A bruttó árbevétel 0,5 százalékát, legfeljebb két és fél millió forintot fordíthatnak idén januártól adómentesen reprezentációra a gazdasági társaságok.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a pénzügyi tárca vezetői által pénteken aláírt megállapodás szerint, az előzetes tervekkel szemben az egyéni vállalkozók repiköltségét nem 100 ezer forintban, hanem 2,5 millióban maximálják.
A januártól bevezetett szigorú reprezentációs szabályok nem voltak életszerűek, ezért változtatásokra szorultak – ismerte el Varga Mihály pénzügyminiszter a megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón. Az új szabályok szerint, amelyek ha a parlament is elfogadja, januárig visszamenőleges hatállyal lépnek életbe 44 százalékos személyi jövedelemadó, valamint 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli az árbevétel 0,5 százaléka fölötti reprezentációs kiadásokat. Ezen terhet a reprezentációt nyújtónak kell megfizetni év végén egy összegben, s nem a reprezentáció élvezőjének. A társadalmi szervezetek (pártok, egyházak) viszont a bevételük 10 százalékát költhetik adómentesen repikiadásokra.
A korábbi előkészítő tárgyalásokhoz képest egy ponton változott az előterjesztés, eszerint az egyéni vállalkozók által elszámolható költség felső határa 100 ezer forintról, 2,5 millióra emelkedett – mondta Parragh László, az MKIK elnöke. A módosítás különösebben nem életszerű, hisz a 100 ezer forintos határ kihasználása 20 millió forintos éves bevételt feltételez, ami nem jellemző az egyéni vállalkozóknál.
A reprezentációhoz hasonlóan adómentes lesz a 10 ezer forintnál kisebb értékű üzleti ajándék is, ám az ennél nagyobb értékű ajándék teljes összegére meg kell fizetni a 44 százalékos adót, valamint az egészségügyi hozzájárulást.