Semmifajta titkos adatgyűjtést nem végeztek a védett személyek otthonában, illetve annak körzetében népszámlálást végző kormányőrök – hangsúlyozta a Népszava szombati számában megjelent “Számlálóbiztosnak álcázott tisztek vették fel az adatokat” című írás kapcsán Könyves Krisztina, a Belügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta: ezekben a körzetekben a kérdőívek kitöltését kizárólag azért végezték a BM ORFK Köztársasági Õrezredének munkatársai, hogy a védett vezetők otthonába csak megbízható személyek léphessenek be. A számlálókörzetek felszabdalása pedig szokatlan lenne a népszámlálások gyakorlatában.

  • A kérdőíveket ezekben a körzetekben is ugyanúgy kezelték, dolgozták fel, mint bárhol másutt az országban, azaz közvetlenül a helyi önkormányzat jegyzőinek adták le – mondta Könyves Krisztina, hozzátéve: a számlálóbiztosként eljáró kormányőrök nem végeztek titkos adatgyűjtést, nem készítettek semmiféle környezettanulmányt.

A szóvivő megjegyezte: az a BM utasítás, amely szerint az őrezred parancsnoka jelölte ki a védett személyek lakásának körzetében a számlálóbiztosokat, számos más, a népszámlálással kapcsolatos sajátos feladatot is rögzített, így többek között a rendőrségi fogdák, a határőrség közösségi szállásai, illetve a menekülteket befogadó állomások vonatkozásában. Az utasítást a 2001. népszámlálásról szóló törvény alapján adta ki a belügyminiszter.

A népszámlálásban résztvevő kormányőrök ugyanolyan képzésben részesültek, ugyanazt a megbízási szerződést kötötték meg, és munkájukért ugyanabban a díjazásban részesültek, mint a többi számlálóbiztos – fűzte hozzá Könyves Krisztina.

Annak kapcsán, hogy a Népszava írása felveti, a titkosszolgálatok munkatársai is részt vettek a népszámlálásban, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter sajtóirodájának illetékese az MTI kérdésére annyit mondott: a szolgálatok a nemzetbiztonsági törvényben meghatározott feladatokat hajtják végre, és ezek között nem szerepel semmi olyan, ami a népszavazásban való bármifajta közreműködésre utalna. Ezért határozottan kijelenthető, hogy a feltételezés minden alapot nélkülöz.

Gratzl Ferenc, a népszámlálás szakmai irányítását végző Központi Statisztikai Hivatal (KSH) osztályvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a népszámlás végrehajtása, így a számlálóbiztosok toborzása, kiválasztása önkormányzati jegyzői feladat volt, de bizonyos esetekben erről a BM döntött saját hatáskörben.

A KSH tudott erről, ám nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget, hiszen a BM által kijelölt személyeknek is ugyanazokat a szabályokat, kötelezettségeket kellett munkájuk során szem előtt tartani, mint a többi számláló biztosnak.

  • Az angol királynőt is megszámolják, ám ezt nyilván egy biztonsági szempontok alapján kiválasztott személy végzi. Tudomásunk szerint ez a nemzetközi gyakorlat – jegyezte meg Gratzl Ferenc.A KSH munkatársa alaptalannak tartotta a Népszavában megfogalmazott aggodalmakat, melyek szerint a történtek jóvátehetetlenül megrendítik a népszámlálás anonimitásába vetett bizalmat.