A szoftveróriás a mai napon jelentette be, hogy új technológiai megoldások bevezetésével kívánja visszaszorítani termékeinek illegális terjesztését, másolását.

A Microsoft az idei év során számos termék újonnan megjelenő verzióinál fogja alkalmazni az ún. termékaktiválási másolásvédelmi technológiáját, illetve a teljes lemezfelületen megjelenő, hamisítás ellen védő hologrammokat. A termékaktiválás bevezetésével jelentősen csökkenni fog az alkalmi másolatok készítése, mivel ez korlátozza, hogy egy licenccel hány számítógépen és hányszor lehet egy terméket telepíteni és aktiválni. Az újfajta védelem bevezetésére elsőként az Office 10 májusban megjelenő angol változatában kerül majd sor, ezekután a tervek szerint a Visio rajzoló- és diagramkészítő szoftvernél, illetve az új Windows operációs rendszereknél (Whistler) fogják alkalmazni.

A kiskereskedelmi vásárlóknak, akik egyes Microsoft termékek ezután megjelenő változatait megvásárolják, a beszerzett szoftvert név megadása nélkül az interneten vagy telefonon keresztül aktiválhatják (a rendszer a hardver-szoftver információkból generál egy gépenként egyedi kódot ). Amikor a vásárló az interneten keresztül aktivál, egy termékazonosító kódot ad meg, és az aktiválás megerősítésére egy automatikusan generált telepítési azonosítószámot kap.

Fontos megjegyezni, hogy az alkalmazásszoftverek (pl. Office) esetében 50 indításnyi, az operációs rendszerek esetében az első betöltéstől számított 30 napi türelmi időszak van, mielőtt az aktiválást el kellene végezni. A Microsoft képviselőinek elmondása szerint ha hardver frissítésre kerül sor, nem feltétlenül kell újra aktivizálni a szoftvert, csak két “főbb” alkatrész, illetve a merevlemez formattálása esetén szükséges ezt megtenni. Sajnos erre előre nem figyelmezteti a rendszer a felhasználót, aki esetleg otthoni számítógépének fokozatos bővítésekor kényszerülhet az újra aktivizálásra, bár a 30, illetve 50 napos türelmi időszak ilyenkor is érvényben van.

A Volume licenceknél, azaz a nagymennyiségű vásárláskor a felhasználó egy ún. “bypass key”-t kap, ezzel pedig egy adott számú telepítést végezhet el, természetesen csak az adott CD-ről.

Remélhetőleg nem a jóhiszemű, legálisan vásárolt szoftvert használó vásárlók fognak rosszul járni az újfajta védelem bevezetésével.