Az Országgyűlés tegnap folytatta az ügyészségi törvény módosításáról szóló előterjesztés általános vitáját. A javaslat szerint a jövőben az ügyészség is gyűjthet titkos információkat, bővül az ügyészség kizárólagos nyomozati hatásköre és módosulnak az ügyészi óvás szabályai. Ábrahám János (MSZP) szerint a módosítás helyett új büntetőeljárási törvény kellene. Elmondta: pártja csak akkor támogatja a módosítást, ha bírói engedélyhez kötik az ügyészség titkos információgyűjtését. Gyimesi József (Fidesz) nem értett egyet Ábrahámmal, mert szerinte más nyomozó hatóság is gyűjthet titkos információkat bírói engedély nélkül.

A fegyverekről, lőszerekről szóló törvényjavaslat általános vitájában a többség egyetértett a lőfegyvertartás szabályainak szigorításával, de az MSZP és az SZDSZ a javaslat előkészítését nem tartotta elég körültekintőnek. Szerintük a módosítás korábban jogszerűen engedélyhez jutott embereket fosztana meg a fegyvertartás lehetőségétől, miközben képzetlen átlagemberek vagy bűnözők kezébe korlátlanul adna gáz- és riasztófegyvert.

A parlament lezárta az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló törvény módosításának általános vitáját. Lezsák Sándor (MDF) azt mondta, meg kell különböztetni egymástól az 1990 előtti és utáni titkosszolgálatokat, a jogosan és a jogellenesen megszerzett információkat.