Végrehajtói költségek és jutalék


Balatonproperty # 2020.06.08. 09:41

Nem teljesen világos. Ha a végrehajtás kérő nyilatkozik, hogy nem kívánja folytatni az eljárást, és arról is nyilatkozik, hogy térülése sem volt, amit egyébként a végrehajtó tudna igazolni, akkor mi a jutalék alapja, ha nem történt a végrehajtó munkájából térülés? Miért nem dönthetem el, mint végrehajtás kérő, hogy nem folytatom az eljárást? És mi van, ha hagyom a követelést elévülni, akkor mi jár a végrehajtónak az elévülés után?

gerbera317 # 2020.06.08. 09:08

Nyilván. Egyébként a behajtott ügyérték után kellene jutalékot fizetni. De már van rá béhá is.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.08. 09:04

Ezek a jogpolitikai indokok. :)

gerbera317 # 2020.06.08. 09:01

Számíthat fel. Azon az alapon, hogy az ilyesféle engedményes mindig az adós, vagy annak csókosa-rokona stb., és az engedményezés célja az adós szabadulása. És nyilvánvalóan nem ingyé'. Mivel a az engedmégyes segítőkészségének díja tagadott, illetve nem állapítható meg, ezért teljes megtérülést kell vélelmezni.

Balatonproperty # 2020.06.08. 08:56

Követelés vásárlást követően megállapította a bíróság a jogutódlásomat, az eljárást nem kívánom folytatni, térülésem nem volt, a végrehajtást meg kívánom szüntetni, akkor a végrehajtó számítha-e fel jutalékot a munkadíján felül, és milyen alapon?

akire10 # 2020.06.06. 06:45

Köszönöm.

gerbera317 # 2020.06.05. 09:05

Jogos.

akire10 # 2020.06.04. 20:00

Jogos-e a végrehajtói jutalék eredeti végrehajtás kérés alapján felszámolni, ha a végrehajtást kérő elengedte a tartozás egy részét? A végrehajtó az elengedett rész után is követeli a jutalékot.
Indoka, hogy "a megtérülés körében a jogszabály nem tesz különbséget, hogy az adós önként teljesített a végrehajtást kérőnek vagy a végrehajtást kérő a követelést vagy annak egy részét elengedte, így a behajtási jutalék is felszámítható".

alsovonal # 2020.05.10. 19:23

Köszi!

gerbera317 # 2020.05.10. 09:14

A felmerült végrehajtási költségeket a végrehajtónak fizetném pár hónap alatt.
Hát tedd azt. A munkadíj, költségátalány, általános költségátalány és készkiadás az, amit mindeneket megelőzve, elméletileg egyben kell(ene) megfizetni. A jutalékot viszont csak a teljesítéssel egyidejűleg, a teljesített összeghez igazodva kell megfizetni.

alsovonal # 2020.05.08. 14:28

Értem.

A megállapodást nem szeretném felrúgni, lenne vesztenivalóm.

kinek fogsz részletekben teljesíteni

Mindkettőnek szeretnék.

Az engedményezett tartozást részletekben fizetem a bank jogutódjának megállapodásunk szerint: 2020. januárjában 4M, majd azóta havi 500E-Ft még egy ideig...

A felmerült végrehajtási költségeket a végrehajtónak fizetném pár hónap alatt.
Azt nem értem, hogy a jogelőd sem fizetett semmilyen végrehajtási költséget, hogy ez most így kibukott?!

OFF Levegővételhez szeretnék jutni: az árverés elkerülésével járó tartozás egyösszegű (1,3M) kifizetése keresztül húzta számításaim. ON

A levélben hivatkozott 40. § szerint van bejelentési kötelezettségem? Megnéztem a törvényi részt s ott a végrehajtás kérő kötelezettsége szerepel, a végrehajtó viszont a Feleket kéri a jegyzőkönyvön.

Bocs, ha fárasztalak...

gerbera317 # 2020.05.08. 12:09

Persze, hogy engedélyezhet, hiszen senki nem tiltja meg neki. Viszont senki nem is kötelezi rá. Tehát ha nem ad, akkor nem ad.
jobb lenne, ha s követeléskezelő kifizetné
Főszabály szerint a költségeket az adós viseli. De ha az adós a tartozását közvetlenül a végrehajtást kérőnek fizeti meg (és nem fizet a végrehajtónak végrehajtási költséget), akkor a végrehajtó a végrehajtást kérőtől követeli a vh-költségeket. Nem utólag, hanem azonnal, az adóstól felvett összegekből. Ha a vh-kérő erre kényszerül, akkor az adós helyetti helytállás után nem azt mondja, hogy akkor annyivel hosszabb lesz a futamidő, hanem azt, hogy az adós felrúgta a részletfizetési megállapodást, tehát a követelés úgyból egyösszegben esedékessé vált, ráadásul az eredeti tartalommal, tehát ha a kedvezményt kapott, akkor azt is elveszítette.
Lehet, bennem van a hiba, de még mindig nem világos, hogy kinek fogsz részletekben teljesíteni: a vh-kérőnek, vagy a végrehajtónak?

alsovonal # 2020.05.08. 11:11

Köszi gerbera!

Értem. OFF A nyelvtani kitérőt is. (jav.: befizetéseimet.) ON

Abban viszont segíts még kérlek, hogy: a végrehajtási költségekre engedélyezhet a végrehajtó részletfizetést?

Illetve a Vht. 34. § (5) bekezdése és a megállapodásunk nincs egy hullámhosszon, de mivel aláírtam, gondolom már bánhatom. Jelenleg jobb lenne, ha s követeléskezelő kifizetné, én meg annyival többet fizetnék a futamidő végén.

Ez áll a levél végén:
Kérem Feleket, a jutalék összegét a fent hivatkozott rendelet szerint, a Végrehajtást Kérő követelésre történő befizetés arányában szíveskedjenek korrigálni és a befolyt összegeket a Vht. 40. §-a figyelemmel bejelenteni szíveskedjenek, amennyiben az korábban elmaradt!

Ha a 40. §-ra hivatkozva bejelentem, hogy a jkv. kelte óta még fizettem 500k-t, akkor változik a jutalék mértéke s azzal együtt az összköltség is? Ezt jól értelmezem?

gerbera317 # 2020.05.08. 09:41

A munkadíjat, költségátalányt és általános költségátalányt a végrehajtható okirat végrehajtóhoz történő érkezésének napján fennálló ügyérték alapján állapítja meg a végrehajtó. Tehát ha a végrehajtó azt mondja, hogy annyi, akkor annyi.
A jutalék a teljesítés arányában, azzal egyidejűleg illeti meg a végrehajtót.
Mindegyik a 164. § szerint, mindent megelőzve.
OFF Szakszövegekben az "anyám, anyád" jellegű birtokviszonyoknál a főnevet illik ragozni mind tárgy-, mind részes esetben (gy.k.: anyámat, anyádat, anyámnak, anyádnak stb. - aki érti, érti. Aki nem érti, annak úgyis mindegy, de meg is érdemli, hogy félreértsék a közlendőjét) ON

alsovonal # 2020.05.08. 09:22

megegyezés óta 1,5M térülés

Javítom: 4+1,5M!

alsovonal # 2020.05.08. 09:11

Sziasztok!

Adott egy jogerős jogutódlás. Árverést is kitűztek de a tartozást időben kifizettük.
A jogutódot mint bekapcsolódó zálogjogosult követeléskezelőt nyikatkozattételre hívta fel a vh.: ők nem kérték a végrehajtás folytatását és bejelentették, hogy egyezségünk alapján X összeg folyt be a tartozásból.

Vh. küldött levelet a követeléskezelő nyilatkozatára hivatkozva, hogy ügyviteli nyilvántartása alapján az alábbi vh. költségek állnak fenn.

  • Munkadíj (7,8,9,10,11§): ~ 21k
  • Költségátalány: ~ 19k
  • Behajtási jutalék: 9000 Ft

Össz: ~ 50k

  • MBVK költségátalány: ~ 108k

Zálogjogosult bekapcsolódása jogcímen ~11,2M Ft és járulékai iránt indult a vh. ügy. A követrléskezelővel ~13M összegre kötöttem részletfizetési megállapodást s most felhívták a figyelmem, hogy a részletfizetési megállapodás X pontja tartalmazza, hogy a folyamatban lévő végrehajtási költségek megfizetése is engem terhel.

A végrehajtó jegyzőkönyvén az szerepel, hogy egyetemlegesen felelünk a költségek megfizetéséért..

Szeretném kérdezni, hogy:

  • Számomra a tartozás mértékéhez meglepően alacsony (?) (megegyezés óta 1,5M térülés) vh. költségeken változtathat-e érdemben, hogy a jegyzőkönyv kelte után további 500k Ft-ot utaltam a követeléskezelőnek? MBVK ktg. átalányt hogy kell számítani?
  • Az egyetemleges felelősség vagy a megegyezés a mérvadó s valóban nem könyvelhetik az eddigi befizetéseim vh. költségekre?
  • Nem nagy összeg, de a havi 500k sem kevés. A vh. költségekre engedélyezhető részletfizetés? (természetesen egy részének megfizetése után)

Kicsit hosszú lett bocsi. Köszi a válaszokat!

gerbera317 # 2020.04.25. 14:55

nekem túl bonyolultan van megfogalmazás
Van ügyvéded. Neki is bonyolult?

Zampir # 2020.04.25. 13:47

drbjozsef van egy élő szerződésünk ügyvéd által készített. AZ eladó velem bejön az ügyvédhez és aláírja hogy ki van fizetve a ház. Azaz elengedi a ház visszamaradó árát

Ezzel elmegyek a végrehajtóhoz hogy a tulajdon már az én nevemen van. És a végrehajtási összeget kifizetném neki.
Legalábbis ez a terv.

Ha az eladó vagy a végrehajtó nem megy bele esetleg túl sok lesz a tartozásuk akkor az ügyvédnő szerint mehetek bíróságra.

drbjozsef # 2020.04.25. 12:13

Zampir,

Úgy érted, hogy most van annyi pénzed, hogy a teljes hátralévő részletet ki tudnád fizetni az eladódnak?

Ha nem, akkor nem is értem, miért gondolnád, hogy a nevedre kerül az ingatlan.

Zampir # 2020.04.25. 11:51

gerbera317 az a baj hogy nekem túl bonyolultan van megfogalmazva. Nem értem mire akarsz kilyukadni. Bocsi ha ezt nem tudtam korábban megírni.

Zampir # 2020.04.25. 11:42

ELADÓ NEM LÁT TÖBB PÉNZT TŐLEM

Lagopagosz

Nem akarom előre végrehajtás ELŐRE kifizetni csakis akkor ha az én tulajdonom lesz a lakás. De azt már csakis a végrehajtónak fizetem ki nem az eladón keresztül. Azaz terhelve veszem meg a házat és az eladó meg lemond minden követelésről. Ezért akarom minél előbb lerendezni hogy több tartozás ne legyen bejegyezve rá. Onnantól kezdve ahogy a földhivatalban is az én nevem szerepel már úgy sem tud ráterhelni más tartozását.

gerbera317 # 2020.04.24. 20:59

Én meg nem magyarázom el mégegyszer.

Lagopagosz # 2020.04.24. 20:43

Zampir nagyon óvatosan, ismerősömet vágták át így. Elkérték a pénzt hogy rendezik a tartozást de végül vettek belőle maguknak egy tehermentes házat...

Hiába perled szerződésszegésért, ha nincs miből behajtanod. Kb szerintem eleve azért a házra terhelték mert jövedelme nincs, abból élt amit te fizettél neki. De ahol van egy VH ott lehet és lesz is több is, az ilyenek provi, cofidis, hitelkártya stb tartozásokat is felhalmoznak és csak idő kérdése mikor kerülnek ezek is rá a házra.

Tehát nem elég hogy ügyvéd előtt aláír mert attól még átcseszhet mint ahogy tette is, kb kézenfogva kell bemenned a végrehajtóhoz vele és úgy kifizetned.

Ui: én is így veszek házat, a kérdésem az hogyha fix időre olcsóért közben felrakatom magamat haszonélvezőnek az kivédheti-e a végrehajtási jog felrakását?

drbjozsef # 2020.04.24. 01:58

Van ügyvéd, ő tudja, te hiszel neki, hajrá.

Akkor nincs kérdés.
(tartok tőle: majd lesz)

Zampir # 2020.04.23. 21:53

Ha lett volna 1.8 millio forintom egy összegben vettem volna meg. De valahogy nem úgy hozta az élet. Hanem csak így tudtam megoldani. Volt kb másfél hónapom rá hogy egy olyan lakást találjak amit eladnak részletre nagyjából lakható és nincs akkor rajta végrehajtás. Ez akkor lett is ellenőrizve.

Azt akarom elérni hogy az eladó a fennmaradó részt elengedi mivelhogy tartozás került a házra. És aláírja a tulajdonjog átruházást.

Annyit tudok hogy a 800.000Ft kevesebb a tartozás mert ennyit elárult a végrehajtó nekem.
És a végrehajtó jól tudja hogy én veszem meg a házat ezt jeleztem neki telefonban is. Azért is tudom hogy kevesebb mint 800.000Ft tartozás van rajta. Mert megmondtam neki hogy kb még ennyi van vissza a ház részletéből és megkérdeztem hogy ebbe bele e fér a végrehajtató díj.