A halálbüntetés megszüntetését szorgalmazó első világkongresszust június 21. és 23. között Strasbourgban rendezik meg – jelentette be a francia nemzetgyűlés elnöke hétfőn.

A témáról hétfőn Párizsban rendezett tanácskozás résztvevői szerint a halálbüntetés barbár módszer, amely “ugyanannyira hatástalan, mint amennyire veszélyes”. Raymond Forni parlamenti elnök párizsi sajtóértekezletén elmondta, hogy a tanácskozás összehívását az “Együtt a halálbüntetés ellen” elnevezésű társaság kezdeményezte azzal a célkitűzéssel, hogy előbb világszerte tiltsák be a kivégzéseket, s a következő szakaszban a Föld minden országában mondják ki a halálbüntetés felszámolását.

A kezdeményezés támogatásáról hétfőn délelőtt Forni Luciano Violantéval, az olasz képviselőház elnökével és Nicole Fontaine-nel, az Európai Parlament elnöknőjével tanácskozott, több neves közéleti személyiség részvételével. A strasbourgi kollokvium szervezőinek tájékoztatása szerint eddig a világ 108 országa törölte el a halálbüntetést, közülük 75 állam minden bűncselekmény, 13 állam pedig csak a köztörvényes bűntettek tekintetében. További 22 országban törvény ugyan nem rendelkezik a halálbüntetés tilalmáról, de legalább 10 éve nincsenek kivégzések. Nyolcvanhét országban – köztük az Egyesült Államokban – továbbra is érvényben van a legsúlyosabb büntetés. 1999-ben 64 országban hoztak halálos ítéleteket.

A strasbourgi világkongresszus szervezésében számos nemzetközi szervezet vállalt részt, köztük az Európai Parlament, a belga, francia, német, olasz és osztrák képviselőház, az Európa Tanács, az Amnesty International, az Emberi jogok nemzetközi szövetsége és Strasbourg városa.