Csak egyetlen fontosabb kérdésben, az áram- és gázpiacok liberalizálásának határidőhöz kötésében nem sikerült megállapodást elérni az EU stockholmi csúcsértekezletén, de a soros svéd elnökség szerint holtpontról ez esetben sincs szó.

Göran Persson svéd kormányfő három területen is áttörésről számolt be a szombaton zárult kétnapos csúcs eredményeit összegző sajtóértekezleten. A tizenötök jóváhagyták az uniós tőkepiaci szabályozás új mechanizmusára tett javaslatot, egyetértésre jutottak a postai szolgáltatások liberalizálására vonatkozó irányelvről, és elérhető közelségbe került a megállapodás az európai légiközlekedés irányításának harmonizálásáról is. Persson szerint ez utóbbi kérdésre a júniusban Göteborgban tartandó csúcson visszatérnek.

Franciaország különvéleménye miatt nem jött létre konszenzus a villamosáram- és gázszolgáltatások piacának teljes megnyitására az Európai Bizottság által javasolt határidőkről.

A bizottság tervezete a teljes liberalizáció 2005-ig történő megvalósítását irányozta elő, Párizs azonban fenntartotta azt az álláspontját, amely szerint a szolgáltatások minőségének és a fogyasztói érdekek szem előtt tartásának szempontjai fontosabbak, mint a határidőkhöz való ragaszkodás. A tizenötök végül olyan kompromisszumos megállapodásra jutottak, hogy a kérdést visszautalják a brüsszeli bizottság elé, és új javaslatot kérnek tőle. Persson megfogalmazása szerint a dereguláció szükségességében ugyanakkor valamennyi tagállam egyetért.

A csúcs egyik legfontosabb eredménye a pénzügyi szolgáltatások piacának új szabályozási rendjére tett javaslatcsomag jóváhagyása. Az Alexandre Lamfalussy vezette bölcsek bizottsága által erre kidolgozott programról még a stockholmi értekezlet előtt is élénk viták folytak, és Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke a záró sajtóértekezleten azt mondta, hogy egy héttel ezelőtt még “egy lyukas garast sem adott volna” volna a bölcsek jelentésének elfogadásáért.