A Pénzügyminisztérium elképzelései szerint egy német mintára működő pontrendszeres nyugdíjmodell váltaná fel az állami nyugdíjrendszert, amelyben minden év átlagos járulékfizetése egy pontot érne, s az így kapott pontok összegéből számítanák ki a nyugdíj összegét. A nyugdíjak növekedésének mértéke azonban ebben az esetben sem lehetne garantálható.

Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök a napokban kijelentette: a kormány a nyugdíjrendszer megerősítését és megreformálását kívánja végrehajtani. A kormány deklarált célja, hogy a reformokkal ügyfeleket csábítson vissza a magánpénztáraktól – írja a Világgazdaság.

Az állami nyugdíjrendszer fejlesztésére a Pénzügyminisztérium két változatot dolgozott ki. Az egyik egy német mintára megvalósuló pontrendszeres nyugdíjmodell, amely biztosítaná az ellátások értékmegőrzését. Eszerint az egyes években befizetett járulékok átlagát egy pontnak tekintenék és ezeket a pontokat megszoroznák egy bizonyos összeggel, így megkapva a nyugdíj összegét. Németországban ezt az átlagbérek alapján számolják ki.

A másik elképzelés, a tárca által virtuális nyugdíjszámlának nevezett rendszer, ahol a majdani nyugdíjakat az átlagkeresetekhez igazítanák egy járulékszámlán. Ez lehetővé tenné, hogy a járulékfizető évente tájékozódjon a befizetések összegéről, valamint az ennek alapján kiszámított nyugdíj összegéről.

További részletek a Origo cikkében