A fellebviteli bíróság hétfőn nem tiltotta le a Napster szervereit, azonban megállapította, hogy a szoftvercég tevékenysége jogsértő, s ezért komoly kártérítési pernek néz elébe.

A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság háromtagú testülete “túlzónak” nevezte és ezért elutasította a szövetségi bíróság tavaly júliusi elsőfokú, előzetes döntését, amely értelmében a Napsternek be kellett volna szüntetnie jogsértő tevékenységét. A bíróság ugyanakkor kimondta: a Napster tudatosan elősegíti és bíztatja felhasználóit jogsértő magatartásra a dalok letöltésével, esetlegesen anyagi haszonszerzés céljából.

A fellebbviteli bíróság túl szigorúnak minősítette Marilyn Hall Patel bírónő előzetes döntését, s így a Napster tevékenységének beszüntetését indítványozó ítélet elutasításával az ügy visszakerült a szövetségi bíróság elé. A bírák megjegyezték azonban, hogy a kerületi bíróság álláspontja a szerzői jogi kérdésben megállja a helyét, és mindenképpen szükség van valamilyen beavatkozásra.

Ez azt jelenti, hogy a Napsternek be kell szüntetnie a lemezkiadók jogvédett dalainak terjesztését. Mivel a cég hálózatában többmillió dal kering óránként, új megközelítésből részletesen kidolgozott tiltásra lesz szükség “a szolgáltatás technológiai keretein belül”.

Innen szép nyerni

Hilary Rosen, az amerikai lemezkiadók szövetségének (RIAA) elnöke egyértelmű győzelemnek minősítette a hétfői döntést. “A fellebbviteli bíróság egyenesen szükségszerűnek nevezte a beavatkozást, és minden pontban a kiadók mellett döntött.”

Kérdés, hogy a Napster meg tudja-e oldani a jogvédelem alatt álló dalok szűrését. Fél évvel ezelőtt a cég azt állította, nem tudja megoldani a szelektív letöltéseket. Amennyiben tartja magát ehhez az állásponthoz, várhatóan kénytelen lesz bezárni szervereit.

David Boies, a Napster vezető ügyvédje, nem tart a szerverek hirtelen bezárásától. Boies szerint meg kell várni, amíg az elsőfokú bíróság módosítja az előzetes ítéletét, amire természetesen újra megtámadnak.

Hank Barry, a Napster vezérigazgatója kitart amellett, hogy felhasználóik nem sértenek szerzői jogokat, és mindent meg kívánnak tenni, hogy 51 millió felhasználójuk továbbra is elérje a szolgáltatást.

Az ingyenes zenének vége

Az EMusic bejelentette, már néhány hónapja folyamatosan küldik a Napsternek, melyik az a néhány tízezer szám, amelyet kivetetnének a hálózatból. A kiadó szerint kártérítési követelésük többmillió dollár lesz, amennyiben a Napster nem tesz eleget felszólításaiknak.

Elemzők szerint a hétfői döntés után a Napster mindenképpen megszűnik jelenlegi a formájában. Jogi szakértők megegyeznek abban, hogy a szoftvercég elvesztette a pert, ha felszólítják, el kell távolítania a jogsértő dalokat.