A vagyonyvizsgáló bizottság felhívja a képviselőket, hogy február 28-ig nyújtsák be a testületnek nyilatkozataikat és számoljanak be jelenlegi vagyoni helyzetükről. Az eljárás kimenetele kétséges: a bizottságba nem delegált tagot az MSZP, az SZDSZ és az MDF sem, valószínűsíthető, hogy képviselőik nem működnek együtt a testülettel.

A nyilvánosság lehet az egyedüli eszköze a vagyonyvizsgáló bizottságnak azokra az esetekre, ha valamely képviselő nem adja át a kért iratokat, vagy ha valakiről kiderül, törvényes jövedelme nem fedezi vagyongyarapodását. A testület tegnap kezdte meg munkáját. A három fideszes, a két kisgazda, egy MIÉP-es és egy független képviselő úgy döntött: felhívja a honatyákat, február 28-ig nyújtsák be valamennyi eddig tett vagyonnyilatkozatuk másolatát, és nyilatkozzanak a jelenlegi vagyoni helyzetükről. Ha ez megtörténik, a testület betűrendben végzi a vizsgálatot, ettől soronkívüliséget igénylő kérelem esetén tér el.

A bizottság létrehozásával egyet nem értő pártok képviselői sem tehetik meg, hogy egy országgyűlési döntést semmibe vegyenek

  • mondta Répássy Róbert. A bizottság fideszes elnöke azt várja, hogy valamennyi honatya eljuttatja a testületnek a kért dokumentumokat, a testület a tavaszi ülésszak végéig befejezheti munkáját. Hangsúlyozta: a testület nem nyomozó hatóság, a vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát nem tudják ellenőrizni. A munka kizárólag arra irányul, hogy a hitelesnek tekintett vagyonnyilatkozatok alapján feltárt vagyongyarapodás a képviselők fizetéséből és egyéb jövedelmeiből fedezhető-e.

Nem tartom valószínűnek, hogy az SZDSZ képviselői sorban állnának a testületnél már korábban nyilvánosságra hozott dokumentumaikkal

  • mondta Kis Zoltán frakcióvezető-helyettes. Hozzátette: “a bizottság létrehozása nevetséges volt, Torgyán József, miután rajtakapták, gyerekekhez hasonlóan igyekszik másokra mutogatni, ahelyett, hogy számot adna vagyonáról”. Az MDF-frakció még nem döntött a kérdésről, ám Balsai István frakcióvezető szerint a bizottsággal való együttműködést a tagok egyéni mérlegelésére kell bízni. Az MSZP szerint a testület ház- és jogszabályellenesen jött létre, így a képviselőcsoport akkor járna el következetesen, ha nem is venne tudomást a bizottság felhívásáról — nyilatkozta Tóth András (MSZP). Elmondta még, hogy frakciója nem döntött a kérdésről, ám ő tegnap felkérte az erre hivatott mentelmi bizottság elnökét, indítsa el a személyével kapcsolatos vagyonnyilatkozati eljárást.