Az illegális tevékenység felszámolása érdekében az új kormányrendelet közhitelűvé nyilvánította az utazási vállalkozásokra vonatkozó nyilvántartást – közölte Budai Zoltán turisztikai helyettes államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Ez azt jelenti – fejtette ki Budai Zoltán -, hogy gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása bűncselekményét követi el az, aki az utazásszervező tevékenységet hatósági nyilvántartásba vétel nélkül folytatja. A büntető törvénykönyv (Btk.) többek között két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

A helyettes államtitkár közölte: a kormányzat által kedden elfogadott rendelet megteremtette a hatékony ellenőrzés feltételeit és szigorítja a szankciókat is. Az új rendelet szerint az utazási vállalkozó köteles a hatósági ellenőrnek az általa szükségesnek ítélt valamennyi iratot megmutatni, amennyiben a vállalkozó az ellenőrzést akadályozza, törlik a nyilvántartásból.

Budai Zoltán elmondta: az ellenőrző hatóságok köre a korábbi rendeletben foglaltakhoz képest nem bővült, továbbra is a Gazdasági Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási Hivatala, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és felügyelőségei, a jegyző és az APEH ellenőriz.

Azoknak a cégeknek, amelyek bérelt szállítóeszközt vesznek igénybe az utaztatáshoz, a kiutaztatásból származó bevételük húsz százalékának megfelelő mértékű vagyoni biztosítékkal kell rendelkezniük. Ezt háromféleképpen szolgáltathatják: pénzben, bankgaranciával vagy biztosítási szerződéssel. Akik nem vesznek igénybe bérelt szállítóeszközt, a kiutaztatásból származó árbevételük 12 százalékának megfelelő mértékű vagyoni biztosítékkal kell rendelkezniük.

A helyettes államtitkár úgy vélekedett, “több kiskaput is bezártak” az új rendelettel. A rendelet szerint például saját kérelemre történő törlés esetén is köteles a hatóság megvizsgálni, hogy nem állnak-e fenn a vállalkozásnál a hivatalból való törlés feltételei. Ha fennállnak, akkor a kérelem ellenére hivatalból kell törölni. Amennyiben törölték, a vállalkozó öt évig utazási vállalkozóként nem vehető nyilvántartásba.