Újabb, Magyarországot brutális rendőrállamnak bemutató hirdetést tett közzé az Amnesty International (AI) . Tavaly decemberben egy – állítólag egy magyar kapitányságon kirúgott fogú – gyermeket ábrázoló újsághirdetés jelent meg. Nemrégiben a szlovén televízióban mutattak be hazánkat sértő reklámfilmet. A kormány tiltakozik az ország ismételt rágalmazása miatt. A Belügyminisztériumban jogi lépések megtételét fontolgatják.

Az elmúlt hetekben Szlovéniában ismét Magyarországot sértő reklámkampány kezdődött. Ezúttal az AI helyi szekciója által készíttetett reklámfilmet mutattak be. A képsorokon egy véres láb látható, a kísérőszöveg szerint ez P. O. 39 éves magyar rendőré. “Képzeljék el, hogyan nézhet ki az áldozata! Állítsák le a kínzást!” Az AI kampányát a POP kereskedelmi televízió sugározta. Ez a program csak a szlovén lakosság számára elérhető.

A kampányban nemcsak osztrák, argentin és malawi karhatalmisták állítólagos rémtetteire is felhívták a figyelmet. A magántelevízió tavaly októberben tűzte először műsorára a hirdetést, ekkor azonban még magyar “szereplő” nélkül. Emellett mozikban játszották a blokkot, a filmek előtt. A legnagyobb példányszámú szlovén napilapban, a Delóban pedig az osztrák rendőrök “túlkapásait” örökítették meg. Természetesen valamennyi érintett ország tiltakozott a reklám miatt.

Ez már nem az első eset, hogy az Amnesty International brutális rendőrállamnak bemutató hirdetést tesz közzé. Mint ismeretes, az elmúlt év decemberében egy holland napilapban fizetett hirdetés jelent meg állítólagos magyarországi gyermekkínzásokról. A hirdetést az Amnesty International (AI) holland szekciója tette közzé, utalva arra, hogy Magyarországon a rendőrök roma gyermekeket kínoznak. A magyarországi tiltakozó nyilatkozatok hatására a szervezet holland igazgatója elismerte, hogy semmiféle ténybeli alapja nincs állításuknak, a téves hirdetést helyreigazították, valamint bocsánatot kértek a magyar féltől.

Horváth Gábor külügyi szóvivő csütörtökön közölte: ljubljanai nagykövetünk, Bagi Gábor hetekkel ezelőtt találkozót kért az AI helyi vezetőjétől, és határozott tiltakozását fejezte ki. A diplomata kérte, hogy az AI egyértelműen tudassa a közvéleménnyel, hogy a reklámfilmben ismét megalapozatlan vádakkal illették Magyarországot.

A nagykövet fellépése nyomán az AI helyi vezetője levélben kért bocsánatot a történtekért, és leállította a film sugárzását. Magyarország azonban változatlanul igényli, hogy a hirdetést közlő médiában is tegyék közzé a bocsánatkérést és helyreigazítást.

Hazánk londoni nagykövetsége és az Országimázs Központ (OK) ismét tiltakozását fejezi ki az AI londoni központjánál is. Az OK levélben kér magyarázatot az illetékesektől, hogy a reklámot milyen tények és körülmények alapján készítették – áll a hivatal közleményében. Az OK úgy véli, hogy e hirdetés a magyar rendőrség és a magyar jogrendszer tekintélyét is megpróbálja aláásni. Arról, hogy egy ilyen kampány mennyire rontja az országimázst, nincsenek felmérések, eltérőek a tapasztalatok – mondta Tóth István Zoltán, az OK vezetője.

A Belügyminisztériumban jelenleg arról egyeztetnek, hogy a szervezet ellen milyen jogi lépéssel éljenek.

A Népszava úgy értesült, hogy a londoni székhelyű AI lejáratási kampánya felveti annak lehetőségét, hogy tudatosan szervezett akcióról lehet szó. Ahogyan néhány hete a zámolyi romák kivándorlása kapcsán egy – ugyancsak londoni – lap cikkében utaltak rá: felmerül az orosz titkosszolgálat közreműködése, ezúttal sem zárható ki valamely hírszerző szervezet tevékenysége. A polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter hivatala azt közölte: e felvetésre semmilyen formában nem kívánnak reagálni.