Nem továbbította az újabb jogsegélymegkeresést Kaya Ibrahim tanúkénti meghallgatására és újabb írásminták beszerzésére a fantomcégügyben a Legfőbb Ügyészség. Információink szerint a vádhatóság szükségtelennek tartotta a költséges eljárást, mondván az írásszakértői vélemény szerint nagy valószínűséggel Kaya Ibrahim aláírása szerepel a cégvásárlás dokumentumain.
A BRFK 1998 óta nyomoz ismeretlen tettes ellen közokirat-hamisítás miatt a fantomcégügyben. Schlecht Csaba 1995. július 25-én tizennégy Fidesz-közeli vállalkozást adott el egy magát Kaya Ibrahimként igazoló férfinak. Kayát – aki Németországban élő vendégmunkás – jogsegély-megkeresés keretében tavaly tanúként hallgatták meg: határozottan tagadta a cégvásárlást. A rendőrség írásszakértőt rendelt ki. A szakértői vélemény szerint nagy valószínűséggel Kaya aláírása szerepel a cégvásárlás iratain. Ha valóban ő az aláíró, úgy Kayából gyanúsított is lehet.
A rendőrség tavaly novemberben jogsegély keretében újból kérte Kaya Ibrahim tanúkénti meghallgatását, és azt, hogy a német hatóságok adjanak tőle származó további írásmintákat. A nyomozó hatóság ezt azért tartotta szükségesnek, mert ahhoz, hogy a nyomozás további menetét meg lehessen határozni, egyértelmű szakvélemény kell. Ehhez pedig újabb írásminták szükségesek.
A főügyészség még tavaly novemberben felterjesztette a kérelmet a Legfőbb Ügyészségre. Értesüléseink szerint a vádhatóságnak akkoriban az volt az álláspontja, hogy további nyomozati cselekményekre van szükség, s csak azt követően továbbítják a jogsegély kérelmet. Információink szerint a Legfőbb Ügyészség végül úgy döntött, hogy szükségtelen az újabb kérelem továbbítása, hiszen az írásszakértői vélemény szerint nagy valószínűséggel Kaya Ibrahim írta alá a cégvásárlásokról szóló dokumentumokat. Az ügyészségen az üggyel kapcsolatban nem kívántak nyilatkozni. A rendőrség a napokban újabb három hónappal kérte meghosszabbítani a nyomozás határidejét. A kérelem sorsáról a napokban dönt a Fővárosi Főügyészség.