Az Országgyűlés jövő heti ötnapos plenáris ülésének kezdetén, még a napirend elfogadása előtt esküt tesz Vonza András agrárminiszter. Ugyancsak napirend előtt a mai ülésen Orbán Viktor kormányfő tájékoztatja a plénumot az árvízi helyzetről és a kárelhárítási munkálatokról.

Szerdán nagy vita várható Répássy Róbert (Fidesz) módosító javaslatáról, amit jelez, hogy a múlt héten az alkotmányügyi bizottságban csak a kormányoldal szavazta meg az indítvány általános vitára vételét. A képviselő a polgári törvénykönyv módosítását kezdeményezte annak érdekében, hogy változzanak a sajtó-helyreigazítás szabályai. A szocialisták szerint a Fidesz javaslata nem vesz tudomást arról, hogy a közszereplők kritizálása az Alkotmánybíróság által is tisztázott jogosítvány, a szabad demokraták pedig úgy vélik, inkább a bírósági procedúra felgyorsításán kellene fáradoznia a Fidesznek, semmint a véleménynyilvánítás alkotmányos jogának csorbításán.

A Nyilvánosság Klub tegnap közzétett állásfoglalása szerint jogállamban megengedhetetlen a sajtó diszkriminatív korlátozása, márpedig a lex-Répássy a személyiségi jogsértések esetén az érintetteknek járó kártérítés mellett bevezetne egy speciális retorziót, az államnak kötelezően befizetendő közérdekű bírságot is, így bizonytalanná tenné egy sor klasszikus sajtóműfaj (szatíra, karikatúra, paródia humoreszk) jövőjét is a személyiségi jogok védelme ürügyén. Álláspontjuk szerint a javaslat megszavazása a sajtó uniformizálásához, kritikai szerepének intézményes gyengítéséhez, s végső soron a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogának megengedhetetlen korlátozásához vezetne.