A szakmai és politikai konszenzus alapján nagy esély van arra, hogy a digitális aláírásról szóló törvényt májusban elfogadja a parlament – nyilatkozta Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter a Népszabadságnak.

Félreérthető és téves információ jelent meg a Világgazdaság című lap csütörtöki számában az elektronikus aláírásról szóló törvényjavaslat bizottsági vitájával kapcsolatban – nyilatkozta az Indexnek Dr. Csáky András, a parlament informatikai és távközlési bizottságának MDF-es tagja. A csütörtöki ülésen a kormánypárti és az ellenzéki képviselők egyaránt bírálták a gazdasági lapban megjelent tartalmi tévedéseket, így véleményük szerint különösen sajnálatos, hogy több hírforrás pénteken ismét helyt adott a félrevezető tudósításnak.

Csáky András szerint a kormánypártok nem azt javasolták, hogy az aláírás-hitelesítést végző szolgáltatók kijelölését a kancelláriaminiszter végezze. Csáky elmondása szerint Márton Attila és Szabó István FIDESZ-es képviselők módosító indítványa mindössze arra irányult, hogy a Miniszterelnöki Hivatal vezetője jelölje ki – a Hírközlési Felügyelet helyett – az aláírás létrehozásához használt technikai eszközök alkalmasságát tanúsító szervezetet.

Szó sincs tehát arról, hogy a kormány kézi irányítással kívánna abba beleszólni, hogy ki vállalkozzon aláírás-hitelesítési szolgáltatásra- mondta Csáky. A bizottsági ülésen hetvenkét módosító javaslatot tárgyaltak meg. A politikus kérdésünkre elmondta, hogy a javaslatok zömét a többség leszavazta, de további korrekcióra van még lehetőség a következő bizottsági ülésen.

A képviselők az MTI szerint támogatták azt a módosító javaslatot, amely szerint a hitelesítés-szolgáltatót nem csak az eredetileg tervezett 50 ezer forinttól 2 millió forintig terjedő bírsággal sújthatják, hanem ez az összeg elérheti az 5 millió forintot is.

A testület támogatta azt a képviselői javaslatot is, amely szerint az egymással szerződéses viszonyban álló felek a leendő törvény szabályaitól eltérően is megállapodhatnak az elektronikus dokumentumok hitelesítésében.

Nem támogatta viszont a bizottság azt a javaslatot, amely az elektronikus aláírás kötelező bevezetését rendelte volna el, egyebek mellett a megyei önkormányzatok, illetve a települések számára. Az MTI szerint a testület ezt a javaslatot elsősorban azért vetette el, mert nem lettek volna meg a költségvetési feltételei.

A szakmai és politikai konszenzus alapján nagy esély van arra, hogy a digitális aláírásról szóló törvényt májusban elfogadja a parlament – nyilatkozta Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter a Népszabadságnak. A törvénytervezet, melyet már megtárgyalt a gazdasági bizottság, az informatikai bizottság május 3-i ülése után kerülhet a Parlament elé.