Budapest, 2001. február 7. (MTI) – A közúti közlekedés szabályait érintő változtatások többsége ez év május 1-jén, míg a biztonsági gyermekülés kötelező használatára és a kerékpár-közlekedésre vonatkozó szabályok 2002. január 1-jén lépnek hatályba. A módosításokat a közlekedés biztonságának javítása és a forgalom zavartalanabbá tétele indokolta – közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Ruppert László közlekedési helyettes államtitkár.

A 2001. májusától érvényes szabálymódosítások a KRESZ 12 területét érintik. Ezek közül Ruppert László kiemelte: a gépjárművek május 1-je után autópályán óránként 130 kilométeres, autóúton 110, míg lakott területen általános szabályként változatlanul maximum 50 kilométeres sebességgel haladhatnak. Ez utóbbi jelzőtáblával legfeljebb óránkénti 80 kilométerre növelhető. Más közutakon a jelenleg általánosan megengedett óránként 80 kilométeres sebességhatár 90 kilométerre elemelkedik. Az autóbuszok pedig óránként legfeljebb 100 kilométeres sebességgel haladhatnak az autópályákon.
Az autópálya-sebességhatárok emelését illeti, a helyettes államtitkár elmondta: a forgalomban részt vevő járművek korszerűsödése miatt a szélső sávban közlekedő személygépkocsik jellemző sebessége 100-110 kilométerre növekedett. Emiatt a belső sávokban előző autóknak legalább 130 kilométeres sebességre kell gyorsulniuk, s ezt a szabálynak lehetővé kell tennie.
A helyettes államtitkár szólt arról, hogy május elsejétől a személygépkocsik hátsó ülésén is kötelező lesz a biztonsági öv használata. Ez alól azonban felmentést kapnak azok az autók, amelyek hátsó üléseibe gyárilag nem építettek be övrögzítőket. Ezzel összefüggésben ismertette, hogy 2002. január 1-jétől a 12 évnél fiatalabb és a 150 centiméternél alacsonyabb gyermekek csak biztonsági gyermekülésben utazhatnak az autók hátsó ülésein, ha az ülésen gyári kialakítású biztonsági öv bekötési pont van.
Újdonság, hogy a taxiállomás jelzőtábla alatt kiegészítő táblákat helyeznek el, ezek a várakozóhelyet szabálytalanul igénybe vevő járműveket figyelmezteti a kerékbilincs alkalmazásának lehetőségére. További változtatás a KRESZ-ben, hogy a nemzetközi forgalomban részt vevő árufuvarozóknál kötelező a menetíró-készülék beszerelése a teherautóba, használatának ellenőrzését is előírja a jogszabály.
A KRESZ a közútkezelő társaságok döntésére bízza, hogy elhelyezzék a hóval befedett útszakaszon hólánc használatát kötelezővé tevő útjelző táblákat. Ez 10-15 ezer forintos hólánc megvételét jelenti a havas időszakokban rendszeresen közlekedő autósoknak, akik száma a helyettes államtitkár becslése szerint 1,3 millióra tehető.