A Belügyminisztérium által az Országgyűlés elé benyújtott és szerdán részletes vitára bocsátott négy törvénytervezet elfogadása esetén januártól valamennyi migrációs ügy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz kerülhet. A hivatal így országos hálózatot irányító szervezetté válhat, bár még kérdéses a csomag elfogadásához szükséges kétharmados támogatás.

Az egységes szervezet létrehozását az indokolja, hogy a törvénymódosítások értelmében a honosítás mellett a tartózkodási és a letelepedési engedélyekkel kapcsolatos kérelmek elbírálásának illetékessége is civil hatáskörbe fog kerülni

  • közölte Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának (BM BÁH) főigazgatója. Ezzel párhuzamosan a jövőben a rendőrség és a közigazgatási hivatalok hatásköre megszűnne az idegenrendészeti ügyekben.

Lakatos László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal főosztályvezetője elmondta: a feladatokat a bevándorlási hivatal venné át, amely így több száz fős, saját régiós hálózatot irányító szervezetté alakulhat át. A területi szervek

  • a BM BÁH főigazgatója szerint — részben a jelenlegi ügyfélforgalom figyelembevételével, részben pedig a EU majdani külső határainak vonalát követve épülhetnek ki.

További részletek a Világgazdaság cikkében