Egy dalszerzőket képviselő amerikai ügynökség ragaszkodik a mobiltelefonok zeneszámokon alapuló csengőhangjaihoz kapcsolódó szerzői jogi viszonyok rendezéséhez.

A több mint 160 ezer szerzőt képviselő Harry Fox Agency vezetője bejelentette, hogy olyan eljárást dolgozott ki, mely lehetővé teszi a csengőhangok gyors és egyszerű licencelését. Az egyes dallamok szerzői jogi helyzetének rendezése igen időszerű, korábban számos vitás esetet váltott ki a nem megfelelő szabályozás. A tavalyi év során az EMI lépett fel jogi keresettel a YourMobile.com csengőhang-szolgáltató ellen, amely számos, a kiadó jogi tulajdonában álló dal csengőhang-verzióját forgalmazta. A vádat végül ejtették, ennek ellenére a YourMobile az azóta eltelt időben több kiadóval megegyezést kötött dalaik licencelésére.

A világ mobil csengőhang-piacának értéke a megfelelő szabályozás után a több milliárd dollárt is elérheti, csak a japán szolgáltatók ebből származó bevételét 300 millió dollárra becsülik. A mobiltelefonok számának további növekedése megnövelheti az igényeket és ezáltal a piac nagyságát is, a Harry Fox elmondása szerint az általuk képviselt szerzők dalaira már több mint húsz csengőhang-szolgáltatással foglalkozó vállalkozás kötött licensz-szerződést.