Tisztelt Fórumozók!
A következő üggyel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:
Adott egy végrehajtással sújtott ingatlan.
Az ingatlan, kényszeröröklés útján, az államra szállt. Az ingatlan jelzáloggal, ill. haszonélvezettel van terhelve.
Az ingatlanban élő haszonélvező (hsz.), kinek haszonélvezete az ingatlant terhelő jelzálog után került bejegyzésre végrehajtási kifogással élt, mivel Őt, mint bejegyzett haszonélvezőt, az ingatlant életvitelszerűen használó, ide bejelentett lakcímű érdekeltet, semmilyen formában nem tájékoztatták a helyzet alakulásáról.
- Az ingatlan tulajdoni lapján egymást érik az ismeretlen nevek és fellebbezések. Tudtommal a tulajdoni lapot érő bármilyen változásról értesíteni kellene az érintetteket...
Mikor hsz. értesült a végrehajtásról, az ingatlant már hirdették az árverési oldalon.
Hsz. próbálta felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel -Bank, Vagyonkezelő, Végrehajtó-, de érdemben egyik sem volt hajlandó közreműködni, mindenki csak hárított, mivel hsz. nem adós.
Hsz. kétszer is vételi szándéknyilatkozatot nyújtott be, azt azonban elutasították, mondván,hogy ilyesmire nincs lehetőség. Közeledett a licit vége, hsz. is megpróbált licitálni, de végül alulmaradt. Készített egy többoldalas beadványt, amelyben kifejette 'nemtetszését' az üggyel kapcsolatban, továbbá kérte, hogy tegyék számára lehetővé az ingatlan megvásárlását a tartozás kifizetésének fejében (ami akkor módjában állt). Természetesen elutasították és javasolták, hogy éljen végrehajtási kifogással. Így is tett. Első körben visszadobták, mondván, hogy az nem alapos, felszólították hiánypótlásra. Hsz. hiányt pótolt, igaz, ezt jogi képviselet nélkül, saját megfogalmazásával, de a lényeget kiemelve.
- Mielőtt bárki azt gondolná, hogy hsz. nem kért ügyvédi segítséget, ez volt az első dolga amit tett, de egyik ügyvéd sem volt hajlandó vagy képes segíteni, mondván, hogy 'veszett fejsze nyele'
A hiánypótlás beadása után hsz. végre talál egy ügyvédet, aki hajlandó volt segíteni. Segítségével összeállítanak egy beadványt, amelyben lényegében a korábban beadott hiánypótlást támasztják alá, ide vonatkozó jogszabályokkal. Ezt természetesen az ügy tüzetes átnézése előzte meg. A beadvány, mint a már bent lévő hiánypótlás kiegészítése, beadásra kerül. Abban elő lett adva, hogy az eljárás milyen jogszabályokat sértett meg, továbbá kérte az árverés eredményének megsemmisítését, az aukció szabályszerű újra kiírását és hsz. harmadik félként megjelölését, aki a tartozást kifizetve megkaphatja az otthona tulajdonjogát.
Hónapok múlva érkezik az I. fokú végzés, miszerint a vh. kifogást elutasítják, mivel az 'nem megalapozott'.
Érdekesség, hogy az összes korábban beadott iratszámot feltüntették a végzésben, csak azt nem, amit az ügyvéd segített összeállítani... Hsz. fellebbezett.
Azóta megérkezett a II. fokú végzés, ami helybenhagyta az I. fokú eredményt... Szerintük ugyanis, az időben beadott hiánypótlás nem hiánypótlás (az ügyvéd szerint az volt), az utólag beadott kiegészítés már hiánypótlás, azt viszont 3 hónapon túl, 4 nappal később adták be a kelleténél, ezért érdemben nem vizsgálják az ügyet. Fellebbezésnek természetesen helye nincs...
Kérdés:
Ha én beadok valamit időben, és azt később, teljesen önszántamból, mindenfajta felszólítás nélkül, kiegészítem valamivel, akkor egyrészt miért kezelik a kettőt külön, másrészt miért nem tekintenek hiánypótlásnak egy laikus polgárként megfogalmazott beadványt, ha azt egyébként alá lehet támasztani paragrafusokkal-tehát fennáll a jogsértés ténye?!
Mit lehet ilyenkor tenni? Azt tudom, hogy ha II. fokon helybenhagyják az elsőt, akkor nincs fellebbezés. Végzés kifogásolását viszont nem írták, hogy nem lehet...
Felmerült még az ügyészség, mint lehetőség, de róluk tudom, hogy ugyanannyi idejük van lépni, mint bárki másnak. Mondjuk ezen a szinten, éppenséggel nem is magát a végrehajtást támadnám, hanem magát a végzést. Erre van-e lehetőség és ha igen, mennyi időn belül kell lépni, ill. van-e értelme?
Esetleg a végrehajtót lehetne bepanaszolni a kamaránál, de ezt valamiért nem tartom jó ötletnek,de javítsanak ki...
Mivel a bíróság szemlátomást az időpontokba szeret belekötni, nem lehetne esetleg valamifajta perújítás? A hsz. nem én vagyok, viszont erősen érdekelt vagyok az ügyben, mivel egy háztartásban élünk. Lehetséges-e újabb vh. kifogást indítani, csak ezúttal az én nevem alatt, egyből az ügyvédi segítséggel összeállított beadvány benyújtásával?