Két cseh számítógépes szakértő rájött arra, hogyan lehet meghamisítani az elektronikus aláírást – jelentette be Prágában az Icz számítógépes szoftvercég, Csehország egyik vezető szoftvercége.
Az Icz képviselői bejelentették, hogy felfedezésük az elektronikus aláírás egyik legegyszerűbb formáját, a PGP formát érinti. Bár ezt az elektronikus aláírást a szakértők “a szegények aláírásának” becézik, mert ingyenesen, illetve olcsón hozzáférhető, világszerte több tízmillió ember használja.

  • Az aláírás algoritmusait nem tudjuk ugyan megbontani, de rájöttünk, hogyan lehet ezt az aláírást megkerülni – mondta Jirí Hejl, a cég egyik szakértője. – Módszerünkkel meg lehet kerülni az aláírást és például nyugodtan lehet fogyasztani az így aláírt számláról – jegyezte meg.

Cseh számítógépes körökben a bejelentés nagy feltűnést keltett. A szakértők azonnal igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket, s rámutattak arra, hogy manapság már a bankok és a komoly cégek az elektronikus aláírás sokkal magasabb színvonalon biztosított változatát használják. Ennek ellenére a PGP aláírás megkerülésének lehetősége komoly gond. – A PGP-t jelenleg az emberek milliói használják különféle üzletekre, hivatalos ügyintézésre. Számukra ez nagyon kellemetlen következményekkel járhat – mondta Petr Koubsky, a Softwarové Noviny szaklap szerkesztője.