Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén kötetlen beszélgetés keretében üdvözölte a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) egy olyan etikai kódex megalkotására irányuló munkáját, amely a választási kampányok internetes formáját is szabályozza.

Horvát János az OVB tagja vitaindító bevezetőjében elmondta: ahogy múlik az idő egyre több olyan megoldatlan feladat merül fel a médiával kapcsolatban, amellyel a törvényalkotók nem számoltak, az internet terén nem is számolhattak.
Hozzátette: annak ellenére, hogy az internet a lakosságnak maximum tíz százalékát éri el, az új médium nem elhanyagolható, hiszen az internet használók egy politikai értelemben véleményformáló, aktív réteget alkotnak.
Jelezte: az internet szabályozása a világon mindenütt önszabályozó etikai kódexeken keresztül működik inkább, semmint jogi szabályozáson keresztül.
A téma időszerűsége kapcsán elmondta: bár a kampány jogilag még nem kezdődött meg, már érezhetően elindult, így érdemes az internet kérdésével már most foglalkozni.
Az ülésen vendégként jelenlevő Krecz Tibor MTE elnök, aki egyben a Matávnet Rt. üzletág vezetője is, az egyesületről elmondta: annak jelenleg 8 internet szolgáltató a tagja, a kör azonban várhatóan másfél tucatra bővül a jövőben, ami a szervezett tartalomszolgáltatás terén 80-85 százalékos lefedettséget jelent majd.
Az etikai kódex által meghatározott normák megszegése az MTE elnökének véleménye szerint nehezebbé teszi majd a szolgáltatók piaci mozgását, így az kényszerítőerőként működhet majd.
Braun Róbert, az Index.hu Rt. vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: az OVB tagjaihoz is eljuttatott, a választási kampány internetes megjelenését szabályozó tervezet még munkaanyag, a végső változat kidolgozásához szeretnék az OVB által kijelölt szakemberek segítségét kérni.
Hozzátette: az adatvédelmi biztos hivatalával már felvették a kapcsolatot, saját szabályozásuk összhangban áll a Majtényi László által megfogalmazott ajánlásokkal.
Az önszabályozás hatékonyságát kétségbe vonó újságírói kérdésre válaszolva Máthé Gábor, az OVB elnöke elmondta: az OVB rendszeresen fogalmaz meg jogi szabályozásokra vonatkozó ajánlásokat a választási tapasztalatok alapján, amelyet Áder János házelnöknek juttatnak el.
Hozzátette: nyilvánvaló, hogy a rádió és televízió szabályozásáról szóló törvény revízióra szorul. Az, hogy ez mikor történik meg, a politikai pártok megegyezésén múlik.