Valószínűleg nagy ellenállásba fog ütközni az a francia törvényjavaslat, hogy tegyék lehetővé az interneten történő szavazást.
Alain Ferry képviselő nyújtotta be a fenti tervezetet, és azt kéri, hagyják jóvá, hogy mindenki leadhassa szavazatát az interneten. Megfigyelők szerint az ügy kimenetele igen kétes, mivel a szenátus tagjainak többsége nem látja biztosítottnak a feltételeket. Ehhez ugyanis meg kellene teremteni azt a technológiát, amelynek segítségével mindenki névtelenül, biztonságosan és megváltoztathatatlanul leadhatja voksát. Ferry szerint már most léteznek olyan módszerek, amelyek biztosítják azt, hogy egy szavazófülkében elhelyezett számítógépről egyértelműen küldjük el választásunkat, és a kiszolgáló személyzet ellenőrizni tudja, hogy csak a jogosultak lépjenek be ide. “Szükségünk van az új szavazási rendszer mielőbbi kidolgozására, mert a részvétel a megyei választásokon annyira alacsony, hogy gyakran értékelhetetlenek az eredmények” – mondta az AFP riporterének a képviselő.

Franciaországban, csakúgy, mint az USA-ban vagy Angliában, a többség nem támogatja az e-választások általános bevezetését. Mindenki elfogadna viszont egy hibrid megoldást, hogy igazolvánnyal történő azonosítás után elektronikusan, off-line adják le a polgárok a szavazataikat, amelyet egy többtagú bizottság hitelesít, gyűjt és a központba küld.