Jelentősen, akár 3 millióról 10 millióra emelkedhet a munkaügyi bírság összege

  • tudta meg a Világgazdaság. Az érdekképviseletek szerint a keményebb pénzbírsággal próbálnák elvenni a vállalkozók kedvét a fekete munkától. A felügyelet ezt cáfolja.

Részmunkaidős alkalmazás, a normaidő emelése, elbocsátások és feketén foglalkoztatás

  • ezek azok a legfrissebb “trükkök”, amelyekkel a mikro- és kisvállalkozások megpróbálják kivédeni a megemelt minimálbér miatti tehernövekedést. Az egyéni vállalkozónak várhatóan az idén több mint 300 ezer forinttal nőnek kiadásaik, ha az eddig minimálbéren foglalkoztatott alkalmazottjaikat továbbra is minimálbéren foglalkoztatják — mondta Várkonyi Júlia szakértő. Ahhoz, hogy a megemelkedett költségeket kigazdálkodhassa a vállalkozó, 1,4–1,8 millió forintos többletárbevételt kell(ene) elérnie.

Az első idei bérkifizetések tapasztalatait a hónap végén gyűjtik össze. Ám a kisvállalkozók az érdekképviseleti szervezeteknek már most jelezték: a nagyobb terhek miatt inkább elbocsátják az alkalmazottat. Egyedi példa ugyan, de már előfordult olyan is, hogy a vállalkozó erre hivatkozva adta vissza az ipart. A legtöbb gond azokban az ágazatokban jelentkezik, ahol alacsony az átlagkereset, miközben magas a minimálbéren foglalkoztatottak aránya.

Már államigazgatási egyeztetésen van az az előterjesztés, amely szerint a jövőben 3 millió forintról 10 millió forintra emelkedne a munkaügyi bírság felső határa

  • tudtuk meg Békés Andrástól, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelet elnökétől. Mint mondta, a bírság felső határa 1994 óta nem változott. Az azóta eltelt idő és az infláció hatásainak kiküszöbölése indokolja az emelést — fogalmazott az elnök. Az ellenőrök az indokolatlan minimálbéren történtő foglalkoztatás mellett a vállalkozót akkor is megbüntethetik, ha a cég feketén alkalmazza a munkavállalót, vagy nem fizeti ki a túlórát, nincs munkaszerződése. Elképzelhető, hogy még a tavaszi ülésszakon a parlament elé kerül az előterjesztés.

Az érdekképviseletek ugyanakkor attól tartanak, a magasabb bírsággal próbálják majd elvenni a vállalkozók kedvét attól, hogy kibújjanak a munkaügyi szabályok alól, s alkalmazottaikat feketén foglalkoztassák

  • mondta Várkonyi Júlia. Ekkora bírság viszont akár csődbe is viheti a kisvállalkozót. Az emelés bérfeszültségeket okoz. A megnövekedett terhek miatt áremelésekre kényszerülhetnek a cégek, ami magasabb inflációt okozhat.