Jövő héten ül össze először az a bizottság, amely egy általános antidiszkriminációs törvény szükségességét vizsgálja majd. Az Igazságügyi Minisztériumon belül felállított testületben a szaktárcák képviselői, a kisebbségi ombudsman munkatársa, valamint két parlamenti képviselő foglal helyet.

A jövő hét csütörtökön összeülő bizottság azt vizsgálja majd, kell-e átfogó antidiszkriminációs törvényt alkotni – közölte Seereiner Imre. A szaktárca helyettes államtitkára elmondta: a testület feladata lesz az egész jogrendszer áttekintése; megvizsgálják, hogy a törvényekben vannak-e diszkriminatív elemek, illetve azt, hogy a hátrányos megkülönböztetés kiküszöbölése érdekében szükség van-e jogszabályalkotásra. A helyettes államtitkár szerint a bizottság feladata jóval szélesebb körű lesz, mintha csak a romákkal vagy a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetést vizsgálnák.

Az antidiszkriminációs bizottságnak – a szaktárcák képviselőin kívül – tagja a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának két képviselője: Kósáné Kovács Magda (MSZP) és Hargitai János (Fidesz).

Szerdán az emberi jogi bizottságban leszavazták a Kaltenbach-féle etnikai antidiszkriminációs törvény általános vitájára bocsátását. A nemmel voksolók döntésüket azzal indokolták, hogy az igazságügyi tárcán belül már létesült egy bizottság; azt hivatott vizsgálni, szükség van-e egyáltalán ilyen törvény kidolgozására. Erre a bizottságra hivatkoztak a kormánypárti politikusok néhány hete, amikor a nemek közötti esélyegyenlőségről szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételére mondtak nemet.Az igazságügyi tárca egyelőre nem mondja, hogy legyen önálló antidiszkriminációs törvény, de azt sem, hogy ne legyen” – közölte a helyettes államtitkár. Hogy erről végül mikor dönt a testület, nem tudni, munkájuk ugyanis nincs határidőhöz kötve. Mint Seereiner Imre fogalmazott: “nyárig szeretnénk világosabb képet kapni.”