Továbbra is kérdéses, megegyeznek-e a Magyar Állandó Értekezlet e heti üléséig a romániai magyar egyházak, a civil szervezetek, illetve az RMDSZ képviselői a státustörvény alkalmazásához szükséges ajánló szervezetek összetételéről.

A státustörvény alkalmazásáról tárgyaltak hétfőn Kolozsvárott az RMDSZ, az erdélyi történelmi egyházak és az országos hatáskörű civil szervezetek megbízottai. A résztvevők úgy értékelték, a státustörvény alkalmazását felügyelő és irányító testületnek három pilléren kell állnia, így abban a politikai és civil szervezeteknek ugyanúgy szerepük lesz, mint az egyházaknak. A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) e heti ülésén jelen lévő erdélyi küldötteknek ezt a felállást kell támogatniuk.

Mint arról korábban is beszámolt a Magyar Hírlap, a határon túli magyar közösségeknek a Máért-en be kell mutatniuk a magyar igazolványt kérőknek ajánlásokat adó szervezetek összetételét, Romániában azonban az RMDSZ-nek és az egyházi vezetőknek nem sikerült megállapodniuk e kérdésben. Ezt a vitát szerették volna rendezni hétfőn is, ám távolról sem biztos, hogy sikerült. Legalábbis erre utal, amit Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondott: a Máért elé az RMDSZ operatív tanácsa által egy hete elfogadott dokumentum kerül. (Az egyházaknak és a civil szervezeteknek az RMDSZ csak védnöki szerepet adna.) Közben Gheorghi Prisacaru, a bukaresti szenátus külügyi bizottságának elnöke kijelentette: Románia azt kéri az Európa Tanácstól, függesztesse fel a státustörvény alkalmazását. A politikus úgy tudja, Szlovákia és Jugoszlávia is fenntartásokat fogalmazott meg a jogszabállyal kapcsolatban.