A hágai Nemzetközi Törvényszék képviselője csütörtökön megkezdte kétnapos belgrádi látogatását, amelynek során átadja – egyes hírek szerint a szerb belügyminiszternek már át is adta – a jugoszláv illetékeseknek a Slobodan Milosevic volt elnök elleni letartóztatási parancsot.

Hans Holthuis, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék jegyzője Vladan Batic szerb igazságügyminiszterrel tartott találkozóval kezdte meg tárgyalásait, de később várhatóan Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter, majd pénteken Momcilo Grubac jugoszláv igazságügyminiszter is fogadja.

Holthuis a Baticcsal folytatott megbeszélés után nem közölte, hogy átadta-e a szerb miniszternek a törvényszék Milosevic elleni elfogatási parancsát és ama vádemelés eredeti példányát, amelyet a hágai testület koszovói háborús bűnökre hivatkozva még 1999 május 23-án tett Milosevic és négy közeli munkatársa ellen.

Belgrádban kissé ellentmondó hírek láttak napvilágot az iratok átadásáról. A Tanjug jugoszláv hírügynökség szerint Holthuis ezeket átnyújtotta Baticnak, és közölte: biztos kíván lenni abban, hogy azokat továbbítják Milosevicnek. A volt elnököt hatalmi visszaélések vádjával a hét végén már őrizetbe vették a szerb hatóságok.

A Beta független hírügynökség szerint viszont az iratokat várhatóan pénteken adják át. A Beta szerint Batic a találkozó után elmondta: Holthuis közölte vele, hogy pénteken Grubacnak átadja a Milosevic és társai elleni vádemelést. Batic ezt inkább jelképes lépésnek tartotta, amely a kialakuló együttműködést jelképezi. Batic közölte, hogy a megbeszélésen nem esett szó Milosevic kiadatásáról, noha Hága a héten sürgette a volt elnök átadását. A törvényszékkel korábban folytatott tárgyalások egyik részletét felelevenítve Batic közölte: tudatták velük, hogy a hivatalos álláspont ellenére (Hágában) nem fognak ragaszkodni a kiadatáshoz.

Batic Holthuisnak átadott egy, Carla Del Ponte hágai főügyésznek címzett levelet, amelyben a hivatalosan leszerelt egykori szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg politikai vezetőivel, s főleg Hashim Thaqival szembeni vádemelést sürgetett. A törvényszékkel szembeni belgrádi kifogásoknak hangot adva Batic úgy vélte, hogy nem emelhető vád csak a szerb fél politikai vezetői ellen, miközben elmaradnak a muzulmánok, horvátok és albánok elleni vádemelések.