Egyéves nyomozás után vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága az Elender Internetszolgáltató biztonsági rendszerét feltörő hackerek ügyében.

A szabadlábon védekező három gyanúsítottal szemben – akik közül az egyik fiatalkorú – közérdekű üzem megzavarásának bűntette, illetve szerzői jogok megsértésének vétsége alapos gyanúja miatt élt vádemelési javaslattal a rendőrség. Az előbbi öt évig, az utóbbi vétség pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A hackerek először 2000. január 8-án törték fel az Elender Rt. biztonsági rendszerét. Behatoltak központi szerverébe; lemásolták és feltették az Internetre mintegy kétezer Elender-felhasználó nevét és jelszavát, így az bárkinek elérhetővé vált.

Mivel a rendeltetésszerű működtetés nem volt biztosítható, a cégnek egy időre – egyes szolgáltatások esetében napokig – le kellett állni.

Az Elender akkori tájékoztatása szerint a ´betörők´ az ügyfelek mindössze tíz százalékának felhasználói nevéhez és jelszavához fértek hozzá.

A második támadás húsz nappal később érte az Elendert; a betörő- vagy hacker-csoport ismét megváltoztatta a szolgáltató web-oldalának tartalmát. Ezúttal azonban a felhasználó jelszavakat nem, csak az ilyen jelszavak kódolt változatát helyezte el a honlapon.

A megváltoztatott oldalon láthatóak voltak a szolgáltató egyes szervereihez való jelszavak is, ezeket azonban az Elender azonnal lecserélte, így értéktelenné váltak.

A rendőrség által gyanúsított három fiatalember Internetes hacker-csatornákon keresztül szerezték meg az érvényes jelszót az Elender rendszeréhez. Ezt felhasználva, rendszergazda jogosultságuk segítségével otthoni számítógépükről beléptek az Elender rendszerébe és feltöltöttek egy előre megírt honlapot.

A számítástechnikával nem hivatásszerűen foglalkozó fiatalokat március elején derítették fel a rendőrök. A szakértőknek nehézséget okozott, hogy a feltételezett tettesek nem közvetlenül otthonról, hanem több szolgáltatón keresztül érték el a célpontjukat, s több ´utat´ is fel kellett göngyölíteni amire sikerrel jártak.