Amerikán ismét úrrá lett a félelem, az USA Today egy cikke nyomán, amelyben nemzetvédelmi szakemberek azt mondják, hogy terroristacsoportok, az internet segítségével feltörhetetlen titkosítást használva szervezkednek.

“Igen erős az a sztereotípia, hogy a muszlim harcos egy szakállas ember, aki előszobaszőnyegbe tekeredve AK-47-essel a kezében álldogál a kietlen Afganisztán közepén.” – mondja Ben Venzke, a számítógépes hírszerzéssel kapcsolatos tanácsadással foglalkozó iDEFENSE hírszerzési szakértője a USA Todaynek – “A valóságban azonban a Hamasz, a Hezbollah, és bin Laden csoportja sokkal kifinomultabbak és rendkívül képzett embereket is alkalmaznak. Felszereltségük kitűnő és rendkívül okos emberek dolgoznak velük.”

Bin Laden nem jár boltba szoftverért
A szenátusban áll a bál. A CIA és az FBI igazgatója bizottságok előtt jelenik meg és arról tájékoztat, hogy a világ legismertebb terrorszervezetei, – az Ír Köztársasági Hadseregtől az ETA-ig tartó széles listából kiemelve az iszlám szélsőségeseket – feltörhetetlen titkosítás alkalmazásával háborítatlanul szervezhetik gyilkos akcióikat.

“A jövőben hiába hallgatjuk le a terroristák telefonbeszélgetéseit, a kódolt szöveget nem tudjuk megfejteni, és nem tudjuk megakadályozni a robbantásokat” – mondta Janet Reno, igazságügyminiszter egy terrorizmusellenes konferencián.

“Ez zseniális.” – mondja Ahmed Jabril, a Hezbollah szóvivője- “Most már lehetőségünk van, hogy elküldhessük a Korán sorait, adakozást kérjünk, vagy dzsihádot hirdessünk anélkül, hogy olyanok látnák, akik annyira gyűlölik hitünket, mint az amerikaiak.”

Kulcs a terroristákhoz

Az amerikai hatóságok dolga nem mondható könnyűnek: az elhárítás még csak nem is a titkosítás törésével kezdődik, az internet a becslések szerint jelenleg huszonnyolc milliárd képfájlt és kétmilliárd weboldalt tartalmaz.

Az FBI-nak folyamatos fejfájást okoz a titkosítás. 1999 ősze óta szabadon exportálhatók az Egyesült Államokból az erős titkosításra képes programok. Igaz, az exportkorlátozás semmit sem akadályozott meg, a terroristák ugyanis nem boltban vásárolják a titkosító szoftvereket. Ráadásul a franciák, a németek, és igen sokan mások is tudnak programokat írni.

Louis Freeh, FBI igazgató szerint a terrorista szervezetek öt éve használják a digitális titkosítást (tehát 1996 óta). A nyomozóhivatal ezért mindenképpen szeretné elérni, hogy házmesterkulcsot kapjon a titkosító programokhoz, s így hozzáférhessen a gonosz tervekhez. Egyelőre nem tudható, hogy ezt a kulcsot megkapja-e – de sejthető, hogy ha megkapná is nem sokra menne vele.

Az NSA közbelép

A szervek azért mégsem teljesen tehetetlenek a terroristák ellen. Az amerikai felderítés kódtörő szakosztálya elért már szép sikereket ért el lekódolt és levajazott terrorakciók megakadályozásában.

A kelet-afrikai amerikai követségek ellen elkövetett merényleteket ugyan nem sikerült megakadályozniuk, az e-mailek megfigyelése alapján elfogott egyik elkövető, Wahid El Hage már bíróság előtt áll.

A pakisztáni Khalil Deek jordániai bombatámadásokat tervezett, de már nem tudott pusztítást okozni, mert 1999-ben elfogták. Számítógépét peshawari, kis alapterületű szobakonyhás kérójából az NSA Fort Meade-i központjába repítették, ahol a szuperkomputerek sikeresen feltörték a tervek kódolását.

A World Trade Center elleni 1993-as bombatámadást kitervelő Juszuf Ramzi szintén lebukott. Hardverét 1995-ben foglalták le a Fülöp-szigeteki hatóságok. Ramzi akkor, tizenegy amerikai repülőjárat felrobbantásán mesterkedett. Az FBI-szakemberei elmondták: két olyan fájl is volt a gépen, amelyek feltörése több mint egy évet vett igénybe.