Jó hírnevének megsértése miatt pert indított az egészségügyi miniszter ellen a budapesti Nyírő Gyula Kórház. Takács Gábor főigazgató elmondta, hogy a keresetben az áll: Mikola István olyan nyilatkozatokat tett a Fekete Angyal ügye kapcsán, amivel megsértette a kórház jó hírnevét.

Annak idején, amikor kiderült, hogy az egyik ápolónő azt állítja, több súlyos beteget segített a halálba, a miniszter kijelentette: csak az oda nem figyelés, az ellenőrzés hiánya és a szabályok be nem tartása miatt történhetett ilyesmi. Mikola István állításait azonban a tisztiorvosi szolgálat vizsgálata nem erősítette meg. Az ÁNTSZ ugyanis csak kisebb hiányosságokat talált az érintett osztály munkájában. A későbbi országos vizsgálat is azt igazolta, hogy a Nyírő Kórház I-es belosztályán rendben mentek a dolgok.

A kórház ezért kártérítést követel a tisztiorvosi szolgálattól a kiesett 3,7 millió forintos bevétel miatt. A bezárás idején ugyanis a Fekete Angyalt már letartóztatta a rendőrség, vagyis a betegekre senki sem jelentett veszélyt, tehát az egészségügyi hatóság első számú indoka alaptalan volt – vélik a kórház képviselői. Az ÁNTSZ elleni per iratainak benyújtásával azonban megvárják a választ arra a fellebbezésükre, amelyben az osztály bezárását kifogásolták a tisztiorvosi szolgálatnál.

A biztonságos betegellátás az abszolút prioritás, és ez nem mérhető semmiféle vélt vagy valós érdeksérelemhez, ezért a budapesti Nyírő Gyula kórház feljelentésével nem foglalkozom – jelentette ki Mikola István. Az egészségügyi miniszter arra reagált, hogy kiderült: a Nyírő Gyula Kórház megindította a korábban kilátásba helyezett személyiségi jogi és kártérítési pert.