A Napster ügyét tárgyaló bírónő közölte, gondolkozik a szolgáltatás végleges leállításának elrendeléséről, mivel szerinte nem hozott eredményt az illegális MP3-fájlok szűrése. A zenecserélő hálózatot felkaroló Bertelsmann eközben tárgyalásokat kezdett más vállalatokkal, információk szerint igyekszik eltávolodni a halálos ítéletére váró Napstertől.

  • Önök hozták létre ezt a szörnyeteget, ezért maguknak is kell kijavítaniuk – közölte Marylin Hall Patel bírónő az április 10-én tartott meghallgatás alatt, amelynek során a lemeziparosok szövetsége (RIAA) azzal vádolta meg a Napster képviselőit, hogy erőtlen és nem sok sikerrel járó próbálkozás volt a jogvédett zeneszámok kiszűrése.

Carey Ramos, a RIAA jogi képviselője kijelentette, az elmúlt hónapban letiltott számokra rákerestek, és azt találták, hogy azok jelentős része továbbra is ingyenesen letölthető a Napster hálózatáról.

A zenecserélő hálózatot üzemeltető cég tagadta a vádakat. A Napster illetékesei közölték, 311 000 bejegyzést tiltottak ki a rendszerből, amelyben a zeneszámok címei, illetve az előadóművészek, együttesek nevei is szerepeltek. Becslésük szerint ezzel 1,7 millió illegális fájl tűnt el a hálózatról. A vállalat képviselője elmondta a meghallgatáson azt is, hogy a munka elvégzésére 15 alkalmazottat vettek fel.

A RIAA ügyvédei Patel bírónőtől csoportos státus (class-action) megítélését kérték, hogy a kiadók által várt kártérítésből a perből kimaradt lemezvállalatok is részesüljenek. Patel bírónő közölte, egyelőre nem ruházza fel az eljárást class-action jogkörrel, azonban ha ez a későbbiekben megtörténik, arra számítani lehet, hogy a független előadóművészek ebből kimaradnak.

A bírónő nem tűzött ki több meghallgatást, ehelyett az RIAA újabb vádjainak megvizsgálásra független szakértőt kért fel. A Sun és a Microsoft közötti Java-perben ismertté vált A. J. Nichols feladata lesz megvizsgálni azt, mennyire sikerült a Napsternek kitiltania a rendszerből az illegális zeneszámokat, illetve megállapítani, létezik-e a márciusban elfogadott szűrőtechnológiánál jobb módszer.

Mindeközben a Bertelsmann lépéseket tett annak érdekében, hogy eltávolodjon a Napstertől. A Financial Times információ szerint tárgyalásokat kezdeményezett más médiacsoportokkal egy fizetős zenecserélő szolgáltatás megvalósításáról. A német lemezkiadó hivatalos nyilatkozata szerint a terv középpontjában továbbra is a Napster áll, azonban a Bertelsmann igyekszik minél több partnert maga mellé állítani.