A parlamenti ellenzékhez tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a készülő magyar státustörvényt “lekörözendő”, olyan törvényt készül a parlament elé terjeszteni, amelynek elfogadása esetén a szlovák állam hatezer koronát fizetne azoknak a Szlovákia vegyesen lakott területein élő szülőknek, akik szlovák állami iskolába járatják a gyerekeiket. Az SNS elképzeléseiben szereplő szlovák juttatás 18 ezer forinttal lenne több a húszezer forintot ígérő magyar kedvezménynél.

A párt magyarellenes kirohanásairól ismert elnöknője, Anna Malíková pénteken Pozsonyban, pártja sajtótájékoztatóján kifejtette: a Szlovákia belügyeibe való beavatkozás lehetőségét hordozó jogszabály szemmel láthatóan a magyar kisebbség lélekszámának növelését szolgálja.

Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnök, a HZDS elnöke ugyancsak “a Szlovák Köztársaság belügyeibe való durva beavatkozásnak” nevezte csütörtökön a készülő magyar státustörvény szándékait. Meciar a magyar-szlovák alapszerződéssel ellenkezőnek minősítette, hogy a státustörvény majdani rendelkezései nyomán a magyar iskolába íratott határon túli gyerekek anyagi támogatásban részesülhetnek.