Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás elévülése

wers #   2019.05.02. 11:58

Kamu, hogy nem tudja,

gerbera, itt valamelyik másik topikban valaki azt sem vette észre, hogy árverezik az ingatlanát, a vevőtől értesült róla először (mármint ezt állította).

gerbera317 # e-mail 2019.05.01. 18:01

Kamu, hogy nem tudja, mi lett a vételárral. Ugyanúgy értesült róla, mint a becsértékről, majd az árverés kitűzéséről, majd az árverés eredményéről. Még jogorvoslati lehetőséget is kapott hozzá.

ius latratus # e-mail 2019.05.01. 17:24

A fennmaradó tartozást? S mégis, mi honnan tudnánk, hogy arányaiban az mennyi a sikeres árverésből befolyt összeghez képest?
S azt sem tudjuk, hogy dolgozol-e, a fizetésből nyer-e folyamatosan kielégítést a végrehajtást kérő (ha én lennék az, s a jövedelmedből még csurranna-cseppenne valami, akkor velem nemigen alkudozhatnál...), meg még körülbelül 6 ilyen kérdést tudnék feltenni.

Hogy mikor évül el? Mi innen azt sem tudhatjuk. Annyit viszont BIZTOSAN tudunk, hogy ha kettő évvel ezelőtt volt az árverezési eljárás, akkor még egy darabig ne reménykedj, különösen, hogy - ismétlem magam - azt sem tudjuk, hogy MOST folyik-e veled szemben barmilyen cselekmény.

almcska # e-mail 2019.05.01. 17:00

Jó napot.
2008-ban felvettem lakás vásárlásra banki hitelt!Két évig zökkenő mentesen sikerült fizetnem,majd családi okok ,miatt megszűnt a munkahelyem,és nem tudtam tovább fizetni a hitelt.Két éve elárverezték a lakásomat,nem tudom mennyit kapott belőle a bank.Olyan kérdésem lenne,mit tudok,tenni,hogy elengedjék a fennmaradó tartozást? Vagy mikor évül el?Várom mielőbbi válaszát!
Köszönöm.

Zoria # e-mail 2019.04.15. 15:58

Kedves Hölgyem/Uram!

2005. decemberében vásároltam egy házas ingatlant. Az ingatlanra a házat az eladó szoc.pol.segítségével építette. A helyi önkormányzat (is) ígéretet tett, hogy segítségükkel töröltetik ezt az összeget. Kissé elhúzódott, így a tulajdonjog bejegyzésem csak később került sor.(Széljegy előbb felkerült rá. )Vártam, hogy az ügyintézés menjen... de csak 2010.11.29-én került bejegyzésre az én tulajdonjogom. A vételárat a szerződés megkötésekor kifizettem! Valamire kellett kérnem tulajdoni lapot, akkor lepődtem meg, hogy 2009-ben árverésre is meghirdették, de nem kelt el. 2006. május 26-án bejegyeztek 3.000,- Ft tartásdíjat az előző tulajdonos terhére... Na ettől nem tudok megszabadulni. A végrehajtást kérő nincs sehol.. Én már kifizettem volna, de a végrehajtó nem "tudja" megmondani, hogy mennyi az annyi. Most próbálom a bíróságot elérni ezügyben, de valamiért mindig visszapattan a dolog. Most azt próbálják tőlem megtudni, hogy a végrehajtást kérő tartózkodási helyét adjam meg. Ezt a népességnyilvántartó csak még egy személyi adat ismeretében adja meg. De honnan kellene tudnom??? NEM AZ ÉN ADÓSSÁGOM! Az én házamra van bejegyezve! De - mivel nő vagyok - nem lehetek a gyermektartást váró személy apja sem. Soha nem láttam, nem ismerem őket. Annyit tudok, amennyi egy tulajdoni lapon van..... Nincs ennek elévülési ideje??? Több, mint 10 év telt el azóta!

drbjozsef #   2019.04.06. 18:40

Drake,

Ugyan nem írtad implicite, hogy az elvesztett irataiddal egyértelműen visszaéltek, kicsit homályos a megfogalmazás, de ha azt gondolod, hogy ez történt, akkor minél előbb tegyél feljelentést a rendőrségen.
Majd nem fog történni semmi, de ha lezárták a nyomozást, és megállapították, hogy az aláírás a szerződésen nem tőled származik, ezzel természesen mentesülhetsz a fizetés alól, hiszen nem te követted el.

Azért az, hogy valaki egy konkrét címre kössön hamis adatokkal szerződést elég khmmmm... fura. Vagy nagyon buta az illető, vagy nem kerek valami a történetedben.

Mindenesetre az első a minél előbbi rendőrségi feljelentés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2019.04.06. 06:59

csak a végrehajtási cselekmények.

kezeske # e-mail 2019.04.06. 00:39

Tisztelt Fórumozók!
Lombard lízinges autóhitelem volt. 2009-ben bírósági fizetési meghagyást küldtek, ellentmondtam. Per lett belőle, vesztettem. 2010. januárban Lombard követelése jogerős és végrehajtható. 2017. június Intrum Justitia levelet küldött, hogy engedményezés történt, fizessek.
Ilyen esetben az engedményezés megszakítja az elévülést? Vagy már csak a végrehajtási cselekmények?
Válaszokat előre is köszönöm.

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.04.06. 00:22

@Drake1987

Mindenkivel ezt csinálják. Ha elévült, ha nem. Görgetik a tartozásokat (főleg a régi Ptk.-án alapulókat), SMS-t küldenek, hívnak, es az adósra lélektani nyomást gyakorolnak. Pszichésen nehéz kezelhető, ha számszakilag azt látod hogy egyre csak nő az adósság. Nem fogjàk feltenni a kezüket még ha valóban el is évült. Arra játszanak hogy minnel többen befizessék (érthető), ugyanakkor amikor 100% hogy elévült akkor sem adják fel, hanem beleállnak.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

Drake1987 # e-mail 2019.04.05. 21:49

Szép estét egy kis segitseget szeretnek kerni...nos adott egy eset mi szerint elvileg tartozom az invitelnek ami eladta a koveteleset az Intrumnak az esett elvileg 2016 ban tortent.. a lenyeg a lenyeg roviden leirom idekoltoztem a felesegemekhez egyszer elhagytam a penztarcam amiben az irataim voltak ra parnapra benne volt a postaladaban es alapbol sem azon a cimen lakok ahol a szolgaltatas bevolt kotve... erre a mai napon felhiv az intrum hogy tartozok nekik 100 ezer ft al mert ok megvettek a tartozast az inviteltol..... mondtam nekik egyreszt nem is ott lakom masreszt azt sem nem is invetelesek vagyunk harmadreszt en ugytudom a telekomunikacios rartozasok egy ev utan elevulnek... a valasza az volt hogy nem evul el ez birosagi behajtasra es vegrehajtasra megy ha nem fogok fizetni... esetleg tudok valamit tenni vagy nekem ki kell fizetnem ?

gerbera317 # e-mail 2019.04.01. 16:21

A bankoknak nincs kidolgozott lakossági konstrukciójuk árverési vétel finanszírozására. Azért, mert a folyósítás feltétele a tulajdonjog széljegyzése; annak a feltétele a tulajdonjog bejegyzése iránti végrehajtói intézkedés; annak pedig a vételár kifizetése; annak meg a folyósítás. A megoldás a más fedezet felajánlása.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.01. 15:34

Mi önerő+hitel és csokkal vásárolnánk meg. A hitel végett ugyebár végrehajtás nen lehet rajta.
Szerintem ez így jogszabályban nincs benne. Hogy tudniillik nem lehet árverésen vásárolni támogatással és támogatott kölcsönnel. Az más kérdés, hogy se a bank nem szereti, sem a végrehajtó.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2019.04.01. 11:01

A végrehajtó ebben komolyan nem tud segíteni?
Nem. Nem ez a dolga. És érthető, hogy szívességből sem fog küzdeni a végrehajtást kérőkkel. Ha ingatlanértékesítésre kerül a sor, kiír egy árverést, és megveszi az ingatlant, aki megveszi. De a végrehajtó nem fog könyörögni senkinek.

Mayus001 # e-mail 2019.04.01. 10:49

Tisztelt Szakertő!
Remélem jó helyen teszem fel kérdésünket! Szeretnénk vásárolni egy házat, ami tele van végrehajtással (Nav, cég, magánszemély). Mi önerő+hitel és csokkal vásárolnánk meg. A hitel végett ugyebár végrehajtás nen lehet rajta. A tulaj 2 hónap alatt érte el a végrehajtó asszisztensét, mert érdeklődni szeretett volna hogy kinek mennyivel tartozik jelenlegi állás szerint, de elhajtotta azzal, hogy neki kell utána jarnia egyesével a követelőknél hogy elévült e már, illetve hogy összegben hol járnak illetve enged e belőle. (Van ami már elmúlt 5 éves) A végrehajtó ebben komolyan nem tud segíteni? Ki az a szakember aki ezt összefogva utána járna, elintézné, letisztázná a tullapot, mert ha a tulajon múlik meg 3 hónap múlva is itt totyogunk a hozzánemértésünk végett. Válaszát előre is köszönjük!!

gerbera317 # e-mail 2019.03.14. 09:12

Igen, előfordul, hogy egy ingatlant a becsértékén, vagy leengedett becsértékén vásárolnak meg. Ez azt jelenti, hogy az az ingatlan nagyjából annyit ér, nem többet. Felkiáltójel nélkül.
És az is előfordul (szinte mindig), hogy a vételár nem fedezi a hitelezők követelését. Felkiáltójel nélkül.
Igen, bízhatsz az elévülésben. Felkiáltójel nélkül.
Aztán vagy bejön, vagy nem. Felkiáltójel nélkül.
Szívesen. Felkiáltójel nélkül.
És egy kérdést egyszerre csak egy helyen teszünk fel! Felkiáltójellel!

EasyTommy # e-mail 2019.03.13. 18:42

Tisztelt Szakértő!
Segítséget szeretnék kérni önöktől!
Elárverezték az ingatlanamat ami deviza hittell volt terhelve! Töredékéért mint amit és és a legnagyobb baj az az hogy még a hitelt se fedezte!
A kérdésem a következő lenne! Nem áll módomban a tartozást vissza fizetnem! Kevés jövedelemmel rendelkezem, és se ingóság se ingatlan nincs a birtokomban tulajdonomban!
A vissza fizetésre semmilyen módom nincs!
Egyetlen dologban hogy a fent maradt tetemes összeg valamilyen módon lekerül a nevemről!
Bízhatok az elévülésben?
Előre is köszönöm a gyors válaszukat!
Tisztelettel G.T.

gerbera317 # e-mail 2019.03.13. 16:25

Ha megdöntöm a kézbesítés vélelmét mit nyerek vele?
Csak annyit, hogy akkor törlik a fizetési meghagyás jogerősítő záradékát, ami miatt visszavonják a végrhajtási lapot is. Ez után újra kézbesítik a fizetési meghagyást a jó címedre, és így ellentmondással élhetsz a fmh ellen azzal, hogy a követelés időközben már elévült.

hal_a_szatyorban # e-mail 2019.03.13. 14:20

Üdv!
Hitelkártyatartozás ügyében szeretnék válaszokat kapnai.. 2009-ben lejárt tartozás... 2017-ben vélelmezett kézbesítés alapján jogerőre emelkedett fizetési meghagyás.. (10 évvel korábbi címre küldve)
2019. március 13. Végrehajtói felszólítás kézhezvétele, már a jó lakcímen..
A bank szerinti tartozás 140.000Ft a kamat 528.000Ft...

Nincs elévülés ebben az esetben? Ha megdöntöm a kézbesítés vélelmét mit nyerek vele?

Nagyon köszönöm a válaszokat.. Pillanatnyilag azt sem tudom biztosra, hogy voltam-e valaha az adott bank ügyfele 2006-ban...

Ju0115 # e-mail 2019.03.13. 13:48

Üdv! Egy elévülési ügyben kérnék segítséget. Van egy telefontartozásom, erre 2013ban kaptam fizetési meghagyást. Egyszer 2015 elején kijött a végrehajtó, nem foglalt semmit. Azóta semmi nem történt, folyamatosan volt munkaviszonyom. A héten kaptam rá fizetési letiltást. Ilyen esetben még élhetek az elévüléssel, hogy 4 éve nem kerestek? Vagy azt csak a fizetési meghagyáskor lehetett volna.? A segítséget előre is köszönöm!

abelard # e-mail 2019.02.11. 12:13

Kedves gerbera317, nagyon szépen köszönöm a választ! Így fogok tenni.

gerbera317 # e-mail 2019.02.11. 11:49

Nem az elrendelő bírósághoz, hanem az eljáró végrehajtóhoz. Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását kell kérni tőle. De jó szájbarágósan, kiülön kiemelve, 1) hogy a kérelmed nem végrehajtási kifogás,2) és hogy az így lefolytatott eljárás eredményéről írásbeli tájákoztatást kérsz.
Ha a végrehajtást kérő ebben az eljárásban elismeri az elévülést, akkor a végrehajtás befejeződik. Ha nem ismeri el, akkor végrehajtás megszüntetése iránti pert kell indítanod ellene, és azt már valóban a végrehajtást elrendelő bíróságnál kell benyújtani.

abelard # e-mail 2019.02.11. 11:01

Végrehajtási eljárás kapcsán elévülés vizsgálatára szeretnék kérelmet benyújtani a végrehajtást elrendelő bírósághoz.

Szeretném szíves segítségüket kérni a kérelem tartalmára vonatkozóan, vagyis mit kell, hogy tartalmazzon egy ilyen kérelem.
Köszönöm szépen előre is!

drbjozsef #   2019.01.20. 17:18

Esetedre a régi Ptk. vonatkozik, a fizetési felszólítás megszakítja az elévülést. De ezt bizonyítaniuk is kell : a tértivevény nélkül küldött levelek kevesek lesznek.

Ha még tényleg nem indítottak végrehajtást, akkor jó esélyed van rá, hogy elévült. De biztosra nem tudhatod.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Julien99 # e-mail 2019.01.20. 14:06

Köszönöm szépen a választ.Az időnként küldött levelek és hívásokon kivül nem emlékszem semmilyen eseményre ami a 19 év alatt történt volna.Mégis milyen eseménytől számit újra az idő?Végrehajtást nem kértek.Nem emlékszem se fizetési letiltásra semmire.

gerbera317 # e-mail 2019.01.20. 13:20

Nem jól mondtam. Nem kell bizonyítanod, hanem elég csak állítani. Bizonyítania a másik félnek kell, de neki is csak akkor, ha bírósági úton akarja érvényesíteni a követelését. Egészen addig, majd azt követően is joga van/lesz állítani, hogy tartozol neki, és te köteles leszel ezt tűrni .