A jegybanktörvény napirenden lévő változtatásának alapvető célja, hogy az Európai Unió elvárásaihoz igazítsuk a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét biztosító kritériumokat, illetve a magyar jegybank tevékenységét az uniós követelmények alapján formáljuk át – nyilatkozta az MTI-nek Járai Zsigmond, az MNB elnöke annak kapcsán, hogy kedden a kormány megtárgyalta a jegybanktörvény tervezett módosítását.

Az MNB elnöke kifejtette: a mostani jegybanktörvény is alapvetően megfelel az unió elvárásainak, néhány fontos ponton azonban indokolt változtatni az érvényes jogszabályokat. Az előkészítés során nagy segítséget jelentett az, hogy az MNB vezetése a szükséges módosításokat megbeszélhette Lámfalussy Sándorral, a neves magyar származású pénzügyi szaktekintéllyel, aki az Európai Központi Bank felállítása előtti intézményt, az Európai Monetáris Intézetet vezette.

Az Európai Unió négy fontos feladatkört ír elő az európai államokban tevékenykedő független központi bankok számára. Ezek közül az első és legfontosabb, hogy az adott jegybank önállóan határozza meg országa monetáris politikáját és meglegyenek az eszközei annak érvényesítésére is. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank a módosítások után semmilyen vonatkozásban nem fogadhat el utasításokat a kormánytól, nem finanszírozhatja az állami költségvetést, illetve az állam egyes intézményeit – mutatott rá az MNB elnöke.