Végrehajtói költségek és jutalék


gerbera317 # 2018.10.05. 09:04

Alaptalan a félelmed. De ha biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor a kifogásodban egyértelművé teszed, hogy a kifogás a végrehajtás befejezésének megállapítását nem érinti, hanem kizárólag a díjfelszámítás ellen irányul.

Szilard__ # 2018.10.05. 08:32

gerbera317:

A VH kérő teljesen korrekt módon jelentett le minden megtérülést. Tudom, hogy a helyzetemben vicc ezt mondani, de abszolút korrekt volt, elégedett voltam vele, végig partnerként kezelt és minden segítséget, igazolást, jelentést megadott.

A jövő héten bemegyek a végrehajtóhoz, megpróbálom utoljára újra átszámoltatni vele a költségeket, ha nem jutunk dűlőre, akkor megfizetem az általa kiszámolt összeget, elindítjuk a VH lezárást, majd beadok egy VH kifogást és kérem az újraszámítást.

De a legfontosabb kérdésemre még 100%-ban egyérelmű választ nem kaptam. Kérlek ebben erősítsetek meg. Ugye a VH lezáró díjjegyzékre adott VH kifogás a VH lezárását nem szakítja meg? Nem szeretném, hogy pont a kifogás miatt ne kerüljön lezárásra a VH.

gerbera317 # 2018.10.05. 07:20

A részletek közvetlenül a VH kérőnek mentek
Mindig ebből fakad az elszámolási probléma, különösen akkor, ha több adós is van. A végrehajtást kérő nagyon hánya-veti módon jelenti be a térüléseit.
Ha sürgős a végrehajtás befejezése, a évgrehajtó pedig nem hajlik a jutalék kézi kiszámolására (habár a "szoftvere" segítség-menüjében van egy kézi jutalákszámoló) valóban megteheted, hogy megfizetsz mindent, amit követel, majd a díjjegyzékét megtámadod.

Szilard__ # 2018.10.04. 21:08

Grave7: Köszönöm a megerősítést :)

A részletek közvetlenül a VH kérőnek mentek, a végrehajtó számlájára egyedül a VH költség és a behajtási jutalékok kerültek. Új helyszíni eljárások nem voltak, egyedüli levél csak a VH szüneteléséről volt a részletfizetés engedélyezése után, de kétlem, hogy az az egy darab levél 160e Ft költségbe került volna.

Jövő héten megyek be a végleges lezárás miatt, a befizetendő összeg jogcímére mégegyszer rákérdezek pontosabban, illetve megpróbálom a levezetésemet és a saját számításaimat elmondani, hátha közös nevezőre jutunk.

Ha nem, akkor természetesen befizetem a végrehajtó által számolt összeget, mert sajnos rá vagyok kényszerülve, hogy a VH a lehető leggyorsabban lezáruljon.

Ami kérdések még felmerültek:
A VH lezárásakor elvileg fogok kapni egy nullás díjjegyzéket. Ez a végső díjjegyzék tartalmazni fog alaposan mindent, ami alapján kiszámolhatom, hogy jogos-e a felszámolt jutalék mértéke? (tehát az összes VH tételt, megtérüléseket, stb.) Vagy külön kell kérvényezni, hogy egy teljesen részletes kimutatást adjon?

Ha a VH lezáró díjjegyzékre adok be VH kifogást, az a lezárást ugye nem szakítja meg? Azt szeretném, hogy lezáruljon a VH, ezért hajlandó vagyok akár a tisztességtelenül felszámított díjakat is kifizetni, de azért a lezárás után szeretném kifogásolni a nem korrekten felszámolt tételeket, és akár később ha valóban nem jogos visszakövetelni. De nem szeretném, hogy ez veszélyeztesse a lezárást.

Grave7 # 2018.10.04. 19:54

@Szilard__: Te számolod jól, ennyi információ alapján jobban nem is lehetne.

Kérd a végrehajtót, hogy az általa közölt befizetendő összegnek mi a jogcíme, jutalékon kívül tartalmaz-e mást is (pl. ha időközben volt új helyszíni eljárás, az alapján munkadíj + költségátalány + utazási költségátalány jár, vagy akár a készkiadás is növekedhetett: postaköltség, utalási költség ha a végrehajtó számlára fizetted a részletet).

Egyébként a követelés egyetemlegessége miatt mindkét végrehajtási ügyben rögzítenie kell(ett volna) a térüléseket és így a jutaléksávnak is mindkét ügyben azonosnak kell(ene) lennie.

A régi és a jelenlegi díjrendelet ezen része (a %-ot leszámítva) megegyezik:
"a végrehajtható okiratban feltüntetett teljes összegből (7. §) behajtott összeg alapulvételével"
"a végrehajtható okiratban feltüntetett [...] követelésből behajtott vagy megtérült összeg alapulvételével"
kell számítani a jutalékot.
Ezért mindegy, hogy hány részletben fizet az adós, összeadva az egészre kell a jutalékszámítást vetíteni (lásd: 20 millió követelésből az egyszeri 18,8 millió és a külön 15 millió + 3,8 millió behajtása ugyan úgy 18.800.000 Ft lesz).

Szilard__ # 2018.10.04. 14:34

Sziasztok,

Díjszámításban szeretném a segítségeteket kérni, mert sajnos valami nagyon nem egyértelmű nálam (én próbálok a "józan paraszti észre" hagyatkozni, a végrehajtó pedig a saját VH költség kiszámoló szoftverjére, és a két szám nagyon nem stimmel). Abban kérnék segítséget, hogy szerintetek hol lehet az eltérés?

A történet (sajnos nem túl) röviden:
Bank által felmondott jelzálog hitel, még 2014-ben. Egyetemleges felelősség, adós + adóstárs (adóstárs nem törlesztett semmit, ő csak az egyetemlegesség miatt került a képbe). Elindult a VH., időközben pedig megegyeztünk a bankkal, hogy a fedezetül szolgáló ingatlant értékesítsük.

A bank ajánlata a következő volt:
Értékesítsük az ingatlant 15M Ft-os áron, ez befolyik a bankhoz, a fennmaradó tartozás egy részére pedig részletfizetést ad, a másik részét elengedi. További feltétel, hogy a 15M Ft behajtási jutalékát, valamint az összes felmerült VH költséget fizessük a végrehajtó felé. Ezt meg is tettük, 2.1 millió Ft össz VH költséget befizettünk a végrehajtónak. Itt később előjött egy probléma, de ezt elfogadtuk, és utólagosan ezt a tételt is befizettük: az egyetemlegesség miatt a végrehajtó csak egyszer számolta 2014-ben az MBVK költségátalányt, melyre 2018-ban felhívta a figyelmünket, hogy ezt az adóstársnak is meg kellene fizetni. VH kifogást adtunk be emiatt, de ezt a bíróság elutasította, mivel a VH 2014-ben indult, és az egyetemleges ügyek dupla MBVK költségátalányának tiltása csak a 2015 után elrendelt VH-k esetén érvényes. Ezt elfogadom, de félig ezt sem értem, mivel erre felhívást csak 2018-ban kapott az adóstárs. A költségátalányt befizettük másodszor is.

Az ingatlan értékesítése után a fennmaradt követelést a bank egy másik követeléskezelő cégre engedményezte, az új cég abszolút korrekt volt, mindenben segítőkészséget mutatott és elfogadta ő is a bankkal kötött megállapodásunkat, határidőket, részleteket. A VH ügyszáma nem változott, kaptunk egy új díjjegyzéket a végrehajtótól, amiben a VH kérő már az új követeléskezelő cég, a költségek és a befolyt összegeknél viszont már szerepelt a korábban a bank és a végrehajtó részére is megfizetett összegek.

És itt jön a képbe a problémám:
A követkeléskezelőnek kifizettük a teljes megállapodásunk szerinti összeget, meg is kaptuk a VH törlési engedélyt, elballagtam szépen a végrehajtóhoz, hogy szeretném kifizetni a maradék megtérülés behajtási jutalékát, és szeretném lezárni az ügyet. Előre kiszámoltam, hogy ez mekkora összeg lesz, semmilyen más költséggel nem is számoltam, hiszen a teljes VH költség már az ingatlan értékesítésekor megfizetésre került, véleményem szerint már csak a fennmaradóan teljesített befizetések behajtási jutalékával tartozom a végrehajtó felé.

Sajnos kiderült, hogy az én számaim és a végrehajtó számai nem egyeznek, a végrehajtó magasabb összeget szeretne, de megindokolni nem tudja, hogy miért. Azt mondja, hogy egy szoftver számolja ki a VH költségeket, és "ezt dobta ki a gép".

Először az volt a probléma, hogy a maradék megtérülést nem hozzám, hanem az adóstárshoz írta be befolytnak, és mivel ugye ez a 10 millió Ft alatti rész, ezért magasabb százaléka van a behajtási jutaléknak. Miután tájékoztattam a végrehajtót, hogy nem az adóstárs, hanem én törlesztettem, máris kaptam egy százezres nagyságrenddel kedvezőbb összeget. Azt mondta a végrehajtó, hogy a szoftver nem úgy számol, ahogyan én, de én laikusként a törvény betűit próbálom értelmezni.

Tehát akkor a számok, illetve a végrehajtó szerinti behajtási jutalék:

--------------------------
Megtérülések:

2014: 15 millió Ft
2018: 3,8 millió Ft
megtérülés összesen: 18,8 millió Ft

Szerintem a behajtási jutalék:

14 / 1994 Im. rendelet szerint a 15 millió Ft jutaléka (mivel 2014-ben még ez alapján számoltak):
900e Ft + 5 millió Ft 5%-a, tehát: 1 150 000 Ft

35 / 2015 Im. rendelet szerint a 3,8 millió Ft jutaléka (mivel ez már 2018-as megtérülés):
3,8 millió Ft 3%-a, azaz 114e Ft. (mivel ugye ez a 3,8M Ft a 10 millió Ft feletti rész, hiszen előtte volt már egy 15 millió Ft-os megtérülés.)

Tehát szerintem a teljes behajtási jutalék 1 264 000 Ft szerintem.

Viszont a végrehajtó szerint nem. Szerinte máshogyan kell számolni, de azt nem mondja el, hogy hogyan. A lényeg, hogy neki ezek a számok jöttek ki:

A 2014-es 15M Ft-ra számolt:
14/1994 Im. rendelet alapján 1 199 657 Ft behajtási jutalékot.
35/2015 Im. rendelet alapján 14 883 Ft jutalékot. (ezt nem tudom, hogy miért, mivel ez még 2014-ben teljesített megtérülés volt)

A 2018-ban befizetett 3,8M Ft-os megtérülésre pedig szeretne még "kérni" 209 000 Ft-ot. Abból gondolom, hogy ez csak behajtási jutalék lehet, mivel az összes többi VH költség még 2014-ben meg lett fizetve, azóta pedig nem történt semmilyen VH cselekmény, csak a 3,8 millió Ft megtérülése, és egyben a teljes VH lezárásának kérelme.

Tehát szerintem a behajtási jutalék 1 264 000 Ft, a végrehajtó szerint 1 423 540 Ft. Kérdésem, hogy miből adódik a 159 540 Ft-os különbözet?

Részteljesítések esetén a behajtási jutalék 10 millió Ft feletti részét nem a teljes megtérült összegre kell számolni, hanem részteljesítésenként a 10 millió Ft alatti százalékokkal, még úgy is, ha a részletek összege meghaladja a 10 millió Ft-ot?

----------------------------
Kifizetjük a véleményem szerinti magasabb VH költséget is most a végrehajtónak, mivel fontos lenne, hogy a VH minél előbb lezáruljon, de érdemes emiatt a VH lezárása után végrehajtási kifogást beterjeszteni, és visszakérni a jogosulatlanul felszámított költségeket?

Vagy csak én számolok rosszul?

Köszi előre is a segítségeteket.

darma77 # 2018.09.20. 10:21

Természetesen összeget nem írtak rá, csak ha akarok kifogásolhatom az eljárást XYZ járásbíróságon...
Köszi a tájékoztatást.

Grave7 # 2018.09.20. 10:19

@darma77: Az intézkedés végén ott van (kellene lennie):

Tájékoztatom, hogy a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) 217. § (2) bekezdése alapján intézkedésem ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül végrehajtási kifogást terjeszthet elő. A kifogást a végrehajtónál kell benyújtani, a [XYZ] Járásbíróság-nak címezve. A kifogás az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 43. § (8) bekezdése szerint illetékköteles, melynek mértéke 15.000 forint. Az illetéket az Itv. 74. § (1) bekezdése alapján illetékbélyegen kell megfizetni.

Ha a bíróság végzésével szemben fellebbezni akarsz, annak majd külön lesz 7.000 Ft illetéke.

darma77 # 2018.09.20. 10:13

Gerbera irta még:
"A végrehajtót az után illeti meg jutalék, amennyit behajtott. Nem több, nem kevesebb."
Nos, ő nem hajtott be semmit. Akkor nem illeti jutalék.

darma77 # 2018.09.20. 10:09

Kedves Grave7?

Köszi a tanácsot. Ez járhat valami plusz költséggel? Pl. beterjesztem a kifogásom a járásbíróságnál, majd után még kiszámláznak 100 ezer forint perköltséget vagy hasonlót... Ezt szeretném elkerülni.

Grave7 # 2018.09.20. 10:04

@darma77: Nyújts be kifogást a végrehajtó intézkedésével szemben, abban írd le azokat amiket ide írtál, a végrehajtó valószínűleg azokat fogja leírni észrevételként amit gerbera317, Vadsuhanc és Kovács_Béla_Sándor is írt, aztán majd a bíróság eldönti kinek van igaza.

darma77 # 2018.09.20. 09:52

Kedves Vadsuhand, és KBS,

Köszönöm a válaszokat, de mint említettem a végrehajtás eredménytelen volt. Van papírom is róla, hogy voltak kint és nem tudtak semmit lefoglalni, sőt az adóst nem is tudták felhajtani mert külföldön volt. Ezért én a saját költségemen, a saját módszeremmel behajtottam az adósságot, melynek a végrehajtónak az ég egy világon semmi köze nem volt.

A végrehajtási eljárás tehát nem volt eredményes. Én voltam eredményes.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.20. 08:35

Megkaptad a pénzed, legalább részben? Akkor eredményes volt.

Vadsuhanc # 2018.09.20. 08:35

Kedve darma77!

Gerbera317 leírta de ismét....

1994. évi LIII. törvény 254.§. (1) A végrehajtót a tevékenységéért - a jogszabályba foglalt végrehajtói díjszabás szerint megállapított - díj és költségtérítés illeti meg.

(4) Jutalék a végrehajtási eljárás eredményessége vagy részbeni eredményessége esetén jár a végrehajtónak függetlenül attól, hogy a teljesítés a végrehajtóhoz vagy a végrehajtást kérőhöz pénzben vagy természetben történt.

darma77 # 2018.09.20. 08:25

"Jutalék a végrehajtási eljárás eredményessége vagy részbeni eredményessége esetén jár a végrehajtónak"
Az eljárás sem egészben, sem részben nem volt eredményes.

darma77 # 2018.09.20. 08:23

gerbera317:

Az általad idézett Vht így szól:
"Jutalék a végrehajtási eljárás eredményessége vagy részbeni eredményessége esetén jár a végrehajtónak függetlenül attól, hogy a teljesítés a végrehajtóhoz vagy a végrehajtást kérőhöz pénzben vagy természetben történt."

Illetve még e kapcsán ezt írtad:
"A végrehajtót az után illeti meg jutalék, amennyit behajtott tőled. Nem több, nem kevesebb."

A fentiek alapján mi a helyzet az alábbi esetben?
Én vagyok a végrehajtást kérő. A végrehajtó SEMMIT nem tudott behajtani az adóson. Magánakcióban kezdtem és a saját módszeremmel behajtottam az adóson a pénzt, igaz, kamatok nélkül. A lényeg mégegyszer: a végrehajtó egy peták forintot nem tudott behajtani vagy lefoglalni az adóstól. Végrehajtás elindítójaként kértem a végrehajtás megszüntetését, kifizettem minden költséget, munkadíjat, de a végrehajtó követeli rajtam a jutalék megfizetését is.

A VHT-t én úgy értelmezem, hogy ez csak akkor járna neki, ha ő éri el az eredményes behajtást, de az adós mégis nekem utalna, akkor ez tisztaügy, hogy fizetni kéne jutalékot, de nem ez áll itt fent.

Te is írtad: "A végrehajtót az után illeti meg jutalék, amennyit behajtott" Nos, nem hajtott be semmit.

Én hajtottam be az összeget és nekem fizettek, így azt gondolom semmilyen jutalék nem jár a végrehajtónak. Mit tehetek?

gerbera317 # 2018.09.10. 17:57

Ja, az is kell?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.10. 16:55

Vht. :)

gerbera317 # 2018.09.10. 14:45

254. § (4)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.10. 14:43

Igen.

Humongo # 2018.09.10. 14:19

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha vh során a vh kérővel egyezek meg és közvetlenül neki fizetem ki a tartozást, azután ugyanúgy jár a végrehajtónak jutalék? Vagy csak azután a behajtott összeg után jár neki amit ő szedett be a számlámról a vh során? A válaszhoz amennyiben lehetséges forrást vagy jogi hivatkozást is kérnék szépen, én a törvény szöveget hiába olvastam el számomra nem volt egyértelmű és minden ismerős mást mond. Köszönöm szépen

gorbetukor # 2018.09.03. 10:17

Tisztet kbs!
A végrehajtói irodát - minden végrehajtási eljárás megszünte és minden tartozás megfizetése után - megilleti-e még bármilyen végrehajtási költség, illetőleg kari költségátalány?
(Átolvastam a beszélgetéseket, a kérdésem nem kifejezetten hasonlít az olvasott esetekre, ha jól értelmeztem)
A NAV valamikor még 2012-ben indított ellenem - köztartozás miatt (amely akkor 4,5 millió volt) - végrehajtási eljárást, amelyben vh-jogot jegyeztettek be az ingatlanomra is. Ehhez aztán még néhány kisebb tartozás (helyi adó, néhány 100 ezer forinttal hozzájött).
Ezt a végrehajtónál (apró-cseprőként) még évekkel ezelőtt rendeztem és akkor meg is fizettem a részükre az általuk kiszámolt végrehajtói költségeket is, ki is adta az igazolást, amely megvan írásban, hogy a náluk az ellenem folyó végrehajtás megszünt.
Az eredeti tartozást még 2013-ban NAV-határozattal felére csökkentették és a megfizetésére adtak több év haladékot. Mire ez letelt, és részbe be is fizettem, még a felének a fele is elévült. Így az eredetileg 4,5 milliós tartozás lecsökkent kb. 1,3 millióra.
Az ingatlant a tavasszal eladtam, és minden néven nevezendő tartozást megfizettem (NAV-nál). Úgy gondoltam, akkor minden rendben, más fizetnivalóm nincs.
Most július végén kaptam a végrehajtótól egy levelet egy felszólítással, melyben kérik, fáradjak be végrehajtási költségek és végrehajtói kari költségátalány megfizetése végett.

Összeget, díjjegyzéket nem közöltek, nem is tudtam, hogy milyen tartozás után kérik, hiszen az eredeti eljárás ellenem (náluk is az általuk kiadott igazolás alapján is) és a NAV-nál is megszünt, tekintettel arra, hogy még márciusban, mikor eladtam a házamat, mindent kifizettem, ami csak volt. Telefonon felhívtam őket és akkor elmondták (az aktuális ügyintéző szabin volt), hogy ez az eredetileg a 4,5 millióra szóló végrehajtási eljárásból fakad (ami ugyan időközben 1,3 millióra csökkent), de annak - kari költségátalánnyal együtt - durván 10 %-ára tartanak még igényt.

Kérdésem az, hogy van-e még irányukban fizetési kötelezettségem, tekintve, hogy évekkel ezelőtt kiadták az igazolást?

Köszönöm szépen előre is.

proof00000 # 2018.08.16. 21:17

Köszönöm szépen a válaszokat!

nonolet # 2018.08.16. 18:20

proof00000

A végrehajtó két címen kap pénzt.

1.
A költségei- és átalányai okán.

Ezek a TELJES KÖVETELT összeg (ügyérték) után járnak neki.
Akár behajtja mindet, akár nem.

Tehát: Az elengedett részre IS!!! jár neki.

2.
A jutaléka.

Ez csak a TÉNYLEG BEHAJTOTT rész után jár.

Tehát: az elengedett részre EZ NEM!!! jár neki.

gerbera317 # 2018.08.16. 16:35

elmaradt jutalékát?
Milyen elmaradt jutalékát? Ha még nem lett megfizetve a behajtott ügyérték után felszámítható jutalék, azt követelheti. Ha már megkapta, nem követelheti. Ha pedig azért nem illeti meg jutalék, mert nincs további behajtás, akkor meg nem "maradt el" semmi.

amennyiben a követelés elengedésre kerül és a végrehajtás lezárását kérvényezzük, akkor a végrehajtó nem követelheti az elmaradt jutalékát?
Rossz a kérdés. 55. § a) pont: A végrehajtást foganatosító bíróság a végrehajtást köteles végzéssel megszüntetni ha ezt kívánta a végrehajtást kérő, és a megszüntetés másnak a jogát (például a végrehajtó díjazását) nem sérti.

azt hallottam, hogy vannak olyan végrehajtók akik ilyen esetben kérik az elmaradt jutalék részleges megfizetését
Jól hallottad. Amit már megfizettél, az után megilleti a jutalék, és igen, azt követelni szokták. Mi a kérdés?

én veszem meg az egyik rokonommal szemben fennálló követelést, amit természetesen el szeretnék engedni
Tedd azt. De tartok tőle hogy téged nem is a jutalék izgat, hanem a munkadíj, költségátalány készkiadás, általános költségátalány, amikre azt hiszed, hogy jutaléknak hívják. Így hát tudd meg, hogy ezek eredménytől függetlenül megilletik a végrehajtót, és ezeken felül a jutalék, eredménytől függően.