz elő, ami ennek nem felel meg, akkor két dolog lehetséges: 1) a genya bíróság elutasít azzal, hogy a végrehajtó nem sértette meg az eljárási szabályokat, 2. a jófej bíróság felszólít, pontosítsd a kérelmedet, hogy ténylegesen mi a búbánatot akarsz. A választékliszta:
1. megszüntetés kérése csak úgy > élből elutasítják, ahogy legutóbb is,
2. felfüggesztés kérése > valószínűleg elutasítják (és egyébként sem ez a cél),
3. vh-lap visszavonása > valószínűleg elutasítják, habár az előző "végrehajtási kifogásnál" is ezt kellett volna kérni, és most ez fel sem merülne, ugyebár,
4. megszüntetés kérése teljesítésre hivatkozással > Vht. 41. §, szükspég esetén meszüntetés iránti per,
5. elévülési kifogás > Vht. 41. §, szükspég esetén meszüntetés iránti per.
Az, hogy a korábban eljáró végrehajtó őrizetben van, nem játszik.
Szintén nem játszik, hogy más a végrehajtó, mert ettől az eljáró hatóság ugyanaz (v.ö.: korábban okmányirodának hívták, most megyei kormányhivatal járási hivatal tökömizé a neve, mégsem vonod kétségbe az eljárásra jogosultságát).
Ha a fentiekből nem derült ki számodra, akkor röviden összefoglalva: Ne végrehajtási kifogással akard elérni a célodat! Egyebekben lásd KBS hozzászólását.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.09. 10:36

Ritkán jó kérdés az, amelyik terjedelmes tényállítást is tartalmaz. Fel tudod tenni úgy is, hogy az állításaidat - amelyek vagy helyesek vagy nem - kiszeded belőle?