Szombathely, 2001., február 14. (MTI) – Emberölésben mondta ki bűnösnek és tizenhárom évi börtönre ítélte szerdán a körmendi gyermekgyilkossággal vádolt Tánczos Gábort a Vas Megyei Bíróság.A fiatalembert nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és 3 millió 452 ezer bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ügyész elfogadta a döntést, a vádlott és védője fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.
A most huszonkét éves Tánczos Gábornak azért kellett a bíróság elé állnia, mert a vád szerint 1998. április 1-jén Körmenden megölte a tíz éves H. Zsófiát. A fiatalembert a Vas Megyei Bíróság 1999. március 12-én egyszer már bűnösnek mondta ki, de az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását írta elő.
Az újabb büntetőper 2000. április 11-én kezdődött és a szerdai ítélethirdetéssel fejeződött be.Tánczos Gábor az őt elmarasztaló ítélet kihirdetése közben rosszul lett, ezért a tárgyalást félbe kellett szakítani; a vádlotthoz orvost hívtak.
Gombkötő Ottóné, az öt tagú bírói tanács elnöke az ítélet indoklásában leszögezte: a vádlott bűnösségének kimondását elsősorban a természettudományos módszerekkel beszerzett bizonyítékokra alapította a bíróság.
A legnagyobb bizonyító ereje a büntetőeljárás során feltett bizonyítékok közül annak a cserép dísztárgynak volt, amellyel Tánczos Gábor a vád és a szakértői vélemények szerint fejbe ütötte a kislányt és amely ennek következtében eltörött. A cserép mikroszkopikus darabjait megtalálták a vádlott ruházatán. A bíróság nem fogadta el a védelem álláspontját, miszerint a vádlott és az áldozat ruházata a rendőrségi eljárás során, gondatlan és szakszerűtlen bűnjelkezelés miatt érintkezhetett egymással. A bíróság a beszerzett bizonyítékok és tanuvallomások alapján ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a bűnjelek kezelése során a rendőrök nem követtek el szabálytalanságot, mulasztást.
Ítéletbe foglalták azt is, hogy a bűncselekmény eszközét, minden valószínűség szerint egy éles kést, nem sikerült megtalálni, és nem tisztázódtak a bűncselekmény indítóokának motívumai sem.
A korábbi ítélettel szemben – a szakértői vélemények alapján – a bíróság Tánczos Gábor személyiségfejlődési zavarait nem értékelte úgy, hogy az korlátozta volna őt tette következményeinek felismerésében. Enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott fiatal korát, büntetlen előéletét, valamint a büntetőeljárás elhúzódását.