A bonni ügyészség ideiglenesen beszüntette a hűtlen kezelés gyanúja alapján indított vizsgálatot Helmut Kohl ellen – írta pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap értesülése szerint a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt elnöke június 8-ig köteles kifizetni azt a 300 ezer márka pénzbüntetést, amelyet törvénybe ütköző pártadományok elfogadása miatt szabott ki rá az ügyészség. Az összeg fele-fele arányban az államkasszába, illetve egy olyan alapítvány számlájára kerül, amely mukoviszcidózis-betegek ápolását és segítését célozza.

Az összegek beérkezése után az ügyészség végleg beszünteti a Kohl elleni eljárást, amelyet tavaly januárban kezdeményezett, miután a volt kancellár nyilvánosan beismerte: 1993-98 között mintegy kétmillió márka adományt fogadott el pártja javára anélkül, hogy az összegek bekerültek volna a CDU könyvelésébe. A bonni tartományi bíróság márciusban egyetértését fejezte ki az ügyészi eljárás beszüntetésével, mivel tisztázatlannak látta a jogi helyzetet, másrészt arra hivatkozott, hogy Kohl elítélése esetén is legföljebb pénzbüntetést kapott volna.

Rosszabbul áll a szénája a hesseni CDU-szervezet két korábbi vezető tisztségviselőjének. A wiesbadeni ügyészség ugyanis fontolóra vette, hogy vádat emel Manfred Kanther korábbi elnök és Casimir zu Sayn-Wittgenstein, a hesseni CDU volt kincstárnoka ellen. A két férfi 1983-ban úgy döntött, hogy a hesseni pártszervezet vagyonának jelentős részét – csaknem 21 millió márkát – titkos svájci bankszámlákon helyezi el. Ezt a pénzt később (részben állítólagos elhunyt CDU-tagok “hagyatékaként” feltüntetve) visszajuttatták a hesseni CDU legális számláira. Az összegek valódi eredetéről Kanther környezetének és utódának, Manfred Koch jelenlegi hesseni elnöknek nem volt tudomása.

A wiesbadeni ügyészség álláspontja szerint kimeríti a hűtlen kezelés tényállását, ha egy vezető kivonja a pártvagyon egy részét az illetékes testületek ellenőrzése alól. Kérdés azonban, hogy jogi szempontból nem tekinthető-e elévültnek Kanther és zu Sayn-Wittgenstein csaknem húsz évvel ezelőtti akciója.