Hétfőn és kedden elmondhatják szóbeli érveiket a Microsoft és az USA igazságügyi minisztériumának jogi képviselői. A Microsoft nyilván kemény harcot vív majd feldarabolása ellen, amelyet első fokon rendeltek el. A cég ügyvédei bizonyára megpróbálják meggyőzni a fellebbviteli bírákat arról, hogy az Explorer integrálása a Windows operációs rendszerbe nem versenyellenes viselkedés, és nem okoz kárt a felhasználóknak.

Richard Urowsky, aki már kétszer védte sikeresen a céget a fellebbviteli bíróságon, nyilván arra épít majd, hogy az Explorer integrálásával fokozódott a Windows funkcionalitása. Azt is érvként hozhatja fel, hogy az erősödő piaci verseny miatt a rivális Netscape Navigator szoftverének javítására és árainak csökkentésére kényszerült. A minisztérium két ügyvédje, Jeffrey Minear és David Frederick nyilván kérvényezik majd Jackson bíró elsőfokú ítéletének helybenhagyását, miszerint a Microsoft megsértette a trösztellenes törvényt és elnyomta a piaci versenyt.
Az igazságügyi minisztérium Kenneth Starr egykori fellebbviteli bírót kérte fel szakértőnek, aki a Monica Lewinsky botrányban képviselte a vádat Clinton ellen. Az ügyvédeknek igen gyorsan kell prezentálniuk érveiket, ráadásul ellenfeleik közbekérdezhetnek. A fellebbviteli bíróság foglalkozik majd a Microsoft Jackson bíró viselkedésével kapcsolatos panaszával, aki többször kommentálta a sajtóban a pert, s egy interjúban Gates-t Napóleonhoz hasonlította. A bíróság 75 percet szán a monopolvád, és 45-öt az Explorer ügyének megtárgyalására.
Ítélet a második negyedévre várható.