Budapest, 2001. február 6. (MTI) – A Fővárosi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetőjének határozatát, és új eljárásra kötelezte abban az ügyben, amelyet ír és olasz állampolgárok indítottak.
A külföldi állampolgárok azért fordultak keresettel a bírósághoz, mert Grespik László, a közigazgatási hivatal vezetője 2000 augusztusában elutasított egy budapesti lakás megvásárlása iránti kérelmet. A II. kerületi ingatlan eladója egy olasz, vevője pedig egy ír állampolgár lett volna.
A bíróság döntésének indoklása szerint a közigazgatási hivatal vezetője elutasító határozatában adatokkal nem támasztotta alá azt a megállapítását, hogy a külföldiek ingatlan iránti kereslete közérdekkel ellentétes árnövelő hatást vált ki Budapesten.
A bíróság álláspontja szerint a hivatalvezető túllépett hatáskörén azzal, hogy közérdek-sérelemnek minősíti a külföldiek ingatlanszerzését.
A bíróság szerint a hivatalvezető a helyi önkormányzatnak a lakás megvásárlásához adott egyetértő nyilatkozatát sem bírálhatta volna felül.
Kifogásolta a bíróság azt is, hogy a közigazgatási hivatal vezetője a lakásvásárlási kérelmet nem egyediségében vizsgálta. Vagyis nem vette figyelembe, hogy a budapesti lakást a külföldi nem magyar, hanem ugyancsak külföldi állampolgártól vásárolta volna.
A bíróság határozata jogerős.