Az Európai Parlament jogi bizottsága áldását adta a példátlanul heves lobbiharcokat kiváltó elektronikus szerzői jogvédelmi direktívára. A szöveg elfogadott változata a jogtulajdonosok szerint nem biztosít megfelelő védelmet a szerzőknek, a televíziós szakma és az elektronikai ipar ezzel szemben üdvözli azt.

“Minden idők legnagyobb csatáját” jósolja az Európai Parlamentnek a témával foglalkozó, jövő keddi ülésére Enrico Boselli képviselő, a jogi bizottság illetékes rapportőre. A szakbizottság tegnapi döntését

  • amely a tagországok korábbi megállapodásának megfelelően kivételt biztosít egyes jogvédelmi rendelkezések alól például a könyvtáraknak és egyetemeknek — a strasbourgi testület plénumának is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy a direktívatervezetre a tizenöt tagállam képviselői ráüthessék a végső pecsétet.

Mint arról beszámoltunk (VG, 2001. január 24.), az európai szerzői jogvédelmet a digitális kor

  • az internet, a digitális televíziózás és a mobilkommunikáció — követelményeihez igazítani kívánó direktívatervezet heves vitákat váltott ki az érintett iparágak részéről. Frances Moore, a zenekiadók nemzetközi szövetségének (IFPI) európai igazgatója szerint az elfogadott szöveg túlságosan tágan határozza meg az engedélyezett, “személyes használatra szolgáló” másolat fogalmát — jelenti a Bloomberg. A jogtulajdonosok azt is nehezményezik, hogy a rádiók és televíziók az ő engedélyük nélkül is felhasználhatják internetes archívumuk tartalmát.

Az európai szórakoztató elektronikai ipar ezzel szemben üdvözölte az EP-bizottság döntését, amely képviselőik szerint további technológiai fejlesztésekre fogja ösztönözni a cégeket. A Financial Times szerint ugyanakkor az “új technológiák” képviselői sem lehetnek egészen elégedettek. A számítógépes fájlok csereberéjére szakosodott amerikai Napster például a jövőben kénytelen lesz a jogtulajdonosok engedélyét kérni a zenei felvételek európai forgalma esetében.

Vitatott kérdés az egyes adathordozókra

  • videokazetták, különböző rögzítőberendezések stb. — a tagországok által kivetett díjak kiterjesztése is. Az elfogadott szöveg ezen a téren igen homályosan fogalmaz: annyit köt ki, hogy a jogtulajdonosokat “igazságos kompenzáció” illeti meg. Az új direktíva ellenzői azt is felvetették, hogy az túlságosan tág teret ad a tizenötök nemzeti szabályozása számára. Jogi szakértők szerint ugyanakkor bizonyos gyakorlati eltérések elkerülhetetlenek, a lényeg mindenképpen az, hogy rögzítsék a harmonizáció minimális követelményeit.