Sem Szlovákia, sem az egykori Csehszlovákia sem mondott le soha arról, hogy Nagymarosnál villanyáramot termeljenek – jelentette ki a szlovák mezőgazdasági tárca szóvivője.

Anna Majkútová arra reagált, hogy Székely László, a magyar kormány dunai biztosa szerdán újságírók előtt ismertette a bősi kérdésben Budapesthez korábban eljuttatott szlovák válaszdokumentumot, amelyben Pozsony a hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos magyar ajánlatot észrevételezi.
Székely szerint Szlovákia bizonyos feltételek teljesülése esetén kész tudomásul venni, hogy a Duna magyarországi szakaszán most és az elkövetkező évtizedekben sem épül alsó vízi erőmű, ugyanis nem áll rendelkezésére olyan jogi eszköz, mellyel Magyarországot egy ilyen beruházás megvalósítására kényszeríthetné.
A szlovák szóvivő szavai szerint Szlovákia tisztában van azzal, hogy bíróság útján sem kényszerítheti Magyarországot egy alsó duzzasztómű megépítésére, ellenben ha az alsó erőmű nem épül meg, abban az esetben Szlovákia az eredeti szerződésben vállalt, de a magyar fél részéről el nem végzett munkák fejében kártérítést lesz kénytelen követelni. +++