Az Európai Bizottság új monopolellenes irányelvek bevezetését tervezi, amelyeket a nemzeti távközlési hatóságok használnának. A lépést elemzők az EU-befolyás távközlésben történő kiterjesztéseként értékelik.

A irányelvek tervezete hatékonyan terjesztené ki az uniós szabályozást olyan, korábban érintetlen területekre, mint az internetszolgáltatások és a kábelhálózatok. Ezzel a Bizottság gyakorlatilag vétójogot kapna a nemzeti hatóságoknak a távközlési cégekkel kapcsolatos minden tevékenysége felett.

Az új szabályozás eltörölné a számszerűsített küszöböket is a piaci versenyre vonatkozólag: így egy teljes versenyt felmutató piacra – például fúzió esetén – egy cég akkor is beléphetne, ha piaci részesedése meghaladná a korábban rögzített 25 százalékos küszöböt, amely jelenleg érvényes.

Az irányelvek, amelyeket az egész unióra kiterjedő új távközlési törvényhez csatolnának, általános szabályokat állítanak fel arra is, hogy miben áll a piaci túlsúly az európai elektronikus távközlési hálózatok és általában a szolgáltatások tekintetében. A tervezet sokkal inkább ezekkel foglalkozik, mint csupán a hagyományos távközléssel.